Savanyú cukor enyhítheti a pánikrohamot

2021. október 04.
Egy szakértő szerint, ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a pánikrohamra, nem árt, ha van kéznél mindig egy kis savanyú cukor.

„Amikor a szívünk sebesen ver, vagy a gyomrunk rándul görcsbe, csak még tovább rontja a pánikrohamot, ha a fizikai tüneteinkre fókuszálunk – mondta Michelle Maalouf pszichoterapeuta. – Az erős savanyú íz, amilyen egy savanyú gumicukornak van például, elég erőteljes inger ahhoz, hogy kizökkentsen a pánik érzéséből, és elkerüljük, hogy teljes erejével sodorjon magával” – mondta a pszichoterapeuta videójába, melyet a TikTokra töltött fel. 

savanyu-cukor-panikroham

Egy másik felhasználó, akit Megan Michelle-nek hívnak, ki is próbálta a trükköt. Filmezte magát pánikroham közben. Ahogy elmondta, 1-től 10-es skálán nézve, amikor eléri a 7-es erősséget a roham, már képtelen visszarántani magát a teljes önkívülettől és kontrollvesztéstől. Kipróbálta, milyen, amikor 6-os erősségnél bevesz egy savanyú cukrot. Megan grimaszolt, és egy pillanatra megállt. „Valójában jobban érzem magam” – mondta, amikor folytatta, még mindig a cukrot szopogatva. 

@m3monette

Has anyone else heard of this? Let me know if it helps you. 10/10 recommend. #adhd #panicattacks #therapy #adhdtiktok #therapytok

♬ original sound – Megan Michelle

Maalouf, aki traumát átélt emberekre specializálódott pszichoterapeuta, azt javasolja, válasszuk az elérhető legsavanyúbb cukorkát, ha azt érezzük, közelít a pánikroham. Koncentráljunk a fanyar érzetre, ne a tüneteinket akarjuk megszüntetni. „Sok esetben, ha valakinek pánikrohama van, és arra figyel, hogy megállítsa, még rosszabbá válik a helyzet. A probléma az, hogy minél többet és erősebben harcolunk a pánikkal, annál erősebb lesz.”

@micheline.maalouf

I bet you’ve never hear of using the last one! #panicattack #anxiety #learnontiktok #tiktokpartner

♬ GOOD VIBES – Ellen Once Again

Ha viszont valami savanyúba, fűszeresbe vagy extrém sós ételbe harapunk, az eltéríti a figyelmünket a kapkodó légzésről és izzadó tenyérről. „Az elménket teljes egészében lefoglalja az ízérzékelés, a fókusz pedig elkerül a pánikroham tüneteiről – magyarázta Maalauf. –Ha képesek vagyunk a figyelmünket valami másra terelni, akár el is kerülhetjük a pánikrohamot, vagy meggátolhatjuk, hogy felerősödjön.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!