A nyugalom titka – 1 perc, 5 perc vagy 14 nap alatt

2020. április 14.
A szorongás mindenkit érint az utóbbi időben. Ráadásul könnyen rádöbbenhettünk már, hogy a home office mégsem ad akkora szabadságot, hogy sokkal több idő jusson a saját lelkünk és testünk ápolására, pedig ez létfontosságú lenne, hogy együtt tudjunk élni a koronavírus-járvánnyal együtt járó bizonytalansággal. Nem kell azonban legyintenünk, már egy szabad perc alatt is sokat tehetünk a nyugalmunk visszaszerzése érdekében.

„A koronavírus-járvány alatt nem sokat tudunk kezdeni az olyan megfoghatatlan jótanácsokkal, mint hogy őrizzük meg az egészségünket, és fontos, hogy nyugodtak maradjunk” – mondta Lucy Atcheson pszichológus. A folyamatosan változó információk és élethelyzetek közepette próbálunk a víz felszínén maradni, ebben támogathatjuk testünket és lelkünket akkor is, ha csupán egy percünk, öt percünk, negyed óránk akad rá egy nap, vagy ha heteink vannak rá az izoláció időszakában.


1 perc: lélegezni úgyis muszáj

„Lélegezzük magunkat nyugodtra – javasolta Linda Blair pszichológus. – Az orron át történő, lassú belégzés, miközben háromig számolunk, majd kilégzés hat számolásra – ugyanúgy az orron át – már egy perc alatt megteszi a hatását.” Tíz ilyen légzés jelentősen csökkenti a szervezet stresszhormonszintjét. Ez a légzéstechnika különösen akkor jöhet jól, ha hirtelen ránk törő pánikrohamok gyötörnek, mivel nem tudunk hiperventillálni, ha az orrunkon keresztül lélegzünk.

5 perc: tanuljunk egy új szót

„Tanuljunk meg egy új szót, és használjuk – mondta Blair. – Üssünk fel egy szótárt otthon, és bökjünk rá egy szóra.” Az önfejlesztés ilyen egyszerű módja visszaadja az irányítás érzését, ami fontos ahhoz, hogy az állandó bizonytalanságérzettel együtt tudjunk élni.

Olvastad már?

Öt perc arra is elég lehet, hogy egy mindful meditációt kipróbáljunk. „A legjobb, ha kicsiben kezdjük, pont, mint az izmok építésénél. Kis súllyal edzünk először, majd egyre nagyobb és nagyobb tömeget mozgatunk meg.” Menjünk ki a szabadba (ügyelve természetesen a másokkal való találkozás kerülésére), csodáljuk meg az ébredő természet szépségét. Csupán legyünk jelen az adott pillanatban, fizikailag és érzelmileg is tapasztaljuk meg a virágok szépségét. A pszichológus szerint húsz másodpercre van szüksége az agynak ahhoz, hogy rögzítsen valamilyen pozitív tapasztalatot. Így ha megállunk, hogy érezzük a tavaszi levegőt a bőrünkön, használjuk az érzékeinket, az csökkenti a stresszt és szorongást.

10 perc: írjunk levelet magunknak

Sokszor azért szorongunk, mert nem hiszünk eléggé abban, hogy képesek vagyunk úrrá lenni bizonyos helyzeteken.

„Írjunk levelet magunknak azokról a jó dolgokról, amik történtek velünk aznap, dicsérjük meg magunkat benne, milyen jól viseljük a napokat” – mondta Atcheson. Ha szükségünk van rá, akár a legjobb barátunknak is címezhetjük, aki történetesen mi magunk is lehetünk. Ha a levélírás nem a mi műfajunk, vezessünk naplót, amelybe minden nap írjunk le három olyan dolgot, amiért hálásak vagyunk.

20 perc: délutáni szunyókálás

Amikor szorongani kezdünk, az érzelmeink veszik át az irányítást, nem gondolkozunk logikusan onnantól. A legjobb módja annak, hogy nézőpontot váltsunk és visszaadjuk a logikánk kezébe a gyeplőt, ha tartunk egy kis szünetet és kikapcsolunk. Feküdjünk le, és szunyókáljunk húsz percet. Akár az órát is felhúzhatjuk, hogy ne legyen több ennél, mert azzal pont az ellenkező hatást érhetjük el.

14 nap: építsünk napi rutint

Hogy elkerüljük a szorongás ördögi körét, fontos, hogy megfelelő struktúrát építsünk fel a napjainkban, amelynek része a kikapcsolódás, a testmozgás, a főzés és a más emberekkel való kommunikáció. A közösségi oldalak görgetése, a hírfolyamunkban megjelenő rengeteg információ fokozhatja a szorongást és a depressziót, így a pszichológus szerint fontos, hogy szelektáljunk azok között az oldalak és személyek között, akiket követünk. „Ültessünk magokat, zöldfűszereket, salátát. Láthatjuk majd kikelni őket, és két hét múlva már meg is ehetjük. Az életnek ez a körforgása, amely biztos, segít megnyugvást és biztonságérzetet hozni a bizonytalan időkben.”

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Unsplash