Ennyit kell mozognunk egy héten, hogy fogyjunk

2020. december 26.
Valóban igaz, hogy a sport segíti a fogyást. Ám nem elég napi fél óra ahhoz, hogy látványos eredményeket érjünk el. Egy friss kutatás eredményei szerint heti háromszáz perc testmozgás kell(ene) ahhoz, hogy beinduljon a testsúly csökkenése.

Régi igazság, hogy nem lehet lemozogni az egészségtelen, rossz étrendet. Ennek egyik oka, hogy a több sport nagyobb étvágyat generál, így többet is eszünk azokból az ételekből, amelyek a hízásunkhoz vezettek. Ahhoz, hogy csupán mozgással fogyjunk, heti 300 percet kell sportolni, ekkor indul be a súly és a testzsír csökkenése a Medicine & Science in Sport & Excercise című szaklapban megjelent tanulmány szerint.

sport-fogyas-300-perc

A Kentucky Egyetem kutatói 44 túlsúlyos, mozgiáshiányos 19–49 év közötti résztvevőt vontak be tanulmányukba, amelyben egy 12 hetes edzésprogramban kellett részt venniük. Az egyik csoportba tartozók heti hat napon edzettek egy-egy órát, egy másik csoportban hetente kétszer, míg a harmadik csoportba tartozók maradtak az addigi mozgásszegény életmódjuknál. 

Mind a két olyan csoport tagjainál, akik mozogtak, tapasztaltak valamekkora súlyvesztést, ám a többet sportolóknál ez sokkal inkább a testzsírból került leadásra, nem az izomtömegből. Ugyanakkor a kutatók azt is megfigyelték, hogy a testmozgás jelentősen növelte a résztvevők étvágyát. A heti 300 perc sport azonban elegendő volt ahhoz, hogy kompenzálja a több étellel bevitt többlet kalóriát.

Olvastad már?

2750 kalória ég el egy hét alatt

Azért növekszik az étvágy, ha elkezdünk sportolni, hogy a testünk így ellensúlyozza azt a megnövekedett energiaszükségletet, amit a mozgás jelent. Ha hetente hatszor egy órát sportolunk, átlagosan 2750 kalóriát égetünk el. Ez függ természetesen a mozgás intenzitásától, vérkeringésünk és szívünk állapotától. A heti két alkalommal végzett mozgás a kutatás szerint 1500 kalória elégetésére elegendő, ha alkalmanként 90-90 percet edzünk. 

Amikor sportolás után ellenállhatatlan éhséget érzünk, az elégetett energiamennyiség felét visszük be edzés utáni rágcsálnivalókkal és egyéb ételekkel. Ez hetente akár ezer pluszkalóriát is jelenthet. Ezt a Kentucky Egyetem kutatásában is tapasztalták a kevesebbet és a többet mozgó csoportba tartozók is. A hetente hatszor sportolóknál azonban egy kicsivel erősebben jelentkezett ez a jelenség, ugyanakkor a több edzés hatásosan tartotta egyensúlyban a pluszkalóriák fogyasztását, így beindult a súlyvesztést a kutatásban résztvevőknél. 

Nem csak a fogyás miatt hasznos a sport

A fogyás egy nagyon összetett és bonyolult folyamat, amelynek megvannak a szabályszerűségei, korlátai és összefüggései. A fogyáson túl is vannak azonban a közepes intenzitású testmozgásnak egészségügyi előnyei: csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz és egyes ráktípusok kialakulásának kockázatát, nem is beszélve a közérzetre, az alvásminőségre gyakorolt jótékony hatásairól.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash