Gazdálkodj okosan! – 7 tipp spóroláshoz

2021. január 17.
Mondd meg a pénzednek, hogy hova menjen ahelyett, hogy csodálkoznál azon, hogy hova ment!

A szakmai és személyes fejlődéshez is nagy segítséget nyújthat, ha a mindennapi megélhetés mellett a hosszan tartó anyagi tudatosságra is szentelsz némi figyelmet. Lehet, hogy álmaid tanfolyamától, nyaralásától vagy szakmai továbbképzésétől csak néhány jelentéktelennek tűnő impulzusvásárlás választ el. Mutatunk néhány egyszerű trükköt, amik segíthetnek megvizsgálni költési szokásaidat, és azt, hogyan bánj tudatosabban anyagi erőforrásaiddal.

spórolási-tippek-kezdőknek

1. Ismerd meg a költési szokásaidat

Nem tűnik nagy dolognak, mégis, ha belegondolsz, mire költöttél az utóbbi egy hónapban, nem biztos, hogy minden tételt fel tudnál sorolni. Ahhoz, hogy jobban be tudd osztani a pénzed, meg kell értened a költési szokásaidat. Érdemes heti 1 napot szánni arra, hogy átnézd részletesen az internetes tranzakcióidat és a blokkokat, amiket kaptál. Ne csak azt vizsgáld, milyen típusú költéseid voltak, azt is nézd meg pontosan, miket vettél.

2. Készíts költségvetést

Jegyezd fel az összes havi kiadásodat, azt, hogy mennyibe kerül egy hónapban a rezsid, a bevásárlás. Nézd meg ezután, mennyi marad a havi bevételedből, mennyi a „rendelkezésedre álló jövedelmed”.  Próbáld meg eltervezni, hogy egy hónapban mennyit költesz élelmiszerre, személyes vásárlásokra. Ebben segítségedre lehet az első pont, hiszen a költéseid alapos áttekintésénél észre fogod venni, melyek azok a kiadásaid, amelyekből vissza tudsz venni. A legegyszerűbb internetes sablon is tökéletes lesz arra, hogy átlásd, mennyi a bevételed, és reálisan mennyit tudsz belőle félretenni egy hónapban.

3. Jelöld ki a céljaidat

Gondold át, mit szeretnél elérni, és ehhez mennyi megtakarításra lenne szükséged. Ez a cél lehet egy új lakás vásárlása, családalapítás, a világ körbeutazása, esetleg egy tanfolyam, amivel évek óta szemezel. A célok kijelölése segít abban, hogy tudatosabban bánj a pénzeddel, hiszen a megtakarításnak azonnal lesz egy könnyen felidézhető célja, ami önfegyelemre késztethet még a legőrültebb Black Friday akciók alatt is.

4. Az 50/30/20 szabály

Az 50/30/20 szabályt Elizabeth Warren szenátor és lánya, Amelia Warren Tyagi említi közös könyvükben (All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan). Céljuk az volt, hogy segítsenek a munkásosztálybeli családoknak pénzük beosztásában, azonban ötletük már a tehetősebbek körében is igen népszerű pénzkezelési stratégiának számít.

A szabály szerint a bevételed körülbelül 50%-át teszik ki a „muszáj” típusú költéseid (pl. lakbér, rezsi). A kereseted 30%-át költheted azokra a dolgokra, amikre nincs feltétlenül szükséged, de szeretnéd őket, javítják az életminőséged (hobbik, kozmetikumok, szórakozás). A maradék 20%-ot célszerű megtakarítani (nyugdíjtakarék, vésztartalék). Fontos megjegyezni, hogy ez a módszer általánosításokon alapul, mindenki számára változhatnak a kijelölt keretek. Lehet, hogy a bevételed több mint 50%-a megy el a muszáj típusú költésekre, ugyanakkor a fenti százalékok jól mintázhatják azokat a nagységrendi arányokat, amiket érdemes megcélozni.

5. Legyen vésztartalékod!

Miután tudatosan figyeled költési szokásaidat, látni fogod, mennyi pénzre van szükséged havonta ahhoz, hogy semmit se kelljen nélkülöznöd. Érdemes szépen lassan félretenned annyi pénzt, amiből bármilyen váratlan helyzet esetén (betegség, állásvesztés) 3-6 hónapig a megszokott életszínvonaladon, kényelmesen tudsz élni. Így bármilyen váratlan helyzet ér, több hónapig leszel anyagi biztonságban, míg a megoldáson dolgozol. Fontos, hogy ehhez a pénzhez tényleg csak akkor nyúlj, ha szükséged van rá!

6. Fektess magadba!

A spórolás nem egyenlő azzal, hogy nem költünk semmire! Érdemes hosszú távon is átgondolni azt, mennyit ad hozzád egy adott költés. Lehet, hogy ha befektetsz pár, a szakmáddal kapcsolatos könyvbe, esetleg egy tanfolyamba, az így szerzett tudás értékesebbé tesz a munkaerőpiacon, magasabb fizetést, vagy épp jobb pozíciók betöltését teszi lehetővé. Amikor magadra költesz, mindig gondold át, hogy mit tudnál tenni a saját anyagi fejlődésed, függetlenedésed érdekében.

7. Kerüld az impulzusvásárlásokat!

Amikor legközelebb olyasmit látsz, amit „meg kell venned” , várj egy hetet, mielőtt ténylegesen vásárolsz. Ez idő alatt át tudod gondolni, valóban szükséged van-e az adott termékre, tényleg olyan jó-e az ár-érték aránya, mint ahogy az elsőre tűnik. Ha egy hét után is jó vételnek tűnik a kiszemelted, nyugodt szívvel megveheted annak tudatában, hogy felelősségteljes döntést hoztál.

Fotó: Unsplash