Így enyhítheted a gyerekek klímaszorongását

2021. április 24.
A gyerekek bíznak abban, hogy nekünk, felnőtteknek minden helyzetre, kihívásra van egy biztos tervünk, valamilyen megoldásunk. Bíznak benne, hogy mi mindenről mindent tudunk - ideértve a Földön lezajló változásokat is. A klímaváltozás azonban a felnőttek számára sem könnyed beszédtéma, bennünk is támadnak kérdések és kétségek, így hajlamosabbak vagyunk figyelmen kívül hagyni a gyerekeink ezzel kapcsolatos kérdéseit, aggodalmait. Ezzel pedig akaratlanul is hozzájárulunk a klímaszorongásuk növekedéséhez.

Az Ipsos tavaly ősszel készített felmérést az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) számára. A felmérésből kiderült, hogy az európai fiatalokat a klímaváltozás aggasztja leginkább, a globális felmelegedést az emberiség legsúlyosabb problémájának tartják. A BBC Newsround tavaly márciusi felmérése szerint pedig a megkérdezett 8 és 16 év közötti gyerekek közül minden ötödiknek volt már olyan rémálma, ami a klímaváltozásról szólt. 

Természetes, hogy szülőként szeretnénk megóvni a gyerekeinket az olyan nehéz beszédtémáktól, mint a klímaváltozás, ám ez is egy olyan probléma, amely nem múlik el azzal, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyjuk.

„Neked nem kell emiatt aggódnod. Te még túl kicsi vagy, hogy ezeken a dolgokon rágódj. Menj csak nyugodtan játszani, ne foglalkozz ilyesmikkel.”

Ezek a hárító válaszok általában abból fakadnak, hogy bennünk, felnőttekben sem tiszta, hogyan is kéne kezelni ezt a helyzetet, túl nehéznek tűnik a klímaváltozásról beszélni, esetleg azt érezzük, hogy nem tudunk száz százalékban megnyugtató választ adni, ezért inkább nem is válaszolunk. Pedig a szakértők szerint nagyon fontos, hogy nyitottan és őszintén beszéljünk a gyerekekkel a klímaváltozásról, mert ezzel is enyhíthetjük a szorongásukat. 

klímaszorongás-gyerekek-gyereknevelés-zöld

Így kezdj el a gyerekekkel a klímaváltozásról beszélgetni!

Te mindenkinél jobban ismered a gyermeked, ezt ne feledd. Te fogod tudni, mikor lesz a legjobb alkalom, hogy előhozakodj a témával: lehet, hogy vacsora közben, lehet, hogy egy séta során. Ami fontos, hogy légy őszinte, ha nem tudod a választ. Ebben az esetben is teljesen rendben van, ha ezeknek a kérdéseknek utólag utánanézel és később válaszolod meg őket. A nyitott és őszinte beszélgetés sokat segít, hogy a gyermeked klímaszorongását csökkentsd.

Először tedd fel magadnak a nehéz kérdéseket!

Te hogyan vélekedsz a klímaváltozásról? Benned milyen kérdések és aggályok merülnek fel? És hogyan is tehetsz, tehettek együtt ellene? Ha először tisztázod, hogy mi az, amit tudsz és nem tudsz a témáról, és utánanézel a saját megválaszolatlan kérdéseidnek, máris egy fokkal könnyebb lesz a témáról beszélgetnetek. 

Pár tipp a klímaszorongás kezeléséhez:

  1. Fókuszáljatok a pozitív történésekre!

A klímaszorongás egyik fő kiváltója a folyamatosan szembejövő aggasztó hírek áradata, így nagyon fontos, ezeknek a mennyiségét visszaszorítsd, és olyan történetekre irányítsd inkább a gyerekek figyelmét, amelyek azt mutatják meg, hogy az emberi gondoskodás, a környezetre való odafigyelés milyen pozitív változásokat tud hozni. 

  1. Alkalmazzatok szorongást enyhítő gyakorlatokat!

Vannak olyan otthon is alkalmazható gyakorlatok, amelyek segítségével a gyerekek hatékonyabban tudják kezelni az érzéseiket. A stresszlevezető testmozgás, a digitális detox és a közösen töltött minőségi idő is hatékonyan enyhíthetik a szorongás érzését, illetve vannak olyan gyerekeknek szóló meditációs gyakorlatok, amelyek segítenek nekik megnyugodni, elűzni az aggasztó érzéseiket, gondolataikat. 

  1. Tegyetek ellene ti is!

A szorongás mértéke csökkenthető, ha a passzív aggódás helyett az energiáitokat olyan cselekvésekbe fordítjátok át, amelyekkel ti is tesztek a környezetvédelemért. Üljetek le, és beszéljétek meg együtt, mi az, amit már most is tesztek otthon a Föld védelme érdekében, milyen szokásaitok vannak, amik a környezet védelme szempontjából kifejezetten hasznosak, és milyen további hasznos gyakorlatokat tudnátok otthon bevezetni. 

Óvjátok tovább együtt a Földanyát

Az Abracadabra World sok praktikus tanáccsal és azonnal bevethető gyakorlattal segít, hogy még varázslatosabb szülő lehess. Az Óvd a Földanyát! programjuk 4 hétre leosztva tartalmaz a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal kapcsolatos tudnivalókat és a mindennapokban alkalmazható gyakorlatokat. A program 28 játékos feladatát elvégezhetitek a saját tempótokban, több részre bontva, vagy egy lendülettel, tényleg 28 nap alatt. Ezen kívül találtok a csomagban egy kifestőfüzetet és feladatlapokat is azokra a napokra, amikor nincs másra lehetőségetek. 

Ha nincs mindig mindenre energiád a program 4 hétre összeállított, összesen 28 játékos feladatából, ne legyen lelkiismeret-furdalásod! Gondolj arra, hogy ha csupán 1-1 új dolgot fogad meg a család a program minden hetéből, már az is mennyivel több mint amit eddig tettetek. Mert minden áldott nap tehetünk néhány lépést azért, hogy a bolygónk továbbra is az otthonunk, az élhető világunk maradhasson.

Szerző: Freund Judit, az Abracadabra World alapítója Fotó: Unsplash

Olvass tovább!