Az 5 leggyakoribb kérdés, amit a szexuálpszichológusoknak feltesznek

2020. november 28.
A szexuálpszichológusok gyakran találkoznak hasonló kérdésekkel, de szerencsére mindegyikre van válasz.
Fotó: Unsplash.com

Megtanulhatom, hogyan lehet orgazmusom?

Ezt a kérdést főleg nők teszik fel, és már több kutatás bizonyította, hogy a nők nagy százalékának vannak problémái az orgazmusképtelenséggel. A legtöbb szakértő szerint az orgazmus egy képesség, amit türelemmel és odafigyeléssel kell elsajátítani, ebben pedig sokat segíthetnek a szexjátékok vagy egy odaadó partner. Problémát jelenthet, ha valakinél nőgyógyászati probléma vagy szexuális trauma áll az orgazmusképtelenség hátterében, de szerencsére a „gyakorlás” nekik is segíthet.

Túl kicsi a péniszem?

Ez pedig értelemszerűen egy férfiprobléma, amiben rendesen sárosak az irreális testképet közvetítő pornófilmek is. A régi mondás tényleg igaz: nem a méret a lényeg, ilyenkor elsősorban az önbizalmukon kell inkább dolgozniuk a férfiaknak.

A párom már nem akar szeretkezni. Mit tegyek?

Egy hosszú távú kapcsolatban teljesen normális, ha a szexuális vágy hullámzik. Az persze nem jó, ha a partnerünk már inkább a szobatársunknak tűnik: ilyenkor lehet, hogy a kudarctól való félelem, a kapcsolódás hiánya vagy a mindennapi stressz áll a háttérben – próbáljuk ezeket orvosolni.

Hogyan tartsuk életben a tüzet?

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy a párok a kezdeti szenvedélyre vágynak a megszokás helyett. A probléma, hogy sokan azt gondolják, a kirobbanó szexuális életnek természetesen kellene működnie, holott ez rengeteg munkát igényel. Próbáljunk ki új dolgokat, legyünk nyitottak egymás vágyaira, és ami a legfontosabb, találjuk meg az időt a szexre!

Helyrejöhet még a szexuális életünk a hűtlenség után?

Komoly dilemma, amivel sok párnak kell szembenéznie. Nagyon fontos, hogy érzelmileg alaposan feldolgozzunk egy ilyen helyzetet, ha az együttmaradás mellett döntünk, máskülönben könnyen előfordulhat, hogy a pár egyik tagja szexuálisan teljesen elszigeteli magát a másiktól. Egy ilyen trauma után érdemes lehet közösen párterapeutához fordulni.