A lámpa, ami idén ősszel mindenhol ott lesz

2021. szeptember 16.
Semleges, cseppet sem tolakodó, ugyanakkor erőteljes és karakteres lámpa uralja idén ősszel a lakberendezési trendeket és a nappalinkat, hogy akkor is fényt hozzon az életünkbe, amikor a napot már eltakarják az őszi felhők.

Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy a nyolcvanas évek átvette a hatalmat a lakberendezés felett. Idén ősszel olyan kötelező dísztárgy jelent meg ismét a nappalikban és az Instagramon, aminél keresve se találnánk ikonikusabb retró darabot: a szobortalapzaton álló lámpa.

Mivel a nyolcvanas évek nosztalgiájáról van szó, természetesen a lámpák szoborszerű talpa krémszínű vagy barnásszürke árnyalatú, gyakran spirális mintázatú. Olyan erősen robbant be idén ez a lámpa a dekorációs trendekbe, hogy még a Teen Vogue júniusi címlapsztorijában is helyet kapott. Kijelenthetjük tehát, hogy a hivatalosan is megérkezett az otthonokba a semlegesnek tűnő, ám annál erőteljesebb statement darab. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Teen Vogue (@teenvogue)

Bár a szobor nagy méretben az igazi, természetesen asztalra helyezhető változatban is választhatjuk a jellegzetes lámpát. Valószínűleg azért volt már olyan népszerű a nyolcvanas években is, mert annyiféle variációja volt ennek a lámpának, hogy bárki megtalálhatta a hozzá és otthonához illő darabot. Ez lehet most a mi szerencsénk, hiszen a régiségboltokban és bolhapiacokon akár vintage darabokhoz is jó eséllyel hozzá juthatunk. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lisa • Vintage Fuze (@vintagefuze)

A látványos, ám nem tolakodó lámpák tökéletesen alkalmasak, hogy betöltsünk egy üres sarkot a nappalinkban. A meleg, arany és pasztellszínű fény, amit egy ilyen hagyományos lámpa áraszt, megnyugtató és különösen jóleső lehet majd a hidegebb őszi–téli estéken. Arra azonban ügyeljünk, hogy egy ilyen állólámpa önmagában is fajsúlyos darab, így óvatosan dekoráljuk a helyiséget mellette, nehogy átessünk a ló túlsó oldalára, és zsúfolttá váljon a szobánk. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tom Preston (@bellandpreston)

Ha kicseréljük a lámpaernyőt, a vintage darabokat is korszerűvé és modernebbé tehetjük anélkül, hogy elveszítené azt a hangulatot, ami miatt tulajdonképpen választottuk. Jó megoldás, ha az állólámpát és az asztali lámpát ugyanazon a helyiségen belül variáljuk, és kapcsolatot teremtünk a hasonló talapzat, illetve lámpaernyő segítségével a térben. Így még inkább érezhetjük azt a bizonyos, csak a nyolcvanas évekre jellemző vibrálást.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vintage TroPicks (@vintage.tropicks)

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Instagram

Olvass tovább!