A rebarbara csodás, rózsaszín szárai már külsejükben is a tavaszt idézik, enyhén kesernyés, karakteres íze pedig rengeteg receptnek jól áll – készülhet belőle saláta, de többnyire desszertekben találkozunk vele. Az alábbi édességben ugyan látszólag csak mellékszereplőként, kompót formájában tűnik fel, de a semleges, krémes kókuszos rizspuding mégis megengedi, hogy a recept sztárja legyen. Ha elkészítjük a kompótot, nyugodtan duplázzuk meg az adagot, hiszen rengetegféle módon felhasználhatjuk, akár csak egyszerűen a reggeli pirítósra kenve is!
Hozzávalók:
A rizspudinghoz:
- Egy konzerv (280 gramm) kókusztej
- 300 gramm édes sűrített tej
- 200 gramm arborio (vagy más rövid, kerekszemű) rizs
- 170 gramm zsíros tej
- 1/2 tk. őrölt fahéj
A rebarbarakompóthoz:
- 4 szár (kb. 250 gramm) rebarbara, felkockázva
- 100 gramm kristálycukor
Elkészítés:
- A rizspudinghoz egy közepes lábosban keverjük össze a kókusztejet, a sűrített tejet, a sima zsíros tejet, és szórjuk bele a fahéjat.
- Öntsük bele a rizst, és közepes lángon főzzük kábé 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A kompóthoz egy kisebb lábosban kezdjük el forralni a rebarbarát a cukorral, míg a növény megpuhul és a cukor hatására levet ereszt. 10-15 perc alatt elkészül.
- Tálaláshoz a rizspudingot halmozzuk kis pohárkákba, locsoljuk meg gazdagon a kompóttal, esetleg szórjuk meg a tetejét pirított magokkal.
Forrás: PureWow Fotó: GettyImages