5 magyar játék, amit anyukák találtak ki

2019. április 25.
Bloggerünk, PandArte ezúttal olyan különleges játékokat mutat be, melyeket magyar édesanyák fejlesztettek ki. A praktikus vagy épp fejlesztő célú játékokat saját gyermekeik igényei hívták életre, így igazán hiteles és hasznos darabok születtek.

1. Gyereknevelést segítő játékok – Plukkido

A Plukkido mágneses táblajátékait már több mint 4000 család használja. A dackorszaktól az agresszió kezeléséig, minden hétköznapi nevelési helyzetben segítséget nyújtanak, használatukkal elkerülhető a kiabálás és a büntetés.

A mesevilág és a pozitív kommunikáció segítségével, játékosan oldják meg a nevelésben előforduló konfliktusokat a kisgyermekes családokban és intézményekben. A mese alakulása és egyben a játékban való előrehaladás, a mágneses figurák mozgatása mindig a felnőtt és gyermek együttműködésének függvénye. A gyerekek a játék szereplőitől, a manóktól kapnak rendszeresen üzeneteket, melyekben mindig valamilyen jó cselekedetre kérik őket.

” A játékainkkal lekerül a fókusz az ellenkezésről, a büntetésről, mert például a reggeli készülődés, az esti lefekvés, a testvérek megegyezése nem ellenállást szül, hanem egy játék és kaland része lesz. Azoknak a felnőtteknek ajánljuk, akik a körülöttük élő kisgyerekekkel szeretnének türelmesebben, és a játék erejét kihasználva eredményesebben kommunikálni.” – meséli Táncsics Judit, az egyik alapító és tulajdonos.

2. Kinyitható mesevilág – Mesebőrönd

Horváth Zsófi kislányának szerettet volna karácsonyra egy hordozható babaházat, de nem talált olyat, ami igazán tetszett neki, így, mivel akkor már évek óta horgolt, elkészítette neki ezzel a technikával. A Mesebőrönd tehát egy horgolt hordozható játék, amivel bárhol lehet játszani. Sokféle készült már belőle, kislányoknak és kisfiúknak is!

„Igyekszem a legapróbb részletekig kidolgozni és rengeteg kiegészítővel telepakolni, hogy kifogyhatatlan játékforrás legyen. Ha kinyitja a gyermek, egy kis mesevilág tárul a szeme elé. Semmit sem rögzítettem, így a matatásnak és kreativitásnak semmi sem szab határt.”

3. Élj bátran, játssz vidáman – Jógakaland

Ha szeretnél a gyermekeddel együtt mozogni, közös kalandokat megélni, és sokat nevetni, akkor próbáld ki a Jógakaland játékait, amik abszolút egyedülállónak számítanak itthon! Mesekönyvük, társasjátékuk, kártyajátékuk és a legújabb párosító kirakójuk, a mozgás szeretete mellett minél több pozitív energiával, önbizalommal, és sikerélménnyel inspirálja a legkisebb jógikat fejlődésük útján.

„A PandArte blog mellett másik nagy szenvedélyemmé vált a jóga. Amikor terhes voltam, megfogalmazódott bennem egy gondolat…azt szerettem volna elérni, hogy a kisfiamnak átadhassak egy olyan szemléletmódot, ami a gyerekkorát izgalmassá, játékossá teszi, felnőtt korára pedig jó alapot biztosít a nyugodt és kiegyensúlyozott élethez. Megalkottuk a Jógakaland világát, amit együtt fedezhet fel szülő és gyermek, közösen élhetik át a mesés kalandokat, miközben segít is a kicsiknek a testi-lelki fejlődésben.

Kisfiam Ármin már magától hozza a mesekönyvünket, hogy jógázzunk, ez elképesztően jó érzés, akárcsak az, hogy szépen növekszik a Jógakaland közössége, több ezer gyerkőc próbálta már ki valamelyik játékunkat  ” – Bánhidi Dóra, a Jógakaland „anyukája”.

4. Játék a tanulás – KUVIK

A KUVIK készségfejlesztő játékok az írás-olvasás és az alap matematikai képességek megszerzésében nyújtanak segítséget. Fontos, hogy ez nem egy külföldi játék fordítása, a betűkártya csomag 100%-ban a magyar nyelv olvasástanításához készült. A matematika készlet, pedig az ismeretek megtapasztalásán alapul. Az eszközök gyermekbarátak, tervezésük során a kicsik kezeihez és logikájukhoz lettek igazítva.” Célunk, hogy a gyerekek szeressenek tanulni, legyenek magabiztosak az iskolában és egy friss kreatív gondolkodásmódot kövessenek ” – meséli Török Judit, a Kuvik anyukája, alapítója, fejlesztője.

Például a képen is látható Kuvik Matek dobozzal életre kelnek a számok, az összeadás, a háromszög. A sok színes eszköz végtelen lehetőséget rejt, amivel a közös játék során észrevétlenül tanulnak a gyerekek. Pálcák, korongok, színes formák, óra, minden egy dobozban, amik segítik a fejlődést. Érdemes megnézni a többi tanulást segítő dobozt is, nagyon színvonalas és szuper találmányok!

5. Matató és öltöztető hátizsák – Nalababa

A Nalababa matató és öltöztető hátizsák amellett, hogy észrevétlenül fejleszti a gyerekek finommotorika képességeit, egyszerre kreativitásra is sarkallja őket, amikor maguk választhatják meg, hogy a kisbarátjukat milyen karakterként ábrázolják a horgolt kiegészítők segítségével. Anna elsősorban a bölcsődés és óvodás korosztálynak tervezi ezeket a hátizsákot. Matatnivalók például: cipzár – sportcsat – tépőzár – fakarika – bújtatók – csomók – gomb – patent – gyöngyfűzés – karabiner. Így sose lesz egy unalmas percetek se utazás, várakozás, sorban állás közben.

A teljes listáért kattints PandArte oldalára!