Olyan, mintha Toszkánában járnál – 3 eldugott csodahely itthon

2021. április 04.
Hegyek, völgyek, szőlőtőkék és borospincék között kanyargó szerpentinek, rusztikus épületek – mesésen hangzik, ugye?

Azt hihetnéd, hogy egy toszkánai vakációról szövögetünk álmokat, pedig hazai tájakra invitálunk: nem kell több országhatárt átszelni ahhoz, hogy felejthetetlen gyönyörűségeket láss, és fenséges gasztronómiai élményekben legyen részed. A Balaton-felvidék és a Káli-medence sok olyan úti céllal vár, amit legalább egyszer mindenkinek látni kellene!

Hol van a magyar Toszkána?

A mediterrán hangulatú Káli-medencét magyar Toszkánaként tartják számon – Fotó: Getty Images

Kékkút

A Káli-medence számtalan csodás látnivalót tartogat, amelyek közül Kékkútra azért is érdemes ellátogatni, mert a legenda szerint aki az itteni savanyúvíz-forrásból iszik, az örök fiatalságra is szert tehet. Ha erre nem teszel szert, akkor sincs ok csüggedésre, az itt felszínre törő forrásvíz ugyanis több betegséget is gyógyít. Kékkút a Káli-medence egyik legkisebb falva, változatos formájú hegyek veszik körül. Ha gyerekekkel kelsz útra, mindenképp térjetek be a Kékkúti kecskefarmra, ahol igazán különleges, kecsketejből készült finomságokat kóstolhattok.

Salföld

Ez az apró, Veszprém megyei község a Balatontól kőhajításnyira található, északi irányban. Ha nyugalomra vágysz, Salföldön minden bizonnyal rátalálsz, az ott lakók száma még a 100 főt sem éri el, így nyüzsgéstől és a város zajától egyáltalán nem kell tartanod. Ha itt jársz, ejtsd útba a középkori Pálos kolostor romjait, amelyekre az Örsi-hegy keleti oldalában, a Klastrom-völgy fölé emelkedő dombon bukkanhatsz. Fontos tudni, hogy a kolostor autóval csak részben megközelíthető, 2-3 km-es sétát kell tenned, hogy elérd. A másik látnivaló, amit vétek kihagyni, a salföldi Kőtenger és a természetvédelmi major.

Salföld a Balatonnál

Salföld környéke madártávlatból – Fotó: Getty Images

Monoszló

A Balatontól mindössze 6 km-re, a Káli-medence szomszédságában, a Monoszlói-völgyben található. Méltán nevezik a Balaton-felvidék egyik legrejtettebb településének: nem csak áthaladó útja nincs, hanem még a szomszédos zsákfaluval, Balatonhenyével sincs közúti összeköttetése. Monoszló határában magasodik a 337 m magas Hegyestű, amelynek tetejéről káprázatos a kilátás a magyar tengerre. A Hegyestű északi oldalát a közelében működő kőbánya dolgozói lebontották, így beleláthatunk a bazalthegy belsejébe. Monoszlón járva a középkorban épült román stílusú templomot is érdemes útba ejteni.

Toszkána itthon - 3 csodás úti cél

Monoszló minden évszakban és minden napszakban lenyűgöző – Fotó: Getty Images

 

Olvass tovább!