Hány tengeri hullám fér a Balatonba? Kollázs workshop a Balaton-felvidéken

2021. június 03.
Balatoni képek, régi újságok, képeslapok, könyvek – ezekből alkothatunk valami egészen újat ollóval, ragasztóval és a fantáziánkkal. Június 6-án, ha a Balaton-felvidéken járunk, próbáljuk ki magunkat a Hány tengeri hullám fér a Balatonba? című kollázs workshopon.

Négy barát megvette a Balaton-felvidék egyik legkedvesebb zsákfalujában, Sáskán a település egykori könyvtárépületét, ami idén teljesen átalakul (egy Collage ROOOM névre keresztelt kollázs butikgaléria is helyet kap majd benne jövőre, mely 24 órában ingyenesen lesz látogatható). De addig is…

Az épület „szétszedése” előtt workshopokkal és kiállítással várják a környéken járókat, élőket és a műfaj után érdeklődőket, vagy azokat, akik épp most szeretnék kipróbálni, milyen egy kollázst elkészíteni.

Június 6-án, vasárnap délután 14 és 17 óra között például egy egészen izgalmas, Hány tengeri hullám fér a Balatonba? névre keresztel workshopot szerveznek, amelyre olyanokat várnak, akik pihenésre és feltöltődésre vágynak, de a fürdés, biciklizés és finom ételek mellett kreatív balatoni elfoglaltságot is keresnek, ahol létrehozhatnak valamit, ami emlék, dekoráció, inspiráció lesz számukra. Az elmúlt években Budapesten és a Sziget fesztiválon tartottak workshopokat, idén pedig a Balaton felé vették az irányt, Sáska mellett a 30. Művészetek Völgye programjai között is ott lesznek.

Ráhangolódásként a balatoni workshopra: Cholnoky Jenő csodásan olvasmányos Balaton című 1936-os könyvében így írt a címadó hullámokról: „Így tehát Boglár és Révfülöp közt, mivel itt csak 5 km széles a Balaton, csak 15 tengeri hullám férne el (…) A Balaton legnagyobb hullámai legfeljebb 7 méter hosszúak és 1 m magasak, tehát az arány 1:7. A tengeri hullámok közt a legnagyobbakon pedig 10:300, vagyis 1:30, tehát aránylag sokkal laposabbak, mint a tó hullámai. A tó hullámainak méretei tehát elenyésznek a tenger hullámai mellett, de sokkal meredekebbek, sokkal könnyebben tarajoznak, azért veszedelmesek is.”

A programról ITT olvashatsz!

Olvass tovább!