A koronavírus és a háziállatok: tudnivalók gazdiknak

2020. március 17.
Az új típusú koronavírussal kapcsolatban nem sok jót lehet olvasni, az azonban legalább megnyugtató, hogy házi kedvenceinket nem fenyegeti veszély. Összegyűjtöttük a leggyakoribb kérdéseket, amelyek egy aggódó gazdi fejében felmerülhetnek.

1. Megkaphatják a kutyák az újfajta koronavírust (COVID-19)?

Jelenleg a szakértők úgy tartják, hogy ennek esélye egészen elenyésző. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint semmilyen bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a kutyák és a macskák megfertőződhetnek az új koronavírussal. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) is azt állítja, hogy a kutyáknak nincs szerepük a vírus aktív terjedésében, és nem is fertőződnek meg.

2. Noha a háziállatok nem fertőződhetnek meg a COVID-19-cel, közvetve elősegíthetik a vírus emberek közötti terjedését?

Igen. Ha egy koronavírussal fertőzött személy tüsszentéssel vagy egyéb módon szennyezi az állatot, majd egy másik személy megsimogatja azt a házi kedvencet, ő is megfertőződhet – a legutolsó információk szerint ugyanis a vírus bizonyos felületeken akár 48 órán át is életképes marad. Az állatorvosok szerint azonban az ilyesfajta terjedés kockázata alacsony. Ennek ellenére azokat a háziállatokat, akik beteg egyénekkel élnek együtt, tanácsos elkülöníteni más emberektől és állatoktól (otthoni karantén), épp úgy, ahogy az a fertőzésgyanús személyek esetében megkívánt.

3. Hogyan minimalizálhatjuk, hogy a háziállatunk ilyen módon – közti gazdaként – magán hordozza az új generációs koronavírust?

Maszkot még véletlenül se akarjunk a négylábúakra adni, hiszen ennek haszna nincs, veszélye annál inkább: az állat bepánikolhat tőle. Az állatorvosok azt tanácsolják, hogy a kutyák vonatkozásában is fokozottan figyeljünk a higiéniára, azaz sétáltatás után töröljük át alaposan a tappancsaikat (a fertőtlenítő kendővel bájunk csínján, ugyanis erősen szárítja a talppárnákat), mi pedig simogatás után mindig mossunk kezet.

4. Létezik oltás a COVID-19 ellen kutyák és macskák számára?

Jelenleg sem az állatok, sem az emberek számára nincs védőoltás. Az állatorvosok jól ismernek többféle koronavírust, amelyek kifejezetten a háziállatokat támadják. Sok kutya például már kölyökkorban megkapja a canine coronavirus elleni vakcinát – ez nem jelent védelmet a COVID-19-cel szemben.

5. Kijárási tilalom idején nem lehet kutyát sétáltatni sem?

Cikkünk megjelenésekor Magyarországon nincs érvényben kijárási tilalom, azonban több európai országban bevezették már ezt az intézkedést. Ennek a rendeletnek az értelmében a kijárási tilalom alól – többek között az élelmiszer- és a gyógyszervásárláson túl – a kutyasétáltatás is kivételt képez.

6. Mi tegyek, ha állatorvoshoz kell vinnem a kutyámat vagy a cicámat?

Először is érdeklődjünk annál az állatorvosi rendelőnél, ahová járni szoktunk, hogy változott-e a nyitvatartás, és csak akkor menjünk állatorvoshoz, ha valóban szükséges. Egyetlen országban sem zárattak még be rendelőket, ám a gazdik és a dolgozók védelme érdekében bizonyos szabályok betartását kérik. Az általunk megkérdezett balatonalmádi Lutra állatorvosi rendelőben például a következőkre hívták fel a figyelmünket:

  • Ha lázasak vagyunk vagy légzőszervi panaszaink vannak, ne látogassuk a rendelőt, kedvencünk elhozatalára más, egészséges személyt kérjünk meg.
  • Szinte mindegyik rendelőben lehet időpontot kérni, és arra, hogy a lehető legkevesebb emberrel érintkezzünk, ez a legjobb megoldás.
  • Egyedül menjünk be az állattal a váróba és a kezelőbe, ha több kísérővel érkezünk, ők várjanak meg minket kint.
  • A váróba csak akkor menjünk be, ha kevesebb mint három személy tartózkodik ott, egyébként várakozzunk a bejárat előtt, a parkolóban vagy az autóban.
  • Készpénz helyett inkább bankkártyával fizessünk.

7. Felelős állattartóként mire kellene felkészülnöm?

A Noé Állatotthon Alapítvány szerint az alábbi óvintézkedéseket érdemes megtenni, hogy négylábú társunk akkor se kerüljön bajba, ha mi megfertőződünk:

  • Egyeztessünk le minimum két, egymástól független segítőt, aki vállalja, hogy átmenetileg gondoskodik az állatunkról, ha mi esetlegesen kórházba kerülnénk.
  • Függesszük ki az ajtóra, hogy hány és milyen kisállat tartózkodik a lakásban, érdemes megadni egy vészhelyzet esetén értesíthető telefonszámot is.
  • Gondoskodjunk előre minimum két hétre elegendő táplálékról, az oltási könyvet, esetleges gyógyszereket, orvosi feljegyzéseket, kezelési protokollt pedig készítsük össze, és tegyük jól látható, könnyen megtalálható helyre a lakásban.

A cikk szakmai felülvizsgálatáért köszönet dr. Szabó Eszter állatorvosnak.

Forrás: College of Veterinary Medicine, University of Illinois at Urbana-Champaign
Fotó: Getty Images

Olvass tovább!