Házikedvencek és anyaság: terápiás hatás helyett depresszió?

2020. július 20.
Az anyaság sokszor éri sokkhatásként a fiatal anyákat. Ha nagyon megterhelő valakinek az új szerep, és még egy házikedvencről is gondoskodnia kell, egy friss magyar kutatás szerint nagyobb eséllyel alakul ki szülés utáni depresszió az újdonsült anyáknál.

A házikedvencek gyakran váltanak ki anyai érzéseket gazdáikból. Jelenlétük megnyugtató, segít elviselni a stresszes élethelyzeteket, és számtalan kutatás igazolta, hogy kedvező hatást gyakorolnak az emberek egészségi állapotára. Különösen igaz ez a társállatukhoz szorosabban kötődő gazdák esetében. Azonban azoknál a fiatal anyukáknál, akiknek megterhelő az anyaság, gyakrabban fordulnak elő a szülés utáni depresszió tünetei, ha még egy házikedvencről is gondoskodniuk kell, derült ki az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatásából.

Terápiás hatás vagy depresszió kiváltója?

Bár a szülés és csecsemőgondozás általában egy nő életének egyik legszebb időszaka, ilyenkor mégis nagy eséllyel jelennek meg hangulati problémák, amelyek olykor tartósan is fennmaradhatnak. Számtalan tényező hozzájárulhat az úgynevezett szülés utáni depresszió kialakulásához, ami nemcsak az anya életminőségére, kapcsolataira hat negatívan, de gyermeke fejlődését is jelentős mértékben befolyásolhatja.

A depresszió mára népbetegséggé vált, azonban az állatoknak sokszor terápiás hatása van.

„Segítségükkel csökkenthető a depressziós tünetek száma és súlyossága. A társállat jelenlétének támogató és stresszcsökkentő hatása kiemelkedő. Ugyanakkor a szakirodalomban eddig nem vizsgálták a társállatok hatását kifejezetten a szülés utáni depresszió tüneteire” – mondta Temesi Andrea, az ELTE TTK Etológia Tanszék tudományos segédmunkatársa, a tanulmány vezető kutatója.

Amikor az állatok nehezítik az anyaságot

A 715 fő megkérdezésével készült kérdőíves kutatásban 18–35 év közötti nők vettek részt. Az összefüggések feltárásához rákérdeztek a kitöltők demográfiai adatain túl arra is, hogy milyen mértékben érzik a környezetük támogatását, kérdeztek a résztvevők anyasággal kapcsolatos érzéseiről, gondolatairól, a 3 évesnél fiatalabb gyerekek anyukáinak szülés utáni depresszióra utaló érzéseiről. A kitöltőknek nyilatkozni kellett arról is, hogy tartottak-e korábban, vagy él-e velük jelenleg valamilyen társállat, illetve milyen érzelmeket táplálnak irántuk.

Olvastad már?

Az eredmények azt mutatják, hogy a társállatért felelősséget vállaló anyák érdekes módon nehezebbnek találják az anyaságot, mint azok az anyukák, akik házikedvenc nélkül élnek. A kutatásból az is kiderült, hogy a társállatokhoz az átlagosnál jobban kötődő gazdák nehezebbnek ítélik az anyaságot, mint az állataikkal kevésbé szoros kapcsolatban lévők, esetükben ráadásul gyakrabban fordulnak elő a szülés utáni depresszió tünetei. Az összefüggések arra utalnak, hogy a nők társállatokkal és anyasággal kapcsolatos érzései és gondolatai között kapcsolat van, továbbá

a társállatukhoz jobban kapcsolódó anyák életében a gyerekek és a társállatok hasonló szerepet töltenek be.

„Korábbi kutatásokból tudjuk, hogy a gazda és a kutya közötti kötődés nagyon hasonló az anya és gyermeke közötti kötődéshez, ezért feltételezhető volt, hogy az anya a gondozásában lévő társállatra egyfajta plusz gyermekként tekint. Egy szülés utáni depresszióban szenvedő nő számára nehézséget jelent a gyermek ellátása, ha emellett még egy gyakorlatilag gyermek szerepben lévő állatról is gondoskodnia kell, fokozottabb terhelésnek van kitéve, nagyobb a felelőssége, és több feladat hárul rá, ami eredményezheti a szülés utáni depresszió tüneteinek súlyosabbá válását” – magyarázta az eredményeket Temesi Andrea.

A pszichés meddőség esetén segíthet

Bunford Nóra, az MTA Lendület Kutatócsoport vezetője szerint ugyanakkor lehetséges, hogy a társállat jelenléte pozitívan hat a nők anyaságról alkotott elképzeléseire. Mint mondta, kutatásukban nemcsak anyákat, hanem gyermektelen nőket is megkérdeztek. Egyik eredményük szerint a gyermektelen, ám társállattal rendelkező nők kevésbé gondolják megterhelőnek az anyaságot, tehát pozitívabb képük van az anyaságról, pozitívabban élik meg a gondozói szerepet, mint azok a nők, akik gyermektelenek és nincs társállatuk.

A tudományos munkatárs azt is hozzátette, hogy ha a társállat jelenléte, a róla való gondoskodás, az állattal való szeretetteljes kapcsolat képes pozitív irányba befolyásolni egy nő anyaságról alkotott elképzeléseit, hozzáállását, anyasággal kapcsolatos érzéseit, talán kedvező hatást gyakorolhat azoknak a nőknek az érzéseire, gondolataira is, akik esetében pszichés ok feltételezhető a meddőség hátterében.

Olvass tovább!

Forrás: ELTE TTK Biológiai Intézet
Fotó: Unsplash