Ezt a 10 ételt sosem szabadna megkóstolniuk a kutyáknak

2021. május 19.
A kutya a legtöbb helyen családtagnak számít, ez azonban nem jelenti azt, hogy neki is jár azokból a finom falatokból, amik neked ízlenek. Jó, ha tudod, hogy bizonyos ételek komoly galibát is okozhatnak, ha megkínálod vele négylábú barátodat!

A kutyáknak megvan az a „szuperképessége”, hogy kinézzék az ételt a szádból. A sóvárgó tekintetnek valóban nem könnyű ellenállni, bizonyos élelmiszerek esetén azonban semmiképp nem lenne szabad engedni a csábításnak. Több ételről is kiderült, hogy a kutyák nem tudják megemészteni, ezért egyáltalán nem lenne szabad fogyasztaniuk.

ezeket az eteleket soha ne add a kutyadnak

Cukros ételek

A cukros ételek a kutyák egészségét jelentősen veszélyeztetik, akárcsak az emberekét, ha mértéktelenül fogyasztják. Egy kutya a természetben sosem találkozna finomított cukorral édesített ételekkel, ezért a szervezete egyáltalán nincs berendezkedve a cukorbevitelre. Amellett, hogy túlsúlyt vagy cukorbetegséget okozhat a kutyáknál, a fogszuvasodás kockázatát is növeli. Nem jó megoldás az sem, ha a cukros ételek helyett édesítőszerrel készült fogásokkal kényezteted a kutyát, azok ugyanis akár májkárosodást is kiválthatnak.

Szőlő és mazsola

Azt hinné az ember, hogy ezek biztosan nem ártalmasak, ez azonban tévedés. A kutyák szívesen csemegéznének belőlük, mégis jobb, ha távol tartjuk őket ezektől. Ennek oka, hogy a szőlő és a mazsola fogyasztása hányást, hiperaktivitást és veseproblémákat eredményezhet a kutyáknál!

Tojás

Bár a tojás B-vitaminban igen gazdag élelmiszernek számít, ami hozzájárul a kutyák egészséges szőrnövekedéséhez, nyersen mégsem ajánlott adni nekik, különös tekintettel a tojásfehérjére! Azért is jobb mellőzni a nyers tojást a kutyák étrendjéből, mert a szalmonella-veszély rájuk is vonatkozik.

Avokádó

Az avokádó fogyasztása az emberek számára kifejezetten ajánlott, ugyanis megszámlálhatatlanul sok jótékony hatással rendelkezik, ez azonban nem mondható el a kutyákról. Az avokádóban található egy olyan toxikus anyag, a perszin, ami a háziállatoknak kellemetlen gyomorpanaszokat okozhat, ezért soha ne adj avokádót vagy avokádóból készült ételt a kutyádnak!

Hagyma, fokhagyma

Az emberi fogyasztásra teljes mértékben alkalmas házikosztot azért sem szerencsés megosztani a kutyáddal, mert sok esetben tartalmazhat hagymát vagy fokhagymát, amik a kutyák vérképében kellemetlen változást idézhetnek elő a vörösvérsejtek károsításával. Szerencsére semmi baja nem lesz a négylábúnak, ha egyszer-egyszer kapott már hagymás ételt, ha viszont ez rendszeresen előfordul, akár vérszegénnyé is válhat!

Csirkecsont

A kutyák mindig nagyon boldogok, ha rágcsálhatnak valamit, egyáltalán nem mindegy azonban, hogy milyen csonttal dobod fel a hangulatukat: az apróbb csirkecsontok különösen veszélyesek, az emésztési problémák mellett rosszabb esetben légzőszervi gondokat is okozhatnak. Az éles csontdarabok felsérthetik a nyelőcsövüket vagy a bélfalukat, ami nagyon komoly következményekkel járhat.

Dió 

A dió és a makadámdió ropogtatása is bajba sodorhatja a kutyádat: ez utóbbi kevésbé szerencsés esetben remegést, gyengeséget, testhőmérséklet-emelkedést, sőt akár bénulást is kiválthat egy benne rejlő méreganyag miatt. A közönséges dióban jelen lehet egy olyan gombaféle, ami az emberre nem jelent veszélyt, a kutyáknak azonban az életébe is kerülhet a diófogyasztás.

ezeket az eteleket soha ne add a kutyadnak

Csokoládé

Nem a levegőbe beszélt az, akitől korábban hallottál már arról, hogy a kutyáknak egyáltalán nem lenne szabad csokit enni. Egyik csokifajta sem tesz jót az ebeknek, de az étcsoki a benne lévő teobromin miatt fokozottan ártalmas lehet! Erőteljes szomjúságot válthat ki, de szabálytalanná teheti a szívverést, remegést és néhány extrém esetben akár halált is okozhat. Érdemes tehát távol tartani a kutyákat a csokitól és a csokis édességektől, és ha nagyobb mennyiséget falnának fel belőle, legalább telefonon ajánlott állatorvossal konzultálni.

Fagyi, jégkrém

A legnagyobb hőségben azt gondolhatod, hogy egy kis fagyi a kutyáknak is segít, hogy jobban érezzék magukat, ez azonban nem igaz – a nassolás jóval több kárt okozhat, mint hasznot! Különösen igaz ez akkor, ha laktózérzékeny kutyákat kínálsz meg vele. Bizony, egy kutya is lehet laktózérzékeny! Persze a fagyi akkor sem tesz jót nekik, ha bírják a tejet, a magas cukortartalom miatt ugyanis sok bonyodalmat okozhat – pont úgy, mint a tejszínhab vagy a pudingfélék!

Sós harapnivalók

A kutyákat nemcsak a cukros fogásoktól érdemes megkímélni, hanem azoktól az élelmiszerektől is, amelyek túlzottan sósak. Ahogy az embereknek, a kutyáknak is rosszat tehet a nagymértékű sófogyasztás, főleg akkor, ha az eb valamilyen szív- és érrendszeri betegséggel küzd. Ha a kutyád mégis evett valamilyen sós ételt, mindenképp gondoskodj róla, hogy legyen lehetősége minél többet inni!

Forrás: Via Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!