6 játékötlet kutyásoknak, amit a lakásban is simán kipróbálhattok

2021. október 02.
Esik az eső, vagy épp nincs időd egy hosszú sétára? Hat ötletet gyűjtöttünk össze, hogy mit csinálj otthon a kedvenceddel, hogy lekösd az energiáit.

A kutyasétáltatás biztos, hogy házi kedveceink számára a nap fénypontja. Előfordulhat, hogy az időjárás nem teszi lehetővé, hogy hosszabb időre kimozduljatok. Esős, szeles vagy havas időben többnyire inkább benti elfoglaltságokkal kell helyettesítenünk a kinti kalandokat. Egyébként is, a testmozgáson kívül a kutyád fejlesztése is fontos, amire az otthon töltött idő tökéletes lehetőséget nyújt. Néhány fejlesztő játék segítségével akár olyan problémás viselkedésformákat is leküzdhetsz, mint a folyamatos ugatás. Hat olyan, lakásban is kivitelezhető tevékenységet gyűjtöttünk össze, amely nem igényel különösebb felszerelést, és biztos négylábú kedvenced sem fog unatkozni.

Rágójátékok

Az egyik leghasznosabb kiegészítő egy rágójáték. A cipők és papucsok szétmarcangolása sok fejfájást okozhat a gazdiknak, ám maga a rágás természetes és fontos a kutyák számára – akárhány évesek. Duplán igaz a kölykökre, akiknek háromhetes korukban jelennek meg az első fogaik, illetve 12-13 hetes korukban végső, felnőtt fogaik. A rágójátékok segítik a fogzást és lekötik az energiáikat. A felnőtt kutyák számára a stressz és a szorongás levezetésére alkalmasak, hiszen a rágás endorfint szabadít fel a szerveztükben – ez boldoggá, elégedetté és gyakran álmossá teszi a kutyákat. Ha a szabadban töltött idő nem opció, a rágójátékok különösen alkalmasak a kutyák kifárasztására.

kutya-fejleszto-jatek-otthon

Bújócska

Gyerekkorunk kedvenc játékát, a bújócskát a négylábúakkal is kitűnően lehet játszani. A folyamat is hasonló: hagyd ott a kutyád az egyik szobában, majd keress egy búvóhelyet egy másik területen. A rejtekhelyedről szólítsd a kutyát, és ha megtalál, halmozd el dicsérő szavakkal és jutalomfalatokkal. Néhány ismétlés után a kutya rájön a játék lényegére. Minél ügyesebb, annál nehezebb helyekre bújhatsz, például egy félig zárt ajtó, egy zuhanyfüggöny vagy egy bútor mögé.

Intelligenciafejlesztő játékok

Számos intelligenciafejlesztő játék érhető el a kisállatboltokban, és az interneten is. Ha olyan kialakítású, ösztönzésül jutalomfalatokat is elrejthetsz a játékokban: ekkor a kutyának kell rájönnie, hova rejtetted őket, például kötelek mozgatásával vagy a mancsai használatával. Ha bizonytalan vagy, hogy a kutyád élvezné-e az intelligenciafejlesztő játékokat, egy muffinsütő tepsi és pár teniszlabda segítségével ingyen kipróbálhatod: tegyél jutalomfalatokat a muffinformákba, majd rá egy teniszlabdát. Figyeld meg, hogy mennyi időre van szüksége arra, hogy megszerezze a finomságokat. Ne hagyd, hogy felügyelet nélkül használja a játékokat négylábú kedvenced, mivel frusztrációt okozhat számára, ha sikertelenül próbálkozik, illetve lenyelhet egyes részeket.

Szimatszőnyeg

A kutyák szaglása a legkifinomultabb. Ha nincs lehetőségük kimenni az utcára, a szaglászás is elmarad, pedig ez fontos részét képezi a napi rutinjuknak. Erre találták ki a szimatszőnyeget, amelybe finomságokat rejthetsz el kedvencednek – ezeket szaglása segítségével találhatja meg. A gyapjúból készült szőnyeget a kézművességben jártas gazdik akár maguk is elkészíthetik. Itt is fontos a felügyelet, hiszen a kutyák szétrághatják, lenyelhetik a gyapjúszálakat.

Kincskeresés

Nem csak gyerekek számára lehet izgalmas program a kincskeresés. Ehhez szükséged lesz néhány üres kartondobozra, amikbe vagy amik alá különböző „kincseket” – játékokat, jutalomfalatokat – rejthetsz. Hagyd, hogy a kutyád átkutassa a lakást, és felfedezze a dobozokba rejtett ajándékokat. Ha nincs otthon kartondoboz, a ház különböző pontjaira is eldughatsz pár finomságot, hogy kiskedvenced megtalálja őket. Fontos, hogy eleinte könnyebben elérhető helyekre rejtsd el a kincseket, hogy ne stresszeld a kutyád. Minél ügyesebb a játékban, annál nehezebb helyeket válassz. Ügyelj rá, hogy olyan pontokat válassz, amik – baleset vagy rongálás nélkül – elérhetők a kutyád számára.

Névtanulás

Egyszerre szórakoztató és fejlesztő, ha megtanítod négylábú társadnak a kedvenc játékai nevét. A legegyszerűbb módja, hogy természetessé váljon a név szerinti játékkeresés, hogy amikor egy bizonyos játékkal játszik, mindig nevezd a nevén a tárgyat. Fontos, hogy mindig ugyanazt a szót használd egy játékra, és minden kelléknek jól megkülönböztethető nevet adj. A kutya fel fogja ismerni a kapcsolatot a szó és a játék között, és egy kis gyakorlás után név szerint kérheted tőle, hogy hozza vissza az egyik tárgyat, vagy keresse ki a játékos kosarából.

Szerző: Kocsis Lilla (gyakornok) Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash.com

Olvass tovább!