Tippek a tökéletes házi jegeskávéhoz

2021. június 26.
A kánikulával a jegeskávészezon is beköszöntött: Bernáth Melinda, a Smarta bloggere ehhez hozott most nektek tippeket és három szuper receptet is.

Ha lassan is, de megérkezett idén is a nyár, ami egyet jelent azzal, hogy készíthetjük a jeges finomságokat! Az én egyik függőségem a kávé. Imádom, és nem mellesleg életben is tart. Nyáron pedig az ebéd utáni desszertet is jelenti a hűsítő jegeskávé. Néha egy gombóc fagyival, máskor meg csak úgy „üresen” sok jéggel. Ha te is kényeztetnéd magad vagy a családot koffeines hűsítővel, akkor összegyűjtöttem a legfontosabb jegeskávé-készítési tippeket.

Jegeskávé készítése otthon

jegeskave-otthon

A nyári melegben vannak, aki limonádéval, mások fagyival, a kávérajongók pedig jegeskávécsodákkal hűsítik magukat. Azonban nem feltétlenül kell egy kávézóig elzarándokolni a nyári hőségben jegeskávé-szürcsölés jegyében, hiszen otthon is istenit készíthetünk.

Hogyan kell jegeskávét csinálni?

A jegeskávé-készítés misztikusnak tűnhet, főleg ha a kávézók fél literes jeges-habos csodáira gondolunk. Azonban otthoni körülmények között is könnyen elkészíthetjük ezt az italt.

Többféle irány létezik. A legegyszerűbb, amikor csak jeget adunk egy filteres kávéhoz, és elkortyoljuk. Ez inkább egy jeges frissítő, mint desszertnek is beillő kávéköltemény. Ha az utóbbira vágyunk, akkor nem árt, ha van a fagyasztóban vaníliafagyi, a hűtőben pedig tejszínhab. De a jegeskávéreceptek előtt lássuk, mi mindenre lesz szükségünk az otthoni jegeskávéhoz.

Mire van szükség a jegeskávé elkészítéséhez?

1. Kávé

Ez az az összetevő, ami nélkül nincs jegeskávé.  Azonban nem minden kávé egyforma, így nem mindegy, hogy milyen fajta kávét használunk. Jegeskávéhoz filterkávét és french press-szel készült kávét is használhatunk. Azonban nem minden kávé alkalmas ehhez az elkészítési módhoz. Ha tehetjük, akkor a szemes kávét részesítsük előnyben, és mindig csak annyit őröljünk le, amennyire épp szükségünk van.

2. Kávéfőző, kávédaráló

jegeskave-eszkozok

A jegeskávé készítése nagy mozgásteret enged annak, hogy milyen eszközzel készítjük el a kávét. Egy automata kávéfőzővel akár eszpresszót, akár café crémat készíthetünk a jegeskávéhoz, de filteres kávéfőzőt vagy dugattyús kávéfőzőt is használhatunk. Ez utóbbiakhoz viszont szükségünk lehet egy kávédarálóra is.

Ebben a videómban gyakorlati példákat találsz, hogy hogyan lehet a különböző kávéfőzőkkel jegeskávékat készíteni:

3. Jég

A nagy mennyiségű jég szintén elengedhetetlen, hiszen a kávé, amikor elkészül, forró, így először azt le kell hűteni, utána pedig a jegeskávé tálalásához is szükségünk lehet egy újabb adagra.

4. Folyékony édesítő

Fontos észben tartani, hogy a hideg, jeges folyadékban a cukor nehezen oldódik. Ha édesen szeretjük a kávét, akkor érdemes a nyári szezonra egy adag cukorszirupot készítenünk. Ennek az elkészítése nagyon egyszerű, 2 rész cukrot feloldunk 1 rész vízben. A folyamat meggyorsítása érdekében, mindezt egy lábasban is megtehetjük, közepes hőmérsékleten.

Amikor teljesen feloldódott a cukor, akkor kapcsoljuk le a főzőlapot, és várjuk meg, hogy kihűljön. Tegyük üvegbe, és szükség esetén használjuk.

Ínyencek juharszirupot vagy agavészirupot is használhatnak.

5. Tej

A tej opcionális alkotóeleme a jegeskávénak, illetve ízlésfüggő is. Ha növényi tejet fogyasztasz, akkor én a kesutejet ajánlom, annak a legsemlegesebb az íze. A szójatejtől savanykás, a mandulatejtől pedig nagyon karakteres lehet. Bár ez utóbbi lehet előny is, ha ízesített jegeskávéra vágyunk természetes módon.

6. Ízesítők

A kávézók szezonálisan mindig kínálnak valamilyen ínycsiklandozó ízesített jegeskávét. Ezt mi magunk is meg tudjuk otthon alkotni, ha van kéznél valamilyen szirup és szósz. A karamell télen-nyáron tökéletes választás. Ehhez vegán karamellszósz és klasszikus sós karamellkrém receptet is találtok a korábbi bejegyzéseim között. Szezonálisan pedig kipróbálhatjátok az eperszirupos jegeskávét is.

Arra viszont figyeljetek, hogy ha szirupokat használtok, akkor elhagyhatjátok az édesítőket, mert a szirupok alapja is cukor.

7. Fagyi

Ha nem kifejezetten a koffein élénkítő hatására vágyunk, hanem egy hűsítő, frissítő jeges kényeztetésre, akkor a fagyi-kávé remek kombináció lehet! Ilyen esetekre célszerű a fagyasztóban tartani egy doboz vanília- vagy csokifagyit, aminek a segítségével percek alatt fagyis jegeskávét készíthetünk.

3 könnyű jegeskávérecept

Egyszerű jegeskávérecept

egyszeru-jegeskave

 

Legegyszerűbb és a nevéhez leginkább illő elkészítési mód, ha egy nagy adag jégkockára hideg kávét öntünk.

Ennek az elkészítéséhez szükségünk van egy pour over filteres kávéfőzőre, aminek az aljába jeget teszünk. Így az átforrázott kávé azonnal lehűl.

A tálalópohárba szintén halmozunk ízlés szerint jeget, és ráöntjük a lehűtött kávét, és már készen is vagyunk.

Jegeskávé fagyival

fagyis-kave

Ha fagyival szeretnénk a kávét tálalni, akkor ebben az esetben nincs szükség arra, hogy előre lehűtsük a kávét, egy forró eszpresszót is ráönthetünk.

Tegyünk 2-3 gombóc fagyit egy hosszú pohárba, öntsünk rá egy presszókávét, koronázzuk meg egy adag tejszínhabbal, és a végén a sort zárjuk egy kényeztető karamellöntettel.

Jöhet még ilyen kényeztető jegeskávéötlet? Akkor nézd meg ezt a videómat:

Vegán jegeskávé

Szerencsére már egyre több kávézóban van vegán jegeskávé-opció is, de otthon is könnyedén elkészíthetjük. A legfontosabb, hogy legyen otthon növényi tej és vegán fagyi, mert az elkészítése a vegán jegeskávénak megegyezik bármely normál jegeskávé elkészítési módjával.

Szerző: Bernáth Melinda

Még több hasznos tippért kattints

a Smarta.hu-ra!

Olvass tovább!