Az oldalunkon alvás tényleg egészségesebb?

2019. október 07.
Mi történik a testeddel, ha az oldaladon alszol? És vajon miért mondják a szakértők, hogy a legjobb, ha a bal oldalunkon alszunk?

A kutatások szerint a bal oldalon alvás a legegészségesebb pozíció, amit az éjszakai alváshoz felvehetsz. Viszont hosszú távon ennek is vannak negatív hatásai: ha csak a bal oldaladon fekszel, egy idő után fájhat a hasad, mivel nyomás kerül mind a gyomorra, mind a tüdőre. Ráadásul, ha folyton csak egy válladra nehézkedsz, akár hosszan tartó fájdalom is kialakulhat benne.

A változatosság gyönyörködtet: természetesen az alvásnál is a legjobb az, ha néha váltogatod, és nem kizárólag a bal, hanem a jobb oldaladon is fekszel. Az oldalt fekvés egyébként is nagyon egészséges, és így van a legkevesebb esélye annak is, hogy horkolj, ezért ha alvási apnoéd van, mindenképpen így próbálj meg elaludni.

A jobb oldali alvás ajánlott azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk: mivel a szív a test bal oldalán van, így nem nehezedik rá semmi, több hely jut számára a mellkasban. De több forrás azt mondja, hogy a bal oldalon ugyanilyen egészséges aludni magas vérnyomással is, így valószínűleg inkább az oldalt alvás az, ami számít, nem az, hogy melyik az a bizonyos oldal.

Kíváncsi vagy, vajon melyik betegség kialakulásának esélyét csökkenti még ez a póz? Kattins a Nosalty oldalára!

Fotó: Getty Images