Így spórolj időt a főzéssel!

2021. február 08.
A karantén alatt különösen nagy fejtörést okozhat a családoknak a mindennapos sütés-főzés, hiszen a digitális oktatás miatt sok gyermek kiesett a központi étkeztetésből. Minden nap főzni nagyon macerás és időigényes, arról nem is beszélve, hogy komolyabb tervezést igényel, és hamar kifogyhatunk az ötletekből. Így hozhatjuk ki a maximumot otthon a főzésből.

Főzz egyszerre több adagot!

Egy egyszerű és nagyszerű megoldás, ha kijelölünk a héten 2-3 napot a főzésre, amikor a többi napra előre is elkészítjük az ebédet. Ilyenkor is törekedhetünk a változatosságra, például egy főzeléket különböző feltétekkel több napig is ehetünk, vagy készíthetünk egyszerre egy nagyobb adag tésztát is, amit egyik nap bolognai szósszal, másik nap akár mákkal vagy dióval tálalhatunk a családnak.

konyha-idot-sporolni

Használd a fagyasztót!

Maradékmentésre és romlás ellen is kiváló taktika, ha az elkészült ételek egy részét lefagyasztjuk. Egy-egy adag fagyasztóból elővett tartalékebéd életmentő lehet, ha éppen nincs időnk vagy energiánk a főzéshez, vagy nincs otthon megfelelő alapanyag. A fagyasztás nemcsak főtt ételek esetében praktikus megoldás, hanem péksüteményeket, kenyereket is érdemes lefagyasztani, hiszen így a boltok nyitva tartásától és a kínálatától függetlenül mindig találhatunk otthon friss péksüteményt!

Spórolj a vízzel!

A megnövekedett főzés miatt a mosogatással töltött idő is növekszik ebben az időszakban. A kézi mosogatáshoz képest tízszer kevesebb vizet használhatunk, ha mosogatógépet választunk az edények tisztításához. Egy jól választott mosogatógép optimalizálja a víz- és energiafogyasztást, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy gyorsan, kevesebb vízfogyasztással és energiabefektetéssel varázsoljuk tisztává edényeinket.

Ezt mát láttad?

Legyen játék a főzés!

Ha már teljesen kifogytunk az ötletekből, hogy mit lehet minden napra főzni, csináljunk belőle családi játékot! Vonjuk be a gyerekeket az ötletelésbe, az alapanyag-választásba, csináljunk családi kvízt a következő heti menü összeállításakor. A játékba belevonhatjuk az egészséges táplálkozás fontosságát, a magyaros ételeken keresztül a nemzeti hagyományokat, illetve ezek eredetét.

Plusz egy tipp: Támogasd a hazait!

Ha esetleg mégis úgy alakul, hogy a rendelést választjuk, rendeljünk olyan helyekről a közelünkben, ami most a pandémia miatt bezárt, és csak a házhozszállításból tud bevételt termelni. Ezzel segíthetjük kedvenc helyeink túlélését, gyorsételek helyett pedig jó minőségű és egészségesebb ebédet rendelhetünk.

Fotó: Unsplash Forrás: Gorenje

Olvass tovább!