Szex menstruáció alatt?

2021. január 02.
Azt a tévhitet és babonát már régóta eloszlattuk, hogy menstruáció alatt nem lehet szeretkezni. Azonban van néhány egészségügyi faktor, amire érdemes ilyenkor fokozottan ügyelni és van néhány olyan tény is, amit még talán mi sem tudtunk megmagyarázni magunknak a premenstruációs és menstruációs időszakban... – Dr. Oláh Orsolya orvosszakértőnk mindent elmond nekünk, amit tudnunk kell a menstruáció közbeni szex témájában.

Kívánósabbak lehetünk ilyenkor

Egyes felmérések szerint a nőknek kb. 60%-a kívánja jobban a szexet a menstruáció előtti napokban vagy menzesz alatt, ennek oka pedig elsősorban az ezekben a napokban mérhető nagyfokú hormonális ingadozásokban keresendő.

Nem ritka viszont az sem, hogy valaki ezekben a napokban érzékenyebb például a behatolásra illetve szex alatt a méhszáj mozgására, így senki ne érezze magát kényelmetlenül, ha ilyenkor pont nem kívánja a szexet, vagy egyszerűen csak alkatilag irtózik a vér látványától, szagától vagy tudatától. A lényeg, hogy semmi ne legyen kényszer, csak akkor csináljunk bármit, ha az mindkét félnek örömet szerez!

Görcsoldó orgazmus

Van egy gyógyszermentes tippünk azoknak, akiknek fájdalmas a menstruáció! Ugyanis az orgazmus hatására oxytocin szabadul fel a szervezetünkben, melynek fájdalomcsillapító hatása is van, így bár az orgazmus alatt a hüvelyben érezhető ritmikus izomösszehúzódások a méhre is ráterjedhetnek, ezeket szerencsére mégsem éljük meg fájdalmasnak. Emellett ezek a kontrakciók meggyorsíthatják a méhüreg kitisztulását, a méhnyálkahártya lelökődését, azaz valamennyivel rövidebb vérzésre és kevesebb görcsre számíthatunk a továbbiakban.

Egészségügyi kockázatok

Néhány vizsgálat alapján valószínűsíthető, hogy a szexuális úton terjedő betegségek (STD-k) menstruáció alatt könnyebben fertőzhetnek. Ilyen betegségek a Chlamydia, a nemi szemölcsök, a Hepatitis-B, a Herpes, HIV, Syphilis, Trichomoniasis vagy a HPV fertőzés.

Azonban a méhszájon keresztül felszálló fertőzések, következményes kismedencegyulladások – annak ellenére, hogy a menzesz alatt a méhszáj nyitottabb – nem tűnnek gyakoribbnak azoknál, akik szexuális életet élnek ezeken a napokon. Mégis, az a biztos, ha ilyenkor fokozottabban ügyelünk mind a kezek, mind a nemi szervek tisztaságára, mielőtt intim együttlétbe kezdenénk.

(Menstruációtól függetlenül is csak tartós párkapcsolat esetén javasolt eltekinteni az óvszer használatától, hiszen az STD-ket minden körülmények között így tudjuk a legnagyobb valószínűséggel megelőzni!)

Kell egyáltalán ilyenkor védekezni?

Tény,  hogy egy tankönyvi 28 napos ciklusnál és 4-5 napos menstruációnál, ahol az ovuláció a 14. napon következik be, nem kellene nem kívánt teherbeeséssel számolnunk a menstruáció alatt. De ha azt vesszük, hogy például. egy 22 napos ciklusnál a tüszőrepedés lehet akár a 8. napon is, és mivel egy spermium akár 5 napig is életképes lehet, akkor nem nehéz kiszámolni, hogy még a menzesz első napjaiban történt szexuális együttlétből is megfoganhat a baba. Igen, ilyenkor is kell védekezni!

Olvass tovább!