“Ne tegyél bele több sót!” – 8 tipp a gyerekekkel főzéshez

2020. május 24. |

A sütés-főzést nem lehet elég korán kezdeni, ráadásul mindkettő tökéletes tevékenység az otthon töltött időre. Hogy csinálják a profi séfek és cukrászok? Mit tanácsolnak, hogy az együtt főzés biztonságos és szórakoztató legyen gyereknek, szülőnek egyaránt?

Az izoláció, az iskola és óvoda hiánya nem csak játék és mese, sem a szülőknek, sem a gyerekeknek. Ám mindenkinek sokat javíthat a közérzetén, ha együtt alkothatnak egy finom süteményt a konyhában. Hogyan kelthetjük fel a kicsik érdeklődését, és tehetjük élvezetessé az együtt főzést?


1. Süti, süti, süti

A kelt tészta vagy a kenyértészta lehet a legjobb barátunk a járvány idején. Nem bonyolult elkészíteni, a nagyobb gyerekek világos instrukciók mentén már maguk is ki tudják mérni a hozzávalókat, a dagasztást pedig kicsik és nagyok egyaránt élvezni fogják, hiszen végre anélkül üthetnek, csaphatnak valamit, hogy rájuk szólnánk. Hasonlóan egyszerű sütemények a muffinok és más kevert tészták. Ezek sem igényelnek bonyolult technikát, a gyerekek pedig előszeretettel gyakorolják a tojások feltörését. Ráadásul ha kinyalhatják a tálat a művelet végén, még motiválja is őket arra, hogy segítsenek nekünk.

2. Ellenőrizzük először a hozzávalókat

Mary-Anne Boermans, az egyik legnépszerűbb brit tévés sütisütőverseny résztvevője szerint az a legfontosabb, ha gyerekkel sütünk, hogy „győződjünk meg róla, mielőtt receptet javaslunk, hogy minden hozzávalónk megvan otthon. Semmi sem veszi el a gyerekek kedvét gyorsabban, mintha a beígért süti helyett más készül. Ha brownie-ra készülnek, a palacsinta csalódás lesz.” Nagyon sokat javít a helyzeten az is, ha minden hozzávalót előre odakészítünk, így nem közben kell keresgélnünk. Míg bemegyünk a kamrába a cukorért, könnyen lehet, hogy a kirakott hozzávalókkal történik valami baleset.

Olvastad már?

Hol roppantsuk el a spárga szárát, és mit csináljunk a fás maradékkal?

Hol roppantsuk el a spárga szárát, és mit csináljunk a fás maradékkal?

A karanténidőszakban minden héten szombaton 17 órakor Instagram-élőzünk a hazai ökomozgalmak egy-egy képviselőjével. Szombaton, a live rovat harmadik részében a Felelős Gasztrohős munkatársával, Szabó Eszterrel beszélgettünk. A rovat sajátossága, hogy minden élőt egy-egy praktikus gyakorlati tippel zárjuk, most például spárgafeldolgozáshoz mutatunk két trükköt.

3. A szórakozás a lényeg, nem a tökéletes végeredmény

Hallgassuk meg a gyerekek ötleteit is. Hamar elveheti a kedvüket, ha mindent irányítani akarunk. Hagyjuk, hogy mókázzanak a kiszúróformákkal, sodrófával, így tanulják meg, mit lehet egy tésztával és mit nem. Végülis ez a fontos, nem a tökéletes és könnyed sütemény. Üzembiztos és garantáltan sikeres a végeredmény például, ha fagylaltot készítünk együtt. Elronthatatlan.

4. Olyat főzzünk, amit meg is akarnak enni

Kezdésnek olyan ételeket készítsünk együtt, amit biztosan szeretnek és meg is akarnak enni a gyerekek. Ha tésztát kérnek, engedjük, hogy ők dobják a tésztát a vízbe. Ha krumplipürére vágynak, hagyjuk, hogy ők törjék össze. Ezzel sokat tehetünk az önbizalmuk erősödéséért, hiszen hatalmas büszkeség számukra, ha az ebédnél mindenki nekik köszöni meg a finom ételt. Ráadásul még az is lehet, hogy olyat is megkóstolnak, amit előtte eszük ágában sem lett volna.

5. Ne várd meg, míg megéheznek

Az egyik legfontosabb szabály, hogy ne várjunk addig a főzéssel, míg a kicsik megéheznek. Addig fogjunk hozzá a közös sütés-főzéshez, míg a türelmük nem ért a végére. Talán így elkerülhetjük, hogy a kétévesünk a padlón fekve hisztizzen fél órát, amiért nem engedjük, hogy megegyen egy nyers tojást.


6. Kerüljük a sütőt

Különösen kicsi gyerekekkel biztonságosabb, ha olyan süteményeket választunk, amelyek sütés nélkül elkészíthetők. Különösen most készíthetünk változatos finomságokat, hogy az eper után már szinte mindig lesz valamilyen finom szezonális gyümölcs.

7. Ne várjunk tőlük teljes odaadást

Ha már türelemről volt szó: érdemes azzal tisztában lennünk a közös sütés-főzés előtt, hogy valószínűleg csupán két-három munkafázis érdekli majd a gyerekeket az egész folyamatból. Általában a liszt kimérése (mivel ez az első lépése egy új tevékenységnek), a tészta formázása (mert ez mókás) és a sütőből való kivétel (mert innentől fogyasztható étel) lesz az, ami majd foglalkoztatja őket. A többi munkát, különösen ha kicsikről van szó, valószínűleg ugyanúgy mi végezzük majd.


8. Ez az egész egyáltalán nem számít

Ha nincs időnk, kedvünk vagy a gyerekeinket egyáltalán nem érdekli a főzés, az is teljesen rendben van. Mindenkinek más okoz örömet, más tevékenység segít átvészelni, kellemesebbé tenni a napot. Egyetlen dolgot fontos még észben tartani: ha mégis főzésre adjuk a fejünket a gyerekekkel, érdemes kötényt kötni mindenki elé.

Olvass tovább!

Nem piskóta: a Kossuth kifli receptje

Nem piskóta: a Kossuth kifli receptje

Emlékeztek a Julie&Julia – Két nő, egy recept című filmre? Kolléganőnk nem egy híres konyhaművész, hanem a nagymamája kedvelt és bevált sütireceptjeinek elkészítésére vállalkozott.

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash

Szólj hozzá te is!

Még több Gasztró