Városban, zöldben: mit ad nekünk a tavasz?

2020. április 18.
Itt a tavasz, a napsütés, a jó idő, azonban az elmúlt hetekben és valószínűleg még egy ideig sok időt töltünk otthonunkban. A tavaszi fáradság, a vírusjárvány még fokozottabban igénybe veszi az immunrendszerünket, amelynek erősítésére mind testi, mind lelki szinten szükségünk van.

Óda a medvehagymához

A vitaminadagjainkhoz ilyenkor már végre egyre több friss zöldség és fűszernövény is hozzájárul. Itt a medvehagymaszezon, amely a fokhagymához hasonlító ízével, zöld színével szó szerint színesíti az étrendünket. Izgalmas lesz tőle egy egyszerű kőrözött vagy a fűszervaj. Egy kis olajon megfonnyasztott vöröshagymával, néhány szem burgonyával, sóval, borssal ízesítve, tejszínnel krémesítve, pirított kenyérkockákkal isteni levesnek. Ha pedig egy csokor medvehagymát aprítógépbe teszünk, meg mellé egy marék diót vagy mandulát, sóval, borssal fűszerezve, maréknyi reszelt parmezánnal és a krémes állagig adagolt olívaolajjal pürésített pesztóként tésztával tálalva, vagy pirítosra halmozva néhány perc alatt elkészíthető gasztroélményt adhatunk magunknak.

Biofília

Ha pedig lelki síkon erősítenénk ellenállóképességünk, annak a legszebb módja, ha színes, illatos virágokkal vesszük körbe magunkat. Eric Fromm német filozófus, szociálpszichológus vezette be először a biofília fogalmát, amely szerint az ember tudat alatt keresi a kapcsolatot a többi élőlénnyel és a természettel, mert ezek mind pozitív válaszokat és érzelmeket váltanak ki. Ezért jó, ha élettereinkben növényeket gondozunk, vázáinkba pedig virágokat helyezünk el.

A tavasz hozza nekünk a tulipánokat, a nárciszokat, amelyek látványa valószínűleg mindenki számára érezhető pozitív energiát ad. És a színeik is hatással vannak ránk: a sárga, a narancs, a piros és az üde zöld különféle asszociációkat, érzéseket válthatnak ki. A sárga szín a napsütést, vele együtt a meleg, az öröm érzését adhatja, a narancssárga lelkesít, bátoríthat, serkentheti a kreativitást, a piros pedig energizálhat bennünket. A zöld maga a megújuló természet, az üdeség, frissesség.

Komponájunk!

A virágok elhelyezését meg is komponálhatjuk. Mindenképpen tegyünk az étkezőasztalunkra, így ünnepivé válik akár egy reggeli elfogyasztása is. Tehetünk az előszobába, ilyenkor a lakásba lépéskor is már csodaszép látvány fogad bennünket. A nappaliban az otthonosságot adhatja, a fürdőszobában pedig segíti az ellazulást, a fürdés során a kikapcsolódást.

Köszönjük, tavasz!

Fotó: Unsplash