5 egérút a mikróval, ami megkönnyíti a főzést

2021. január 12.
Nem szégyen a mikrohullámú sütőt használni a főzéshez sem! Ám legyünk őszinték, egy komplett étel elkészítésére alkalmatlan eszköz, ugyanakkor roppant hasznos lehet bizonyos főzési fázisok esetén.

Nem ajánlott teljes ételek elkészítésére a mikrohullámú sütő, még akkor sem, ha számos szakácskönyv és blogger áll elő ígéretesnek tűnő fogásokkal. Az is téves hozzáállás ugyanakkor, hogy a mikró csak az ételek melegítésére jó. (Amiknek a közepe mindig hideg marad, a tál viszont pillanatok alatt tűzforró.) Steaket tehát ne álljunk neki a mikrohullámú sütőben készíteni, azonban remek hasznát vehetjük például a zöldfűszerek szárításánál vagy éppen az olajos magvak pirításánál.

mikrohullamu-suto-etel-fozes

Szárított fűszerek és chili

Mivel a mikrohullámú sütő a vízmolekulákat célozza, így ideális minden olyan konyhai lépéshez, amelynek célja a dehidratálás, azaz a víz elvonása, a szárítás. Minden friss zöldfűszert, zöldhagymát vagy éppen paradicsomhéjat is száríthatunk a mikró segítségével, töredéknyi idő alatt, mintha begyújtanánk a sütőt vagy felmelegítenénk a pirítót ugyanerre a célra. Emellett a mikró jobban megőrzi a zöldfűszerek színét és zamatát is.

Szedjük le a leveleket, amiket ki szeretnénk szárítani, mosás után tegyük két papírtörlő közé, és tegyük 20-40 másodpercre a mikróba. Akkor vannak készen a szárított fűszerek, ha morzsálódnak, amikor az ujjaink közé vesszük, és nem hajlanak. Ha ezután gyorsan megőröljük vagy mozsárban összetörjük őket, vibrálóan zöld, élénk ízű fűszert kapunk, amely sokkal tovább eláll, mint a friss zöldfűszerek. Ugyanígy járjunk el a chilipaprikával is: mikró segítségével szárítsuk, ha nem tudjuk frissen felhasználni. 

Sült hagyma és fokhagyma

A legtöbb olajban sütött ételhez szükség van egy lábosra és a tűzhelyre. Ám a hagyma vagy a fokhagyma olyan apró, hogy biztonságosan süthetjük akár a mikróhullámú sütőben is. Valószínűleg lehetetlen ennél kisebb rumlival megoldani a friss, ropogós fokhagyma vagy sülthagyma elkészítését a sültünk tetejére. Ráadásul a végén egy jó adag fokhagymaolajhoz is jutunk, ami szintén nem elhanyagolható érv a mikrós módszer mellett.

Keverjük bele az apróra vágott hagymát vagy fokhagymát egy tál semleges olajba, például napraforgóolajba, a legnagyobb fokozatra tegyük a mikróba 5 percre, ezután keverjük meg, majd tegyük vissza 1-2 percre, ismét keverjük meg, és ezt ismételjük egészen addig, míg aranyszínű nem lesz a hagyma. Ekkor óvatosan vegyük ki a mikróból a tálkát egy hőálló felületre, merítsük ki a hagymát, csepegtessük le, és terítsük szét papírtörlőre, majd sózzuk meg. A fokhagymához remekül illik, ha egy leheletnyi porcukorral is behintjük ezen a ponton, és már tálalhatjuk is. 

Magvak pirítása

Valószínűleg a konyhában töltött évek alatt sosem jutott eszünkbe, hogy az olajos magvakat serpenyő és tepsi, illetve a tűzhely és a sütő helyett mikróban pirítsuk meg. Pedig a mikrós módszerrel nem tart tovább egy percnél a folyamat, ráadásul könnyebb és kevesebb kosszal jár. Ha kipróbáltuk, ám nem voltunk elégedettek a végeredménnyel, egy kevés olaj még mindig segíthet: mielőtt a magokat a mikróba tennénk, egy kevéske olívaolajba forgassuk bele. Ezután tegyük a mikróba szétterítve, egy perc után forgassuk meg, majd tegyük vissza. Egészen addig folytassuk, míg aranybarnák nem lesznek a magok.

Olvastad már?

Pattogatott kukorica

Tudjuk, a pattogatott kukoricát a legegyszerűbb a mikróban sütni. Ám ha nem az előre csomagolt változatot választjuk, nemcsak finomabb, de egészségesebb és olcsóbb nassolnivalóhoz is juthatunk. Ráadásul ezt ugyanúgy készíthetjük mikróban, így nem jár akkora felfordulással, mintha tűzhelyen pattogtatnánk. Csupán egy adag kukoricára, egy papírzacskóra és egy kanál olajra, valmaint sóra van szükségünk. Sőt, bármilyen fűszerrel feldobhatjuk a popcornunkat, amihez csak kedvünk van: a currytől a karamellig. 

mikrohullamu-suto-etel-fozes

Miután beleforgattuk az olajban a kukoricát és megsóztuk ízlés szerint, tegyük a papírzacskóba. Hajtsuk többször vissza, külön behajtva a sarkakat, hogy biztosan ne nyíljon ki a folyamat során. Ezután tegyük a mikróba két percre, ám mikrófüggő, hogy mennyi időre van szüksége a pattogatott kukoricánknak. Hagyjuk addig menni, míg nem lassul a pattogás hangja, és nem telik el 2-3 másodperc két pukkanás között. 

A világ legegyszerűbb sütije 

Ha a húsok elkészítésére nem is alkalmas a mikró, attól még süteményt igenis süthetünk benne! Nem egészen tíz perc alatt krémes nassolnivalót varázsolhatunk, csak egyetlen edény kell hozzá, és még azok is elkészíthetik, akik soha nem sütöttek semmit.

Olvass tovább!

Forrás: Serious Eats
Fotó: Unsplash