Balzsamos eper, paradicsomchutney és a nagyi titkos receptje

2018. június 11.
Dübörög az eperszezon, még kapható a rebarbara, de már érik a ribizli és a málna. Épp itt az ideje, hogy kiválaszd a kedvenc befőzési technikáidat, vagy épp új receptek találj. Füge Kata, a Futureater blog szerzője ezúttal különleges ízkombinációkat mutat be, amelyek egyáltalán nem elérhetetlenek, mégis teljesen forradalmasítanak mindent, amit eddig a befőzésben rejlő gasztronómiai lehetőségekről gondoltál.

Fontos a felkészülés

Egyre kedvezőbb áron kapható az eper és a málna a piacokon, ráadásul már bőven a Magyarországon termett gyümölcsökből válogathatunk. Érdemes körbejárni és végigmustrálni több árus portékáját, mielőtt kiválasztjuk, hol is veszünk akár több kilónyi mennyiséget a befőzéshez. Kérjünk nyugodtan kóstolót, és válasszunk édes, jól megérett, de még nem túlérett gyümölcsöt. Mivel tartósítani szeretnénk, fontos, hogy csak egészséges, hibátlan epret, málnát és egyéb finomságokat használjunk befőzéshez. A kisebb hibával rendelkező gyümölcsökről távolítsuk el a hibás részt, majd a maradékot együk meg inkább frissen.


Fotó: Unsplash.com

Piros gyümölcsök

A klasszikus eperlekvárt első körben kombináljuk rebarbarával és vaníliával, esetleg almával, málnával vagy akár barackkal. Ha bátrabbak vagyunk, készítsünk kivis eperlekvárt, 1:2 arányban kombinálva a két gyümölcsöt.

Az eperhez legendásan jól passzol a balzsamecet, de jól megfér mellette a gyömbér és a rózsavíz, vagy akár a narancsvirágvíz is. Ezekkel mind különböző karaktert adhatunk a lekvárunknak, de ugyanígy játszhatunk az édesítéssel is: másfajta ízvilágot kapunk, ha cukor helyett xilitet, vagy akár befőzőcukrot használunk (ez utóbbi a zselésítésben is segítségünkre lesz), de természetesen a különböző típusú mézek használatával is más-más hatást érhetünk el.

Málna, cseresznye, nem csak lekvárként

Ribizliből és málnából egy fokkal nagyobb kihívás lekvárt készíteni, bár a feladat inkább csak mennyiségi szinten jelentkezik: ugyanannyi üveg lekvár elkészítéséhez jóval többe kerül bevásárolni málnából, mint eperből. De a tartósítást a lekváron kívül máshogy is megoldhatjuk: sokáig tudjuk élvezni a málna átütő ízét és színét is, ha ecetet ízesítünk vele. Ráadásul a türelmünket is próbára tehetjük, a saját készítésű ízesített ecethez ugyanis legalább két hétig érdemes áztatni fél kiló málnát egy liter ecetben.

Málna helyett persze használhatunk ribizlit, áfonyát vagy feketeszedret is, és ezek mellé áztatáskor tehetünk friss fűszernövényeket, például mentát vagy bazsalikomot. De ha nagyon belendülünk az ecet-ízesítésbe, ne álljunk meg a gyümölcsöknél: különleges hatást érhetünk el saláták és szószok ízesítésekor, ha tormát áztatunk ecetben.

Paradicsom minden mennyiségben

Bár még néhány hetet várni kell, amíg elkezdődik a paradicsomszezon, ha egyszer beindul, nem lesz megállás. Érdemes időben elkezdeni felfedezni a jobbnál jobb recepteket, és a klasszikus bazsalikomos tésztaszósz mellett más opciókat is megismerni.

Sokan készítenek paradicsomchutney-t, ami grillezett húsok mellett sajttálak kísérőjeként is nagyon jól megállja a helyét. Népszerű megoldás a mazsola használata a paradicsom befőzésekor, de ha összetettebb, fűszeres ízekre vágyunk, főzzünk chutney-t friss gyömbérrel, koriandermaggal, chilivel, mustármaggal és kevés hagymával együtt.

Alternatív megoldások

A gyümölcsök befőzése mellett nyílik még terep a tartósítás világában való kísérletezésre: sokan imádják az olajban eltett sültpaprikát, a koreaiak nem tudnának meglenni kimchi, azaz csípős-fűszeres kínai kel nélkül, mások hallani sem akarnak az ecetes cékláról, annál inkább imádják a sült céklából készített chutney-t.

És persze vannak, akik teljes mértékben a dobozon kívül gondolkodnak – vagy csak imádják a gyönyörű tálalást: ők a virágok tartósításától sem riadnak vissza, és szívesen válogatnak, cukros tojáshabbal kevernek, majd két napig szárítanak friss és sérülésmentes virágszirmokat!

Fotó: Unsplash.com

Tanulj a profiktól

A fenti befőzési tippek nagyszerűek, de ne feledjük, lehet más forrás is az inspirálódásra. Kérjük meg az anyukánkat, nagymamánkat vagy más rokonainkat, esetleg a barátaink rokonait, hogy tanítsanak nekünk néhány lekvárfőzési trükköt. Az idősek különösen hálásak lesznek az érdeklődésért, és biztosan örülni fognak, hogy átadhatják az évek során összegyűjtött tapasztalatokat. De akkor sem kell kétségbe esnünk, ha nincs befőzőtudománnyal rendelkező rokon a láthatáron, hiszen rengeteg lekvárfőző workshop közül válogathatunk a fővárosban és vidéken is.

Futureater