„Inkább egyedül vagyok” – Az influenszerek, akik az érzelmi minimalizmus apostolai

2021. szeptember 18.
Egyre több húszas-harmincas éveiben járó fiatal gondolja úgy, hogy nemcsak az anyagi és tárgyi világ felesleges eszközeitől akar megszabadulni, de a jelentéktelen és üres kapcsolatoktól és érzelmi szeméttől is.

Ronald L. Blanks csak 21 éves volt, amikor a szekrény előtt állva realizálta, hogy a polcokon 60 farmer, hatalmas cipőgyűjtemény sorakozik, a pólóinak pedig külön komódra van szüksége. Ezen a ponton gondolta azt, hogy ennek véget kell vetnie. Marie Kondo módszeréből merítve inspirációt minden egyes ruhadarabot alaposan szemügyre vett. Megkérdezte magától, vajon jelent-e valamit számára. Ha a válasz nemleges volt, eladományozta. 

Banks jelentős számú követővel rendelkező youtuber, a csatornájának több mint 130 ezer rajongója van. Wisconsini otthonából tudósít, amiben csak egy kanapé, tévé, egy faasztal, négy szék és néhány szobanövény, valamint festmény található. Pont elég. „Azért választottam azt, hogy ilyen kevéssel beérem, mert a minimalizmusban sokkal több olyan dolgot élsz át, ami számít, ahelyett, hogy olyan dolgokat választanál, amik nem sokat érnek” – mondta egy videójában.

minimalizmus-influenszer-youtube

Ám Banks, aki mára a húszas évei végén jár, nem állt meg a ruháknál vagy a bútoroknál. A kapcsolatait illetően elvágta azokat a szálakat, melyek nem voltak jó hatással rá többé. Ezzel egyike lett azon fiatalok növekvő csoportjának, akik nemcsak a felesleges anyagi javakat kerülik, de a jelentőség nélküli, üres kapcsolatokat és érzelmi szemetet is.

Ha egy barátságban nem érzik jól magukat, véget vetnek neki. Kevesebb, ám mélyebb kapcsolatokra törekednek. Ha a város, ahol élnek, nem okoz örömet számukra, elköltöznek. Sokan pedig azért, hogy minél jobban elvágják a szükségtelen érzelmi szálakat, még okostelefont és közösségi oldalakat sem használnak.

Kevesebb barát mindig több?

A 25 éves Kelly Stamps egész élete belefér egy kis bőröndbe. Hálószobájában csak egy ágykeret, egy matrac és egy ébresztőóra van. Eredetileg a matracon akart aludni a padlón, ám miután beköltözött, betontéglákból csinált egy ágykeretet, mert rájött, hogy a csótányokból rengeteg van New Yorkban. A szekrényében csupán néhány jellegzetes darab található: egy Miu Miu dizájnerbakancs, egyszerű kezeslábasok és néhány egyszerű ruha. „Amikor új államba költözöm, eladom a ruháimat, olyan új darabokat veszek vagy turkálok, melyek illenek az adott állam stílusához” – mondta Stamps. 

Holisztikus megközelítésébe bele tartozik, hogy alig használ közösségi oldalakat. Csak az Instagramon és a YouTube-on van jelen a munkája miatt, de amúgy egy régi butatelefont használ iPhone helyett. „Próbálok minél egyszerűbb életet élni. Egy iPhone majdnem ezer dollárba kerül. Nekem csak egy olyan telefon kell, amiről a mentőket tudom hívni, ha vészhelyzet van” – jelentette ki Stamps az egyik videójában. 

A fiatal nőnek még tükör sincs a lakásában. „Miért akarnék tetszeni olyan embereknek, akiket még csak nem is kedvelek?” – magyarázta. A barátságait illetően is hasonlóan radikális. „Inkább egyedül vagyok, mint olyan emberekkel, akik mellett egyedül érzem magam” – mondta el Stamps, miért van csupán négy barátja. „Korábban rengeteg ember vett körül – folytatta. – Körülbelül húsz emberre mondtam azt, hogy a barátom. Amikor ilyen sokan vannak körülötted, abból rengeteg az ingatag lábon álló, felszínes barátság.”

Azzal, hogy jelentősen csökkentette a barátai számát, Stamps úgy érzi, sokat fejlődött a személyisége. „Egyedül kell lennünk ahhoz, hogy felfedezzük, milyen dolgok érdekelnek, és új irányt vehessen a karrierünk” – mondta.

Nincs több randi

James Sweetland egy másik húszas évei végén járó, minimalista youtuber, aki a kapcsolati minimalizmus egyik formájaként úgy döntött, nem randizik többet. „Kiléptem a kapcsolatokból és a randizásból. Már egy ideje nem szexeltem – mondta Sweetland, aki nem látja értelmét annak, hogy randizzon, kidobott időnek és energiának érzi. – Ezt a rengeteg időt és energiát az életem más területein tudom felhasználni.”

