Jeges italokkal hűsölünk – 3+1 tipp a tökéletes nyári italhoz

2021. augusztus 13.
A nyári melegben el sem tudnánk képzelni a túlélést hűsítő italok és jeges finomságok nélkül. Bár a túl hideg italok fogyasztását nem szabad túlzásba vinni, egy-egy jegeskávé és koktél csábításának azért nyugodtan engedhetünk.

Manapság már szinte minden hiper- és szupermarketben, lakberendezési boltban találunk jégkockaformát és jégkészítő megoldásokat, a szívecske alakútól kezdve egészen a jégzacskóig széles a tárház, azt azonban kevesen tudják, hogy milyen vízből és mennyi idő alatt készül a tökéletes állagú jég, valamint hogy milyen eszközöket és trükköket érdemes bevetni. A Gorenje összegyűjtött 3+1 szuper tippet, amelyekkel tökélyre fejlesztheted a nyári jegesital-készítést.

1. Ha sosem elég a jég

Egy átlagos jégkockatartóval a jégkészítés hosszú ideig eltarthat, ráadásul meghatározott mennyiségű jégkockát lehet csak készíteni egyszerre, és a folyamatos körbe-körbe fagyasztás sok macerával is jár. Ha sima, nem ízesített vagy speciális formájú jégkockára vágysz, és nagy mennyiségben szeretnél betárazni jégből, akkor érdemes beszerezned egy jégkockakészítő gépet. Pár perc alatt akár 9 jégkockát is gyárthatsz, egy nap alatt pedig akár 12 kiló jeget is készíthetsz kedvenc hűsítőidhez. Így nem kell aggódnod az utánpótlásért a családi vagy baráti összejöveteleken, hiszen folyton kéznél lesz egy hűsítő ital.

2. Ha fontos a küllem és a textúra

Ha mesteri fokon űzöd a koktélkészítést, akkor a jégnek is különleges szerepet szánsz. Sokan azt hiszik, hogy a koktéljég minőségét egyedül az átlátszóság garantálja – ami persze fontos, hiszen az arra utal, hogy tiszta vízből készül –, ugyanakkor nem elhanyagolható az sem, hogy ha semleges ízű vízből készül a jég, akkor nem befolyásolja majd a koktél ízvilágát. Az igazán tökéletes textúrát úgy érheted el, ha fagyasztás előtt felforralod a vizet, majd hagyod kihűlni, így garantáltan páratlan minőséget kapsz.

3. Vicces formák gyorsan

A szilikonos formákban készített, pingvin vagy szív alakú koktéljegek jópofák és egyszerűen elkészíthetők, kisebb baráti társaságoknál a célnak tökéletesen megfelelnek, azonban ha épp bartenderkedésbe fognál, fontos tudni, hogy shake-elésnél könnyebben letörnek belőlük darabok, azok pedig felhígíthatják a készülő koktélt. Ezenkívül a szilikonos formákat valamivel nehezebb tisztítani, emiatt könnyebben szennyezhetik be a jeget.

+1. Jégkása minden mennyiségben

Gyerekkorunk kedvence, a jégkása bármelyik nyári estét bearanyozza, ráadásul alkoholos vagy alkoholmentes verzióban is telitalálat. Az elkészítés alfája és ómegája egy erős késes robotgép vagy turmix, ugyanis a jégkockát a többi alapanyaggal – például fagyasztott gyümölcsökkel – kásás állagúvá kell dolgozni. Ehhez jó sok jégkockára lesz szükséged, továbbá érdemes bevetni némi cukorszirupot is, ugyanis a jeges italban a cukor nem olvad fel. Ha ügyes vagy, egy jó mojitóval, piña coladával vagy egy epres frozéval, azaz borkoktéllal is percek alatt meglepheted a barátokat.

Olvass tovább!