Kutyawellness otthon: kényeztető tappancsbalzsamtól a kutyabiztos fürdőbombáig

2021. június 19.
Mutatunk négy olyan módszert, amivel a fürdésnap igazi kényeztetés lehet a kedvencünk számára.

Az aromaolajoknak gyógyító és kényeztető hatása van, nemcsak az emberek, hanem a kutyák számára is. Négylábú kedvenceink is szenvedhetnek szorongástól, küzdhetnek hangfóbiától vagy szeparációs szorongástól. Számukra például kifejezetten megnyugtató lehet a levendulaolaj. Ahogy az emberek esetében, úgy a kutyáknál is nagyon fontos, hogy 100 százalék tisztaságú illóolajokat használjunk, melyek biztonságosak számukra. Azt is fontos észben tartanunk, hogy ezek a kezelések nem helyettesíthetik az állatorvost, és célszerű vele megbeszélni, mielőtt bármilyen illóolajjal kényeztetnénk kutyánkat. 

kutya-wellness-diy

A kutyák szaglása roppant kifinomult, sokkal erősebben érzik az illatokat, mint az ember: 300-szor annyi receptor található orrukban, ami azt jelenti, hogy körülbelül negyvenszer olyan éles a szaglásuk, mint gazdájuknak. Ezért is fontos, hogy nagyon óvatosak legyünk, amikor illóolajat adagolunk a kutyák fürdőjéhez. 

Kényeztető tappancsbalzsam

Nemcsak nyáron lehet szüksége a kutyáknak egy nyugtató, hidratáló gyógyírre, de a meleg időben felforrósodott aszfalt különösen fájdalmassá teheti a kedvencünk mancsait. 

Elkészítési idő: 20 perc

Teljes tömeg: 55 gramm

Hozzávalók:

15 gramm méhviasz, 1 evőkanál kókuszolaj, 20 ml olívaolaj, 2 csepp levendulaolaj, 2 csepp kamillaolaj, 2 csepp citronellaolaj

Elkészítése:

A méhviaszt, kókuszolajat és olívaolajat tegyük egy befőttes üvegbe. Állítsuk egy kisebb lábosba, töltsük meg félig vízzel a lábost. Hagyjuk gyöngyözni tíz percig alacsony hőfokon, keverjük meg időnként egy fa evőpálcikával vagy hasonló alkalmatossággal, míg homogénné nem válik. Óvatosan vegyük ki az üveget a lábosból, hagyjuk kihűlni kissé, majd adjuk hozzá az illóolajcseppeket, és keverjük el benne. Amikor teljesen kihűlt, fedjük le és tároljuk hűvös helyen. Hűtőszekrényben akár egy évig is eláll. Amikor szükséges, kenjük be vele a kutyánk tappancsát. 

Fürdőbomba

Elkészítési idő: 10 perc + 24 óra

Teljes mennyiség: 12 fürdőbomba (függ a formától, amit használunk)

Hozzávalók: 

3 evőkanál kókuszolaj, megolvasztva

10 csepp levendulaolaj

1 csepp természetes ételszínezék (kihagyható)

300 gramm szódabikarbóna

110 gramm Epsom-só

70 gramm zabliszt

Elkészítése:

Egy közepes tálban fém habverővel keverjük össze a kókuszolajat, illóolajat és színezéket (ha használunk) két evőkanál hideg vízzel, míg egyneművé nem válik a folyadék. Ekkor adjuk hozzá a szódabikarbónát, Epsom-sót és zablisztet. A keverék elég sűrű lesz, egy fakanállal keverjük tovább, míg olyan állagú nem lesz, mint a nedves homok. Kanalazzuk a keveréket jégkocka formákba, vagy nyomkodjuk óvatosan kekszszaggató formákba egy tepsin vagy vágódeszkán. Hagyjuk kiszáradni a formában.

Nyugtató masszázsolaj

Különösen idősebb, ízületi bántalmaktól szenvedő kutyáknál jöhet jól az illóolaj ezen kombinációját tartalmazó masszázsolaj.

Elkészítési idő: 5 perc

Teljes mennyiség: 125 ml

Hozzávalók:

125 ml növényi olaj

1 csepp rozmaringolaj

1 csepp gyömbérolaj

1 csepp kamillaolaj

Elkészítése:

Töltsünk minden hozzávalót egy befőttes üvegbe, melyet előtte forró, szappanos vízzel alaposan átöblítettünk. Keverjük össze villával a hozzávalókat, míg egynemű emulzióvá nem válik. Fedjük le. Hagyjuk 24 órán át állni, hogy átjárják az illóolajok, majd ezután kenegethetjük, masszírozhatjuk vele kedvencünk sajgó ízületeit, a fájdalmas területeket. 

Japán rizsvízkezelés

A rizsvíz tele van hasznos aminosavakkal, antioxidánsokkal, fehérjékkel, de tartalmaz B-, C- és E-vitamint is. Ami a kutyák bundája szempontjából különösen fontos, az viszont az úgynevezett inozitol tartalma. Ez a vegyület szükséges ugyanis ahhoz, hogy a szőrszálak egészségesek maradjanak. 

A kezelés a japán yu-su-ru hajápolás módszerét követi, és nagyon hasznos lehet a kutyák fürdetésének lezárásához. Enyhíti a viszketést és ragyogó, egészséges bundát varázsol a kedvencünkre. Miután lemostuk a sampont a kutyánkról, hagyjuk állni a rizsvizes fürdőben, és masszírozzuk a kutyánk bőrébe és bundájába, mielőtt kikefélnénk és megszárítanánk. 

Elkészítési idő: 35 perc

Teljes mennyiség: 400 ml

Hozzávalók:

2 evőkanál barna rizs

1 csepp rozmaringolaj

1 csepp citronellaolaj

Elkészítése:

Először mossuk le a rizst párszor folyó víz alatt, majd szűrjük le róla szennyeződéseket. Tegyük aprítógépbe, és 500 ml vízzel pépesítsük néhány perc alatt, míg a rizsvíz tejes állagúnak nem látszik. Ezután öntsük egy tálba és hagyjuk állni legalább 30 percig. Ezután egy finom szűrőn keresztül töltsük a rizsvizet egy szórófejes flakonba, így távolítsuk el a rizsmaradványokat. Adjuk hozzá az illóolaj cseppeket, és rázzuk össze. Használat előtt hagyjuk állni 24 órát. Hasznos tudni, hogy az tiszta rizsvíz, melybe nem csepegtetünk olajakat, segíthet a gyomorrontás és hasmenés tüneteinek enyhítésében is.

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!