Menő készlettel tanulhatunk a láncreakciókról

2021. október 08.
A kreativitást, az együttműködési képességeinket és a kitartásunkat is feljesztheti a különleges készlet, amiben jópofa elemekből építhetünk a fizika törvényeire alapozó Rube Goldberg-szerkezetet.

Az elmúlt években egyre több kimondottan fejlesztő célú játék készült azért, hogy már egészen fiatal gyerekek körében is népszerűsítsék a STEM-tudományokat. Ezek a játékok többnyire rávezetik a kicsiket a kreatív, logikus, struktúrában való gondolkodásra, segítenek nekik olyan alapvető készségek elsajátításában, amik fontosak lehetnek a reál területeken, és nem utolsósorban kedvet csinálnak nekik a tudományhoz.

lanckreakcio-kreativitas-jatek-goldberg

A Momentix motionKIT is épp ilyen játék. A fizikus-dizájner páros által megálmodott készlet színes, látványos elemeket kínál, amikből úgynevezett Rube Goldberg gépezet építhető: ennek lényege, hogy olyan láncreakciókat hozunk létre, ahol a fizika alaptörvényeire építünk, például megpróbáljuk kiszámítani, hogy egy lejtőn leguruló golyó nagyjából milyen úton halad majd, hogy feldöntse a dominókat, és így tovább.

lanckreakcio-kreativitas-jatek-goldberg

A motionKit színes, letisztult elemeket kínál, és bár segít néhány konstrukció megépítésében, nem ennyire limitáltak a lehetőségei. A készítők arra bátorítanak, hogy a készletet egészítsük ki otthoni tárgyainkkal, és alkossunk minél kreatívabb építményeket.

Fotó: Kickstarter

Olvass tovább!