A fülmag a legújabb és legstílusosabb módszer a stressz enyhítésére

2020. június 27.
A szorongás és stressz rengeteg formában jelentkezhet. Nincs olyan kezelés, ami mindenki számára biztos és tökéletes megoldás lenne, ám sokan fordulnak az akupunktúrához. Ennek a tradicionális módszernek hódít most új és stílusos formája: a fülmag.

Számos kultúrában használták az elmúlt négyezer évben a fül belsejébe helyezett fémtűket a fájdalom, fáradtság, függőségek és stressz okozta szorongás enyhítésére. Az akupunktúra elvére épülnek azok az apró, ékszerszerű magocskák, amelyeket akár magunknak is felhelyezhetünk az instrukciók alapján.

Hogy működik?

A fülmagok aranyozott fémből készülnek, és orvosi tapasszal látták el őket, hogy „felhelyezhessük a testünkre, és az akupresszúrához hasonlóan fejthessék ki terápiás hatásukat” – mondta Elle Halliwell, a módszer kidolgozója. A fülmagok a bőr felszínét nem sértik fel, nem kell a bőrbe szúrni őket, csupán a stimulációs pontokra kell helyezni őket.

„A hagyományos kínai gyógyászat szerint az ember egészsége attól függ, hogy a csi, azaz az energia mennyire tud akadálytalanul áramlani a testben. A csi meghatározott vonalakon, a meridiánokon keresztül halad a testünkben. A meridiánok behálózzák az egész testet, így a fülünket is” – magyarázta Sarah Bradden kozmetikai akupunktúrás szakember. 

Olvastad már?

„Egy francia neurológus, dr. Paul Nogier jegyezte meg, hogy a fül egy fejjel lefelé elhelyezkedő magzat fizikai leképeződése, amelyen számos olyan pont található, amik a testünk bizonyos pontjaival, szerveivel vannak összefüggésben” – tette hozzá Halliwell. Amikor ezekre a meghatározott akupresszúrás pontokra helyezett fülmagokat naponta néhányszor pár másodpercig közepes erősséggel megnyomjuk, az adott szerveket éri inger.

Hogy jön ide a szorongás?

A fülmagok egyik legnépszerűbb kezelési területévé a szorongás és stressz vált. A jótékony hatást maga Halliwell is megtapasztalta. „Akkor kezdtem akupresszúrát alkalmazni, amikor várandós voltam. A csuklóm belső felén lévő bizonyos pontokra gyakorolt nyomás enyhítette a hányingeremet. Emellett azt is megfigyeltem, hogy ha az arcom bizonyos pontjait pusztán az ujjaimmal nyomom, csökken a stressz. Ez abban az időben volt, amikor leukémiával diagnosztizáltak” – mesélte Halliwell.

Nem csak a lelki egészség megőrzésében segíthetnek a fülmagok. A módszert a krónikus fájdalom (különösen a derékfájás), inszomnia és más alvászavarok, terméketlenség, emésztési problémák, a menopauza kellemetlen tünetei és migrén enyhítésére is előszeretettel alkalmazzák.

„Éveken át nem tapasztaltam pánikrohamokat a gyógyulásom után, ám a koronavírus-járvány alatt ismét jelentkeztek a szorongásos panaszaim. Ekkor jöttem rá, hogy a fülmagok hatékonyak az esetemben a stressz és szorongás enyhítésében. Mellékhatásként még a cukor iránti sóvárgásom is csökkent, úgyhogy dupla nyereség.”

A kutatások szerint egyén- és problémafüggő, hogy mennyi idő alatt fejti ki hatását a megfelelő helyre feltapasztott fülmag. Van, akinél már szinte azonnal jelentkeznek a pozitív hatások, míg másoknak több hét folyamatos használat után mutatkozik javulás. „Hallgassunk a testünkre. A fülakupunktúra hasznos, ám legalább ilyen fontos, hogy a szervezetünket más módon is támogassuk” – hívta fel rá a figyelmet Bradden. 

Olvass tovább!

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Instagram