A szezon titkos favoritja – rebarbarás galette

2017. május 18.
A tavaszi piacon fellelhető egyik legizgalmasabb alapanyag a rebarbara – próbáljátok ki omlós, mákkal dúsított tésztában sütve, Füge Kata receptje alapján.

A szezon titkos favoritja a rebarbara, amiből főzhetünk lekvárt, felhasználhatjuk süteményekbe, vagy készíthetünk chutney-t húsokhoz. Egyszerű gyümölcsös piskótát is süthetünk belőle, de egészen kevés plusz energia befektetésével elkészíthetjük ezt a fantasztikus ízű francia pitét, amelynek tésztáját mákkal dúsítva tehetjük még izgalmasabbá.

A galette egyébként omlós tésztájú pite, de kikerüli a klasszikus recept két kihívását: egyrészt nem kell vakon sütni (így nincs szükségünk sütő- vagy szárazbabra, ami lenyomja a tésztát, amíg az töltelék nélkül pirul a sütőben), másrészt nem kell sokat szenvedni a tökéletes formázással sem – itt a tölteléket a tészta közepére tesszük, a szabadon maradt részeket pedig egyszerűen csak visszahajtjuk.

Rebarbarás galette

a tésztához:
1 ½ bögre liszt
1 ½ evőkanál porcukor
1/2 tk só
1 ½ púpos evőkanál egész mák
170 gr vaj
1 nagy tojás
1 evőkanál tej

a töltelékhez:
1/4 bögre kukoricaliszt
500 gr rebarbara
1 bögre kristálycukor + a szóráshoz
1 tojás

A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, a cukorral és a mákkal, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, és a kezünkkel gyorsan összemorzsoljuk. Hozzákeverjük a tojást és a tejet, majd jól összegyúrjuk. Golyót formálunk a tésztából, majd egy órára betesszük a hűtőbe.

A töltelékhez a rebarbarát folyó víz alatt megmossuk, a végeit levágjuk, majd 1 cm-es szeletekre vágjuk. A kukoricalisztet összekeverjük 5 evőkanál vízzel, félretesszük. Egy nagy lábasban közepes lángon felrakjuk a rebarbarát a cukorral és 2 evőkanál vízzel főni, majd 6-7 percig folyamatosan kevergetjük, míg levet ereszt. Ekkor hozzákeverjük a kukoricalisztes keveréket, lehúzzuk a tűzről, és félretesszük hűlni.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kinyújtjuk kb. 4-6 mm-es körlappá, és a közepére kanalazzuk a gyümölcsös tölteléket. A kanál hátával eloszlatjuk a gyümölcsöt, majd a tészta széleit körben ráhajtjuk a töltelékre. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd betoljuk a sütőbe és 40-45 percre. Félidőben csökkentjük a hőmérsékletet 180 fokra.