“A testünkről való tudás mindenkinek való” – interjú Cserháti-Herold Jankával

2019. május 06.
Útjára indul szex rovatunk, melyben hétről hétre a szexualitás, testtudatosság, prevenció és egyéb sokszor tabusított intimtáji kérdések fognak előtérbe kerülni. Bemelegítésként bemutatkozik új rovatunk állandó szakértője, Cserháti-Herold Janka.

Hogyan lesz valaki a termékenységtudat-oktató?

A saját problémáimból jött a téma iránti érzékenységem. Amikor fogamzásgátlót szedtem huzamosabb ideig, nagyon durva mellékhatásokat tapasztaltam. Egy ponton elhatároztam, hogy soha többé nem szeretnék hormonális gyógyszert alkalmazni, de spirálra, óvszerre sem szerettem volna lecserélni a fogamzásgátlót. Az akkori orvosom nem nagyon tudott választ adni arra, hogy milyen más lehetőségem lehetne, ezért elkezdtem saját magam utánanézni a témának. Alapos kutatómunka következett, mely közben, külföldi szakirodalmakat böngészve találtam rá a modern pesszáriumokra és a termékenységtudat-módszerre is.

Ebben az időszakban nagyon sok ismerősömmel beszélgettem, és világossá vált, hogy ez nagyon nem csak az én problémám. A saját utamról elkezdtem blogot vezetni, amire egyre több pozitív visszajelzést kaptam. Ez erősített meg abban, hogy létrehozzam a hormonmentes.hu webshopot olyan termékekkel, melyek itthon még nem elérhetőek, de alternatívát nyújthatnak a fogamzásgátlás területén. Csak három dolog nem stimmelt ahhoz, hogy belevágjunk: nem volt pénzünk, ilyen jellegű tapasztalatunk és időnk két kisgyerek mellett. De mégis belekezdtünk! (nevet)

Hogy fogadta a magyar közönség a pesszárium-webshopot?

Nagy meglepetésünkre a webshop elindulásától másfél hónapra rögtön el is fogyott a kezdőkészlet. De rengeteg kérdést fogalmaztak meg a vásárlók ebben az időben. Nem azért, mert nem értették a pesszáriumot, hanem azért, mert nem tudták, mi hol van a nemi szerven belül és ez problémákat okozott a használatkor. Megdöbbentett ez a tapasztalat és meg is erősített abban, hogy erről aktívan és nyíltan kell kommunikálnom.

 

Mikor lépett emellé a termékenységtudat-módszer?

A termékenységtudat-módszert is külföldi szakirodalom alapján kezdtem el felfedezni, majd alkalmazni is, még az első gyermekünk születése előtt. Ekkor még nem kifejezetten azt a módszert használtam, amit ma is tanítok, hanem egy nyákfigyelésen alapuló technikát – ezt ma már ilyen formában nem alkalmaznám, de a gyerekvállalás előtt még így is biztonságosan működött és az első alkalommal, amikor ez alapján biztosan tudtam, hogy termékeny vagyok, meg is fogant az első kisfiunk. Sőt, a második kisfiunk is úgy fogant, hogy előtte még nem is menstruáltam, de a nyák alapján én már tudtam, hogy ismét termékeny vagyok. Volt nagy meglepetés az ultrahangon, amikor kérdezték, mikor volt az utolsó menstruációm

Nem mindennapi szakmáról van szó. Hol lehet termékenységtudat-oktatóként végezni?

Én egy angliai képzést végeztem, de egyébként Németországban, Izraelben és Amerikában vannak még magas szakmai színvonalú képzések. A szakma veszélyét egyébként éppen abban látom, hogy nagyon kevés helyen van képzés és kevesen tudják, mi is ez pontosan, – ezért akár képzettség nélkül is könnyen eladhatja valaki magát termékenységtudat-oktatóként…

Magyarországon rajtam kívül néhány orvos képvisel hasonló felfogást, illetve néhány egyházi közegből érkező szakember, akik a természetes családtervezést oktatják hasonló eszközökkel. Az én felfogásomból a vallásos felhang teljes mértékben hiányzik, beszélek olyan témakörökről is, melyek az egyházi diskurzusba nem férnének bele. Én az amerikai iskola képviselője vagyok, amelynek alappillére, hogy a testünkről való tudás mindenkinek való.

Nem félsz feministának nevezni magadat. A termékenységtudat-módszer hozta a női jogok védelmét is az életedbe?

Mindig lázadó típus voltam, folyamatosan megkérdőjeleztem a konvenciókat. Ez már a gimis koromban is abszolút jellemzett engem, csak akkor még nem tudtam, hogy ezt feminizmusnak hívják. Azóta pedig hatalmasat fejlődtem ezen a téren is. A vállalkozásindításnál már egyértelmű szempont volt az, hogy erősen kommunikáljam: ez egy nőtől nőknek, női testről szóló termék és felfogás. A pályafutásom elején még a szakmaiság volt a fókuszban, majd egyre nyitottam a feminista szempontok aktív kommunikálása felé is – akár az írott, akár a videós anyagokban.

Hogyan reagál erre a közönséged?

A kezdetektől fogva rengeteg olyan visszajelzést kapok, hogy végre van valaki, aki nyíltan beszél erről. Ez már túlnőtte magát a termékenységtudat-módszer kommunikációján, tényleg egyfajta látásmóddá nőtte ki magát.

