A félrelépés 8 oka: az unalomtól a szexhiányig

2019. október 25.
A kölcsönös bizalom a romantikus kapcsolatok próbája, és általában azért veszik el, mert az egyik fél érzelmileg és testileg hűtlen lesz a másikhoz. Milyen következményekkel jár a félrelépés, és miért válik valaki hűtlenné?

A válások és szakítások leggyakoribb oka az egyik vagy másik fél félrelépése. Bár felborítja a kapcsolatot, depresszióhoz, szorongáshoz vezethet, mégis gyakran kerülnek ilyen helyzetbe az emberek. Miért kockáztatnak? Milyen okok állnak leggyakrabban a hűtlenség mögött? A Chicagói Egyetem pszichológusainak friss kutatása nyolc jól elkülöníthető okot tárt fel a félrelépések mögött.


1. Kiszerettek a másikból.
Néha a meglévő párkapcsolat egyszerűen nem elég az egyik félnek. A kutatásban résztvevők háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy a megcsaláshoz pont elég ok volt számukra, hogy a meglévő párjukhoz fűződő érzelmeiknél erősebb hatást váltott ki belőlük egy harmadik személy.
2.Változatosság. Más esetben egyszerűen az unalom űzi más karjaiba az embereket. A megkérdezettek több mint 70 százaléka a változatosság miatt csalta meg párját. Ez különösen a férfiakra volt jellemző.
3. Figyelemfelhívás. Vannak, akik a párjuk figyelmét próbálják felkelteni azzal, hogy félrelépnek. Sokan nyilatkoztak úgy a kutatásban, hogy azért léptek félre, mert úgy érezték, párjuk nem vesz róluk és az érzéseikről, igényeikről tudomást. Ez különösen a nőknél volt gyakori indok a hűtlenségre.
4. A körülmények hozták. Sok esetben a hűtlenségnek nincs köze a párkapcsolat problémáihoz. Főleg a férfiak közül nyilatkoztak úgy sokan, hogy csupán a helyzet hozta úgy, hogy más ágyában kötöttek ki. Túl sokat ittak, és nem tudtak ellenállni a csábításnak egy céges rendezvényen például.


5. Az önbizalom erősítése. Vannak, akiknek az önbizalmuk miatt van szükségük a párkapcsolaton kívüli viszonyokra. A megkérdezettek fele mondta azt a kutatóknak, hogy azért mentek bele a hűtlenségbe, hogy így növeljék az önbizalmukat.
6. Harag. Bár nem ez volt a legáltalánosabb motiváció, mégis sokan nyilatkoztak úgy, hogy szerepet játszott a hűtlenségben az, hogy haragudtak a párjukra, és a félrelépéssel akarták büntetni vagy bosszút állni rajta.
7. Az elkötelezettség hiánya. Mind a szerelem, mind az elkötelezettség hiánya oda vezet, hogy a párkapcsolattal nem lesz elégedett, aki így érez. Azoknak, akik már léptek félre, közel a fele nyilatkozott úgy, hogy nem érezték úgy, hogy tartoznának a párjuknak bármivel is.
8. Csak szex. A kutatásban résztvevők harmada számolt be arról, hogy azért keresték másnak a társaságát, mert nem voltak elégedettek szexuális életükkel. Nem volt elég gyakori, változatos számukra párjukkal az együttlét, ezért – különösen a férfiak – inkább másnál keresték, ami szerintük hiányzott a párkapcsolatukból.

A kutatók szerint egyik vagy másik ok általában nem tisztán van jelen, mikor valaki hűtlenné válik. A kiváltó okok kombinációja kell ahhoz, hogy valaki kikacsintgasson a párkapcsolatból. 

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash