A nagy aromaterápiás boom és a legmenőbb illóolajok

2020. november 03.
A szépségszektorban az aromaterápiát az utóbbi évek egyik legnagyobb beautytrendjeként emlegetik, pedig messze nem új műfaj. Szakértő segítségével kalandoztunk a virágzó esszenciális olajok múltjában, jelenében és persze jövőjében is.

A 21. század nőit a szépségpiaci választásaik során az innovatív, hatékony újdonságok felfedezésének öröme mellett az értékek megbecsülése is hajtja, állítják a legfrissebb kutatások. Vagyis nagy erővel keressük a természetes összetevőket, az organikust, a helyi gyártásút, a kézművest, ahogy a fenntarthatóság jegyében készült kozmetikumokat is. A tendenciák azt mutatják, hogy az utóbbi években a „természetes” kategórián belül domináns szerephez jutottak az illóolajok. Csak 2017-ben 1,2 milliárd dolláros forgalmat generáltak globálisan, idén pedig egyenesen az év egyik legforróbb trendjeként tartják számon a kozmetikai iparban az aromaterápiás készítményeket.

aromaterapia illoolajok

Az illóolajok felhasználásával alkotott szépítőszerek szektora pedig tényleg virágzik. A korán ébredő, ma már több évtizedes múltra visszatekintő aromaterápiás márkák, például az Adrienne Feller, a Decléor vagy a Sisley csúcstermékei mellett ott találjuk a nemrég startolt apró, független beautybrandek – a New York-i Aba Love Apothecary, az új-zélandi Lemon & Beaker, vagy az Alicia Silverstone által is nagyra tartott Shaffali – ígéretes újdonságait, ahogyan a piaci trendre érzékeny nemzetközi szépségmárkák, például az Elemis vagy a Caudalie frissen piacra dobott üdvöskéit is.

Ősi erő új köntösben

Pedig maga az aromaterápia messze nem újdonság, már időszámításunk előtt 3000-2500 környékén is bizonyítottan élt vele az emberiség. „Ezeket az illatos csodákat több dologra is használták, többek közt beavatási ceremóniákhoz, királyok, papok felszentelésére, szépítésre, gyógyításra, de még halottak bebalzsamozására is” – meséli Feller Adrienne szépségterapeuta, természetgyógyász és aromaterapeuta.
A szépítőszerekben használatos természetes anyagok trendje évszázadokon, évezredeken át ívelt, mígnem az ipari forradalom után a szintetikus összetevők abszolút átvették az uralmat. Az aromaterápia a második világháború után kezdett újra teret hódítani magának, előbb Franciaországban, majd nemzetközi szinten. „Mostanában valóban reneszánszát éli az aromaterápia, amelyet tulajdonképpen csak 1938 óta nevezünk így René-Maurice Gattefossé Aromatherapy című könyvének nyomán. És bár a gyógyító illó-, és növényi olajokat több ezer éve alkalmazzák, ezek mindig csak a kiváltságos társadalmi réteghez jutottak el” – teszi hozzá Adrienne. De lássuk, miben is rejlik erejük.

„Egy illóolaj az aromás vegyületeinek köszönheti hatékonyságát. Egyrészről a bőrön keresztül felszívódva, a véráramba jutva fejti ki hatását, másrészről belélegezve, az idegrendszerben felszabadítja az önjutalmazó hormonokat” – részletezi a szakértő, hogyan is lehetséges, hogy egy-egy illat hatására akár boldogabbak vagy kiegyensúlyozottabbak is lehetünk. Az esszenciális olajok segítséget nyújthatnak a sebgyógyításban, a keringés javításában, gyulladások csökkentésében, továbbá erős fertőtlenítő viricid (vírusölő), baktericid (baktériumölő) és fungicid (gombaölő) hatással is bírnak. A kozmetikai iparban pont ilyen anyagokra van szükség a bőrproblémák kezeléséhez.

„Arról nem is beszélve, hogy egyes illóolajok képesek az idő kerekét is lassítani oly módon, hogy a bőrben az elasztikus és a kollagénrostok újjáépülését is stimulálják. Hatásuk megkérdőjelezhetetlen” – világít rá egyúttal arra is, mi az oka annak, hogy az aromaterápia egyre több szépségmárkánál kiemelt figyelmet kap.

A kozmetikumok jövője

Az aromaterápia és az illóolajokból készült kozmetikumok nemcsak a szépítenek, de a testi-lelki egyensúlyt is helyreállítják. Aromaterápiás kozmetikumnak akkor nevezünk egy terméket, ha kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz, ennek koronájaként pedig esszenciális olaj is van benne. „Soha nem az illóolaj mennyiségétől függ, hogy aromaterápiás-e a termék – magyarázza Adrienne. – Már egy csepp is hatásos lehet, ugyanis apró molekulájának köszönhetően könnyedén átjut a bőrön, az erek falain, és bekerül a véráramba, így masszázs vagy bedörzsölés által a szervezet minden részén képes kifejteni jótékony hatását.”

Az illóolajokat egyébként szinte minden szépségápolási termékbe be lehet csempészni, hiszen a koncentráció függvényében lehet alkalmazkodni az adott területhez. Használják hidratáló, tápláló krémekben, szemkörnyékápolókban, elixírekben, maszkokban, pakolásokban, radírokban, fürdősókban, masszázsolajokban, szappanokban, tusfürdőkben, de még samponokban is.
Kezdő aromaterápiás termékfelhasználóknak azonban az aromaterapeuta azt javasolja, nézzünk utána az adott gyártónak, és mérlegeljük, mennyire érezzük hitelesnek: „Könnyedén belefuthatunk abba a csapdába, hogy a termékbe ugyan beletesznek pár csepp igazi illóolajat, azokat kémiai alapanyagokhoz adják, és mindezt még szintetikus illattal is keverik. Persze ezzel pont a lényegét veszik el a készítménynek. Egy ilyen kozmetikum csak azért alkalmaz illóolajat, hogy a vásárlót félrevezesse, de semmi köze az aromaterápiához.”

Az aromaterápia jövővel kapcsolatban a szakértő úgy véli, nem lesz új a nap alatt. „Talán annyi fog változni, hogy egyre többen alkalmazzák majd a termékeikben az illóolajokat, amely egyre több hamisításhoz is vezethet. Természetesen lehet az összetevők listáját ellenőrizni, de az átlag vásárló már a második sorban elveszhet, hiszen ugyanazt az alapanyagot több névvel is illethetik. De bízzunk benne, hogy a jövő szépségápolása egészségszemléletű lesz, hiszen az egészség és a szépség kéz a kézben jár, így különválasztani nem is lehetne.”

Gyógyír a bőrnek

Orvosi levendula: gyulladáscsökkentő, nyugtató
Tömjén: sebgyógyító, ránctalanító
Szantál: tápláló, regeneráló
Teafa: antibakteriális, gyulladáscsökkentő
Citrom: méregtelenítő, összehúzó
Rózsa: bőrszépítő, ránctalanító
Orvosi kamilla: gyulladáscsökkentő, nyugtató
Rozmaring: keringést fokozó, bőrfeszesítő
Mandarin: sebgyógyító, hegtelenítő

Lélekmelengető

Orvosi levendula. nyugtató, egyensúlyba hozó
Tömjén: spirituálisan megnyitó, védelmező
Szantál: spiritulálisan megnyitó, felszabadító
Teafa: segíti a racionális gondolkodást
Citrom: felszabadító, örömre megnyitó
Rózsa: női energiát felszabadító
Orvosi kamilla: hajlékonyságot adó
Rozmaring: erősítő, bátorságot adó
Mandarin: kapcsolatba hoz a bennünk élő gyermekkel

Olvass tovább!

A mi kedvenceink:

1. Feszesítő, tápláló szemránckrém Adrienne Feller ROSE DE LUXE 9652 Ft
2. Hidratáló arckrém Sisley Black Rose 55 850 Ft
3. Testápoló Aromatherapy Associates Renew Rose aromatherapyassociates.com
4. Éjszakai arcbalzsam Decléor Aromessence Ylang Ylang Purifying Night Balm 8390 Ft

Fotó: Pexeles

Ez a cikk a Marie Claire korábbi lapszámában is megjelent!