Növénymama: hagymagumós, illatos virágokat a lakásba!

2021. február 17.
2020-ban még az is növénymama lett, aki eddig nem volt az. A karanténban a gondoskodás, növénynevelgetés néptevékenységgé vált, most pedig már csak meg kéne valahogy tartanunk újdonsült „gyermekeinket”. Nekünk is van egy növénymamánk: kollégánk hétről hétre ad tippeket kezdő „növénygazdiknak”, az első cikkben máris a kedvünket instant jobbá tevő tavasz hírnökeiről, a hagymagumósokról lesz szó!

Néhány napja bővült a család egy szőrös gyermekkel, Ciceróval. Felelős macskatartóként persze azonnal elkezdtem utánanézni, hogy milyen növények lehetnek veszélyesek a macskákra (erről is lesz majd cikk!), és hogy esetleg a lakásban használt illatgyertyák, illóolajok és más illatosítók macskabarát szerek-e. A válasz: egyáltalán nem. Oké, akkor hogyan csempésszem be a kora tavasz frissességét a lakásba? Persze, hogy színes-illatos hagymagumósokkal.

Ősszel készül a kora tavaszi virág

Az igazán eltökélt növénymamák tudják, hogy a növényeknél fel kell adnunk az „itt és most” elvét. Ha kora tavasszal azt szeretnénk, hogy friss növényektől dúskáljon a párkányunk, akkor arra már kora ősszel, nyár végén készülni kell. A hagymás évelők hagymáját augusztus-november körül szokás elültetni, majd kint hagyni, hogy hótakaró borítsa őket hónapokon keresztül, így a téli időszak után, kora tavasszal szárba szöknek, és elképesztő virágokat hoznak. Persze örökös life hack, ha üzletben, február végén, március elején szerezzük be a hagymagumósokat, amiket már csak életben kell valahogy tartani.

hagymagumos-novenymama

Nem gondolkodtál előre? Irány az üzlet!

Ha most kaptunk észbe, akkor irány a kertészeti szaküzlet vagy egy mezei áruház, ezek már tele vannak hagymásokkal. Nagyon kecsegtető a virágba borult darabokat hazavinni magunkkal, azonban inkább a még nem virágos növénykék mellett tegyük le inkább a voksunkat, mert ezeket sokkal több ideig tudjuk majd élvezni az otthonunkban, nem az áruházban töltik virágos heteiket.

Hagymások gondozása

Ha megvan a hagymásunk vagy a hagymásaink, akkor az üzletből hazaérve érdemes átültetni őket, mert a boltban általában nagyon kis cserépben kaphatóak. Sőt, akár kompozíciókat is készíthetünk többféle hagymás összeültetésével! A Pinterest ebben is a barátunk, akár régi bőröndökbe, törött porcelánokba vagy bögrékbe, kínálótálakba is ültethetünk a tavasz hírnökeiből.

hagymagumos-novenymamaCsupafehér kompozíció a Pinterestről

A hagymások virágzásának elnyújtását úgy tudjuk elérni, hogy 20 fok alatti helyen tartjuk őket, heti 1-2 alkalommal locsoljuk, és rendszeresen tápoldatozzuk, napsütéses, de nem huzatos helyre tesszük, és ahogyan fentebb írtuk, hazaérkezéskor rögtön átültetjük őket. Akár hetekig is virágozhatnak, illatozhat ezek betartásával a krókuszaink, tulipánjaink, nárciszaink, jácintjaink.

És a virágzás után mi legyen?

Ha elvirágoztak a színes tavaszi virágaink, akkor se borítsuk őket a komposztra vagy a kukába: ássuk 10-20 centi mélyre (nagyságtól függően) a megmaradt hagymákat, takarjuk be laza szerkezetű virágfölddel, és gyönyörködjünk az idén megvásárolt virágokban jövőre is!

Olvass tovább!