Így védjük meg a kedvenceket a klímaváltozástól

2021. január 02.
A melegebb éghajlat következtében az élősködők száma megsokszorozódott közvetlen környezetünkben, a betegségek palettája pedig egyre bővül. A változó éghajlati tényezők a lehetséges viselkedési problémák mellett új régiókban terjedő, külső élősködők által terjesztett új kórokozókat hoznak. Pánikra azonban nincs ok, a megfelelő egész éves védekezéssel és néhány hasznos tanács észben tartásával megóvhatjuk kiskedvenceinket.

A paraziták az egyik leggyakoribb és leginkább kihívást jelentő veszélyforrások kisállataink számára, az éghajlatváltozás pedig ideális körülményeket teremt számukra a terjeszkedéshez. A külső élősködők nem képesek hőt termelni, így az enyhébb és meleg külső hőmérséklettől függ az életben maradásuk. A melegebb időjárás következtében a környezetünkben megtalálható élősködők száma nő, új területeken szaporodnak el, és egész évben hosszabb ideig életképesek.

A legfontosabb külső élősködők a bolhák, kullancsok, szúnyogok és lepkeszúnyogok, amelyek néhány nagyon súlyos, akár halálos, úgynevezett kórokozó-átvivők által terjesztett betegséget terjeszthetnek, mint a Lyme-kór (borreliózis), babéziózis, anaplazmózis vagy leishmaniasis. Ennél fogva a megelőzés és a paraziták elleni védekezés az év egésze során létfontosságú.

Ezek a tünetek utalhatnak kórokozó-átvivők által terjesztett betegségekre vagy egyéb problémára: letargia, csökkent étvágy, láz, köhögés, testmozgás utáni fáradtság, ízületi merevség, vonakodás a testmozgástól, sápadt íny, elszíneződött széklet vagy vizelet.

Az éghajlatváltozás és extrém időjárási körülmények más módon is fenyegetik kisállataink egészségét és jóllétét. Akárcsak az élősködők esetében, ilyenkor is a megelőzés és védelem a kulcs.

 

Olvass tovább!