Erős kávét akarsz? Ne őröld finomra!

2021. június 12.
Az igazi ínyencek szerint a tökéletes kávé titka, ha magunk őröljük frissen a szemeket. Ez teljesen igaz, ám nem minden frissen őrölt kávé egyforma. Márpedig a tudományos kutatások szerint a legtöbben túl finomra darálják a kávébabokat, amivel tönkretesszük az ízhatást.

Az angliai Portsmouth Egyetem kutatója, Jamie Foster és kollégái matematikai modellezés segítségével találták meg az eszpresszófőzés leghatékonyabb módját. Ebben meghatározták, milyen az a kávéőrlemény, mely a legoptimálisabban lép kölcsönhatásba a vízzel a kávégép szűrőjébe töltve. 

kave-daralo-finom

Amikor a kávé fő, a felkeveredő kávé aromaanyagai átjárják a forró vizet. Való igaz, hogy a kávézókban finomabbra őrlik a kávét, ezzel azt érve el, hogy erősebb lesz a főzet. Ám otthoni körülmények között nem feltétlenül lesz ugyanez a végeredmény. 

Ha a kávészemcsék túl nagyok, a víz szabadon áramolhat közöttük a szűrőben, így jobban átjárhatják az illat- és ízanyagok a vizet. A nagyon finomra őrölt kávé ezzel szemben összetapadhat a víztől, eltömítve az utat, így sokkal kevésbé lesz hatékony a főzés, nem jön át a kávé aromája. Tehát ha nem őröljük olyan finomra a kávénkat, erősebb lesz a lefőtt kávénk. 

Nem kell baristának lennünk ahhoz, hogy otthon is alkalmazzuk ezt a módszert, viszont érdemes olyan kávédarálót vásárolnunk hozzá, melynél állítható az őrlés finomsága. 

Forrás: New Scientist Fotó: Unsplash

Olvass tovább!