Lehetőség vagy inkább teher az, hogy ma már a YouTube-csatornádnak hála szélesebb tömegekhez szólhatsz?

Én elsősorban lehetőségként tekintek rá. A széles közönség együtt járhatna kompromisszumokkal is – például a témákban vagy nyelvezetben – de én ezeket az alkukat nem akarom megkötni. Volt már olyan, hogy éreztem, többen nem értették meg a mondataimat, de ha úgy kommunikálnék, hogy biztosan mindenki megértse, az hatalmas színvonalcsökkenést eredményezne… Igyekszem más csatornák ilyen jellegű hibáiból is tanulni.

Szerintem úgy leszek hiteles, ha az én kommunikációs szintemen beszélek a témáimról. Minimális kompromisszumot csupán abban kötök, hogy ha úgy érzem, egymás után túl sok „komoly” videót töltök fel, akkor próbálom informatív, de könnyedebb hangulatú videóval “lazítani” a tartalmat.

Talán nem mindenki tudja, de a Hormonmentes a férjeddel közös vállalkozásod. Kezdetektől kezdve így volt vagy praktikus okokból, később csatlakozott hozzád a férjed?

Én felelek a szakmai tartalomért és én vagyok az arca a történetnek, viszont a gazdasági ügyeket a férjem intézi a cégben. Kezdetben egyedül csináltam az adminisztratív dolgokat is, de elég hamar kiderült, hogy a kreatív területen sokkal hatékonyabban működöm. Már az elejétől kezdve benne volt a pakliban, hogy a férjem is beszáll az üzletbe. Ő is újságírás-kommunikáció vonalról jön, így még saját sajtósom is van! (nevet)

Nem lehet egyszerű, ha üzlettársnak és házastársnak is kell lenni egyszerre…

Ezt nem lehet tudatosság nélkül csinálni! Például coach-hoz is járunk azért, hogy minél jobban tudjunk együttműködni. Szoktam is mondani, hogy a termékenységtudat-módszer az élet számos területén képes segíteni. Most például a ciklusom alapján tudtam, hogy pörgésben vagyok, jól fogok tudni kommunikálni, de a jövő hetet üresen hagytam és a mély munkának, alkotásnak fogom szentelni. Ha megfigyelem a testemet, azt is meg tudom tanulni, hogy tudom leginkább kihasználni a képességeimet és így a férjem is sokkal jobban ért engem – mint üzlettársat és mint feleséget is. Persze sokan erre azt mondhatnák, hogy “persze, a nők ilyen szeszélyesek” ami akár visszavetheti az üzleti tevékenységet is. De ennek épp az ellenkezője igaz! Olyan hullámokat tudunk így meglovagolni, mely a céget támogatja.

Eddig főleg a nőkről beszéltünk, de a videóidban a férfiedukáció is előtérben van. Melyek azok a területek, melyekben tudatosabbnak érdemes lenniük a férfiaknak is?

Azt látom, hogy a férfiakat ugyanúgy meg kell nyugtatni a testükkel kapcsolatban, mint a nőket. Látom az útkeresést és a bizonytalanságot a férfiak esetében is, mely sokszor tévútra vezeti őket: belőlük lesznek például a csajozó kurzusra járó férfiak…

A toxikus maszkulinitás talán az egyik legveszélyesebb: ugyanúgy vannak gyengeségeik és bizonytalanságaik a férfiaknak, mint a nőknek és nekik is ugyanúgy el kell ezeket fojtaniuk mint a nőtársainknak. Ennek a feloldásán kell dolgoznunk. A termékenységtudat tanfolyamomban például egy egész fejezet szól a férfi testről, hiszen még a termékenységtudatosság sem csak a női oldalról releváns módszer.

Illetve úgy látom, hogy alapjába véve a szexualitásról való kommunikáció a toxikus. Például a nő mint préda, akit le kell vadászni mítosza a férfiakat is keményen pozicionálja. Nagyon rossz, amikor az ösztön- és állatvilágbeli (sokszor félreértelmezett!) párhuzamokkal magyarázzuk a cselekedeteket és a szerepeket. Gyakori, hogy úgy beszélünk az emberi szexualitásról, hogy az állatvilágbeli zsákmányszerzéssel állítjuk párhuzamba és nem az állatvilágbeli párosodással.

Hogyan reagálnak a férfi követőid a nekik szánt tartalmakra?

Van egy masszív férfiréteg, akik tényleg nagyon hálásak a férfi-tartalomért, viszont például a komment szekcióban megmutatkozik az ellentábor is. A péniszről szóló videóm alatt nagyon sokan kommentelték, hogy igenis a méret a lényeg és igenis a magyaroké a legnagyobb. Úgy gondolom, ez csupán a “homlokzat”: akik a péniszük méretéből kénytelenek identitást formálni, azoknak van a legnagyobb szükségük a tabudöntő videós tartalmakra.

Fotó: Star Network

Indul a szex rovatunk, ne maradj le!

Ezentúl minden héten izgalmas, női testet középpontba állító témákkal várunk Titeket a marieclaire.hu-n. A szexualitással, nőgyógyászati kérdésekkel, testtudatossággal foglalkozó cikkeink női szakértőktől, de nem csak nőknek szólnak, tartsatok velünk!