„18 éves lány fotói alá kommentelget Facebookon a férjem”

2021. október 13.
A mikrohűtlenségnek a kommenteléstől kezdve a mindennapos kapcsolattartásig sokféle formája lehet. Sereg Tímea párkapcsolati mediátor, szexológus egy olvasói kérdést válaszol meg a következőkben.

„44 éves vagyok, a férjem 43, és tíz éve vagyunk együtt. Egy ideje azt vettem észre, hogy a férjem bárhova megy a lakásban, magával viszi a telefonját, és amikor csak teheti, nyomkodja, még a tévé előtt ülve is azt nyomkodja. Egyik este megkértem, hogy hozzon nekem egy pohár vizet elalvás előtt, és éppen kapott a telefonján egy üzenetet a Facebookról – a képernyőn megjelenik azonnal az üzenete. Megjegyeztem a lány nevét, majd másnap reggel az volt az első dolgom, hogy megnézzem, ki is az. Ledöbbentem, mert kiderült, hogy egy igen dekoratív, magáról mindent kiposztoló 18 éves lánynak kommentelget a férjem. A lány fotói alatt nem egy üzenetet találtam a férjemtől: milyen szép a melled, gyönyörű vagy, stb. Teljesen kiakadtam, természetesen amikor hazaért, azzal kezdtem, hogy tudom, mit művel a Facebookon. Szerinte ő nem csal meg engem ezekkel az üzenetekkel, ő csak udvarol, és hogy ez semmi, ártatlan dolog. Engem mélyen bánt, és elveszítettem a bizalmamat felé.”

megcsalas

Az olvasói levél Klárától érkezett hozzánk, ahogyan másokét, az ő történetét is álnéven tesszük közzé. A mikrohűtlenségről olvashatunk a levelében, ami egy teljesen új fogalom, a Facebook és a közösségi média szülte.

Mit lehet tenni?

A Facebook sokat rontott a világon, vagy más szemszömgből nézve inkább láthatóvá tette mindazt, ami addig rejtve volt. Ennek egyik fajtája az úgynevezett mikrohűtlenség, amikor tulajdonképpen tényleges megcsalás nem történik, hiszen a két fél még csak nem is randizik egymással. Azonban a minden nap fennálló flörtölések, bókolások nyilvánvalóan rosszulesnek a társnak, esetünkben az olvasónknak. Az érzések, amiken most átmegy, hasonlóak a tényleges megcsaláshoz, hiszen megbántva érzi magát, becsapva, a férfi figyelme más nő felé fordult, talán ő maga sosem kapott ilyen bókokat a férjétől.

A mikrohűtlenség is a titkolózásra épül, és az elköteleződés hiányára utalhat.

A közösségi médián keresztül kialakult hűtlenkedési formának rengeteg változata van: vannak, akik csak nézegetik valaki fotóit, profilját, vannak, akik felveszik a kapcsolatot, kommentelnek, írogatnak, vannak, akik barátságokat kötnek, amiket titokban tartanak, és vannak, akik az egész érzelmi életüket megosztják az idegennel csetekben, levelezésekben. A randizás és a tényleges csók már értelemszerűen nem tartoznak a mikrohűtlenség fogalmába, hiszen az már testi érintkezést takar.

Vannak jelei, ha valaki titkolózik, olvasónknak is gyanúsnak tűnt, hogy a férje telefonnal járkál mindenhova, ez az első feltűnő jele a hűtlenkedésnek. Amennyiben egyik napról a másikra minden kütyüt jelszóval védeni kezd a partner, szintén feltűnő lehet, hiszen ez egyértelműen a titkolózásra utal.

Fotó: Getty Images

A szexológus válaszának folytatását a 24.hu-n tudod elolvasni!