6 trükk egy profi séftől, hogy kevesebbet költsünk bevásárlásra

2020. február 29.
Fenntarthatóbb étkezés, kevesebb hulladék, ráadásul még spórolhatunk is, ha megfogadjuk Joel Gamoran séf tanácsait.

Kezdve azzal, hogy a nagy szupermarketek helyett a kisebb, specializált üzleteket, csomagolásmentes boltokat választjuk, egészen addig, hogy magunk készítjük el például a fűszerkeverékeinket, rengeteg területen spórolhatunk a konyhában Joel Gamoran séf szerint. Ráadásul ezek a trükkök nemcsak a pénztárcánknak, hanem a környezetünknek is jót tesznek: fenntarthatóbbá válik az étkezésünk és kevesebb maradék landol a kukában.


1. Az 5 perces szabály
Rengeteg dolog egyszerűen és gyorsan elkészíthető otthon azok közül, amit készen veszünk meg. „Kövessük az 5 perces szabályt: ha valamit öt perc alatt meg lehet csinálni, azt otthon kell elkészítenünk” – javasolja Gamoran. Ilyen például az alaplé, amely csupán annyi előkészületet igényel, ameddig a zöldségek aprítása és a víz hozzáadása tart, a többi munkát már elvégzi a tűzhely.

2. Felejtsük el a fűszerkeverékeket
A boltok polcain rengeteg menő(nek tűnő) sókeveréket, fűszert látunk. A séf szerint kidobott pénz megvenni ezeket, ahogy a fűszeres olajokat is, inkább készítsük el ezeket is otthon. „Melegítsük fel a szójaolajat, majd áztassuk bele a kívánt fűszert. Ugyanúgy működik, mint a tea. Hagyjuk állni benne, majd szűrjük le. Töredékébe kerül, mint a boltban megvásárolható verzió, és sokkal változatosabban használható otthon elkészítve” – magyarázza a séf.

Ugyanez igaz a salátaöntetekre is, amelyekhez csupán három dolog szükséges: egy semleges ízű olaj, valamilyen ecet és édesítő, ami lehet méz vagy cukor is. Hűtőben hosszú ideig eláll összekeverve is, és az ötperces szabály is garantáltan érvényes rá.

3. Csomagolt hús helyett hentestől vásároljunk
A csomagolt hús gyakran drágább, mint a hentesnél megvásárolható egész darabok. „Az élelmiszerboltban gyakran látjuk, hogy az egész darab húsok vagy halak ott árválkodnak, mert az emberek félnek tőlük, nem tudják, hogyan aprítsák fel. Ha bizonytalanok vagyunk, kérjünk tanácsot a hentestől, de megkérhetjük arra is, hogy csontozza ki nekünk. Nemcsak spórolunk, de kevesebb csomagolóanyag is kerül a kukába.”


4. A fagyasztó a barátunk
Gamoran szerint az egyik leghasznosabb eszköz, ha spórolni szeretnénk a bevásárláson, a hűtőszekrény. „Legyen a legjobb barátunk a fagyasztó. Sokan azt gondolják, hogy az ételek fagyasztása halálos vétek, pedig roppant hasznos, ha előre tervezünk. Csupán ismerni kell, melyik ételt szabad, és melyiket nem szabad betenni a mélyhűtőbe” – mondja a szakértő. A fagyasztással jelentősen csökkenthető a szemétbe kerülő étel mennyisége, hiszen a maradék alapanyagokat és a készételt is betehetjük, ha az olyan, ami bírja a fagyasztást.

5. Kezdjünk el tervezni
Az étrendünk előretervezésével időt és pénzt is megtakaríthatunk. Ha jól csináljuk, bizonyos alapanyagokból egész hétre való menüt készíthetünk magunknak. „Az ételek tervezését az alapoknál kezdjük. Gondoskodjunk róla, hogy minél több teljes kiőrlésű gabonát és egészséges szénhidrátot tartalmaznak az ételeink, ne ragadjunk le a hagyományos fogásoknál. A költséghatékony, ugyanakkor egészséges alapanyagok, mint például a kuszkusz vagy a quinoa bevezetése az étrendünkbe az élvezeti értéken is sokat javít” – javasolja Gamoran. Ha kiválasztottuk az alapot, például a quinoát, készítsünk belőle egyik nap salátát, majd a maradékot süssük meg másik nap wokban ázsiai módra, így végig friss és izgalmas ízeket ehetünk.

6. Vásároljunk csomagolásmentesen
Általában olcsóbbak azok az alapanyagok, amelyeket a szupermarketek csomagolásmentes részlegein vásárolhatunk.

Az olajos magvakat például nem lenne szabad sosem csomagolva vásárolni, hiszen ezekért nem is kell elmenni egy speciális csomagolásmentes bioboltba, a legtöbb üzletben kimérve is kaphatók. Azt már nem is kell hozzátenni, hogy mennyivel környezetkímélőbb így, mint a rengeteg műanyag csomagolással megvenni magokat.

Ezt olvastad?


Fotó: Unsplash