Miután leírta az éves céljait, rájött, nincs köztük az, hogy legyen valakivel. „Az életnek abban a szakaszában, ahol én tartok, a párkapcsolat nem szerepel a legfontosabb célok között. Véges az időm és az energiám, ezért próbálok minden olyan dolgot felszámolni, ami nem ad igazi örömet.”

Minimalizmusból is megárt a sok?

Miközben sokan arról beszélnek, a minimalizmus milyen hatással volt a fizikai életükre, mások arra fókuszáltak, hogy az online jelenlétüket is minimalizálják. Ám vannak kritikus hangok is ezzel kapcsolatban. „Évekig úgy éreztem, hogy könnyű és szabad vagyok attól, hogy kevesebb dolog vesz körül – magyarázta a 25 éves youtuber, Lana Blakely, aki népszerűségét a minimalista életstílusának köszönhette. – Ám kezdett repedezni a tökéletes máz, lassan rájöttem, hogy túl messzire mentem.”

„Egy ponton csupán két darab volt minden evőeszközből, tányérból és pohárból. Teaparti három főre? Bocsi, csak két csészém van, és valaki már ül a kanapén és eszik, mert nincs elég szék mindenkinek” – viccelődött egy videójában azzal a pillanattal, amikor rájött, hogy a filozófia, ami korábban örömet okozott, már inkább megfosztja valamitől. 

„A YouTube fiatal influenszereinek megvan a pénze ahhoz, hogy kevesebb tárggyal éljenek – mutatott rá Jenna Brown, aki életmódtrendekről készít videókat a YouTube-ra. – Megvan a lehetőségük, hogy azt válasszák: úgy élnek, mintha le lennének égve, holott más egyéves fizetését keresik meg egy hónap alatt.” Brown arra is rávilágított, hogy a minimalizmust az esztétikája miatt követik a legtöbben, nem a valódi célja miatt. „Sok olyan ember, aki a minimalizmusról készít videókat, leginkább arra fókuszál, hogy úgy nézzen ki, mint egy minimalista – ahelyett, hogy valóban az lenne.”

Álszent minimalizmus vagy megmentő?

Sok esetben a kritikus hangoknak valóban igaza van. Miközben a minimalista youtuberek istenítik azt az eszmét, hogy kevesbbel is beérjék, Stamps például egyik videójában nyíltan elmondta, hogy a havi bevétele 40 ezer dollár, a lakása bérleti díja pedig csupán 2000 dollár egy hónapban. Így tud vásárolni méregdrága dizájnerektől, ahol egy táska is több ezer dollárba kerülhet. Bár nem mondta ki konkrétan, de az extrapénz abban is segít, hogy lomtalanítsa az életét. Valaki, aki nem keres ennyit egy hónapban, valószínűleg nem ugrálhat államról államra pár havonta olyan könnyen, mint ő. Sőt, ahhoz, hogy sikeresen eladja a ruháit, hogy új kollekciót állítson össze, szintén kell az a bizonyos márkajelzés a különböző darabokon. 

A minimalista emberek ugyanakkor állítják, hogy ez a filozófia segített nekik a felületesség leküzdésében és megtalálni a valódi önmagukat. Az önbevalláson alapuló kutatások is azt mutatják egyébként, hogy a minimalista emberek sokkal boldogabbnak érzik magukat azóta, hogy magukévá tették ezt a világnézetet. 

Nicholas Garofola, aki szintén a húszas éveiben járó, minimalista youtuber, azt állítja, hogy a minimalizmus segített leküzdeni a szorongását. „A minimalista életforma segített megtalálni magamban azokat a dolgokat, melyekbe érdemes időt és energiát tennem” – mondta. Az, hogy minimalizálta a napi döntéseket, Garofola elkerülte a kimerültséget, amit a különböző élettel kapcsolatos döntések meghozatala okozott, így a napi rendszerességgel érkező pánikrohamok is enyhültek. 

Mielőtt Banks rálépett volna a minimalista útra, Mr. Simulékonynak hívták. Még a középiskolában alakult ki róla a menő srác képe, aki magabiztos és sikeres. „Mindent úgy és azért tettem, hogy illeszkedjen ebbe a képbe – mondta. – Hamar rájöttem, hogy nagyon nehéz mindig megfelelni ennek. Úgy éreztem, mindig azt próbálom tenni, amit mások elvárnak, ahelyett, hogy önmagam lennék. Cipeltem ezt a táskát, hogy az legyek, akinek mások látni akarnak.”

Banks számára a minimalizmus nem (csak) az esztétikáról szól, sokkal inkább küldetés számára. „Soha ne az legyen a kiindulási pontunk, hogy a minimalista esztétikai irányzatokhoz akarunk csatlakozni, ha a minimalista élet a célunk. Azzal a szándékkal induljunk neki, hogy az életünk mindig részére jobban akarunk figyelni.”

Forrás: The Guardian Fotó: Unsplash

Olvass tovább!