Mivel kúráljuk a karácsonyi vacsorával túlterhelt hasunkat?

2020. december 26.
Nincs még egy olyan megterhelő időszak a hasunk számára, mint a karácsonyi ünnepek. A lakoma elkezdődik Szenteste, és újévig meg sem állunk az evéssel. Az édeskömény és a menta enyhülést hozhat a tele gyomornak, ám ezeken kívül is remek praktikákkal enyhíthetjük a panaszokat.

A falánkság pont úgy része a legtöbb embernél a karácsonynak, mint a halászlé és a család. Nincs még egy olyan ünnep, amikor annyi isteni étel kerül asztalra, nem is lehet senkit hibáztatni, hogy nem bír ellenállni még egy szelet bejglinek vagy tortának. Ám megvan a maga árnyoldala is a féktelen zabálásnak, ami leginkább gyomortájon jelentkezik. Mit javasolnak a szakemberek, hogyan oldhatjuk a hasunkban keletkező kellemetlen érzeteket a nagy karácsonyi ünneplés közepette?

Könnyebb elkerülni, mint orvosolni
Néha a legegyszerűbb tanács a legjobb. “Ne együk túl magunkat” – mondta Dr. Rajeev Jain gasztroenterológus. Ha még nem késő, és eszünkbe jut valamelyik tipp, a szakember javasolt néhány ötletet, amivel megelőzhetjük, hogy túlterheljük a gyomrunkat.


Lassítsunk “Ha nagy adagokat eszünk, osszuk el inkább egész napra ezeket. A szervezetünknek könnyebb az emésztés, ha lassabban eszünk és kisebb adagokkal kell megbirkóznia egyszerre. Így van ideje az előző fogásnak továbbhaladni a gyomrunkból a belek felé, és lesz hely a következő menüpontnak” – javasolta a gasztroenterológus.
Igyunk vizet Ha egész nap megfelelő mennyiségű vizet iszunk, elkerülhetjük a puffadást. “Minél előbb iszunk elegendő vizet, annál jobb. De még vacsora után sem késő, a víz segít fellazítani a nagy mennyiségű bevitt ennivalót, különösen, ha sós volt a hús vagy a köret” – magyarázta a szakember. A szénsavas víz viszont nem jó választás, pont ellenkező hatást érhetünk el vele: tovább fokozza a puffadást. Igyunk inkább egy pohár sima vizet helyette.
Döntsünk okosan Valószínűleg képtelenség mindnből enni, ami csak az asztalra kerül egy karácsonyi lakomán. Hallgassunk az eszünkre az ízlelőbimbóink helyett és válasszunk minél több zöldséget, salátát a nehéz, vajas köretek helyett. Régi trükk, de mindig beválik: pakoljuk kisebb tányérra az ennivalót, így hamarabb tele lesz és mi kisebb mennyiséget eszünk.
Az utolsó fogás gyümölcs legyen Semmi gond nincs vele, ha megkívánjuk a karácsonyi desszertet. Ám a gyümölcsről se feledkezzünk meg. Ez tartalmaz elegendő mennyiségű rostot, ami megkönnyítheti az emésztést és megelőzheti a gyomorégést és puffadást, különösen ha sok zsíros fogás szerepelt előtte a menünkben.

Mit együnk és igyunk, ha megtörtént a baj?
Nem kell azonban feltétlenül elviselnünk a kellemetlen tüneteket akkor sem, ha már csak akkor jut eszünkbe, hogy az utolsó szelet kuglófot már nem kellett volna magunkba préselni, amikor úgy érezzük, a gyomrunkban egy tízkilós kőtömb van. Számos otthon is megtalálható étel és ital hozhat enyhülést.
Rágcsáljunk édesköménymagot Az indiai éttermekben elég gyakori, hogy az étkezés után édesköménymagot kínálnak. Nem véletlenül. “Az édesköményben, mentában édesgyökérben vagy ánizsban található hatóanyagok ellazítják a gyomor és a nyelőcső találkozásánál található izmokat. Ha nagyon tele vagyunk, ez segíthet abban, hogy távozzanak a gázok a gyomorból, így csökken a nyomás” – magyarázta a gasztroenterológus.


Igyunk mentateát A mentatea vagy a mentolos cukorka az édesköményhez hasonlóan segítet megszüntetni a kellemetlen teltségérzetet. A tea melege még jobban segítheti az izmok ellazulását, mintha szimplán egy cukorkát szopogatnánk el.
Rágózzunk A rágózás nem csak a gázok távozásában segíthet, de a gyomorégés megszüntetésére is jó lehet. “Amikor rágózunk, fokozódik a nyáltermelés. A nyálban szódabikarbóna is található, amely segít semlegesíteni a nyelőcsőbe kerülő gyomorsavat, így csökkentve a kellemetlen, refluxos panaszokat” – javasolta a szakember.
Induljunk sétára Bár legszívesebben csak hevernénk a kanapén, ám ez a legrosszabb, amit tehetünk. Ha szeretnénk elkerülni a gyomorégést, keljünk fel és sétáljunk egyet. Fekvő testhelyzetben egy kiadós vacsora után nagyobb eséllyel alakul ki reflux, így a kiadós séta megvédhet attól, hogy a gyomorsav visszajusson a nyelőcsőbe. Ráadásul a pluszkilóktól is kevésbé kell aggódnunk, ha lemozogjuk a vacsorát.

Forrás: The Huffington Post
Fotó: Unsplash