Megvan a hűtlenség elkerülésének legbiztosabb módja

2019. december 29.
Szinte nincs olyan ember, aki ne gondolkodott volna már azon, hogyan kerülhető el a hűtlenség. Azt gondolnánk, a válasz egyszerű: kerülni kell a kísértést. Ez logikusnak tűnik, ám a gyakorlatban nem feltétlenül megvalósítható. A valódi megoldást ennél mélyebben kell keresnünk a pszichológusok szerint.

Azt gondolnánk, hogy ha elkerüljük a kísértést, elkerüljük a hűtlenséget. Ám a gyakorlatban ez nem túl megvalósítható, hiszen nem járhatunk csukott szemmel. A kutatók szerint a megcsalás megelőzése sokkal inkább attól függ, el tudunk-e vonatkoztatni attól, amit látunk, és képesek vagyunk-e uralni azt, amit teszünk.

Az ellenállás tőlünk függ
A megcsalás a szakítás leggyakoribb oka. “Nem életszerű, hogy elzárjuk magunkat vagy a párunkat a szebb, jobb alternatívák látványától” – mondta Ashlyn Brady pszichológus. Bár ezek a csábító alternatívák növelik a félrelépés esélyét, ám nem kötelező élni a lehetőségekkel, a szakember szerint leginkább az emberen múlik, enged-e a csábításnak vagy ellenáll.


Kirakatnézegetés és önuralom
Sokan védekeznek azzal a mondattal, hogy “nézni szabad”. Ám az a gond ezzel a hozzáállással, hogy felvet egy fontosabb kérdést: miért nézegetünk? “Olyan világban élünk, dolgozunk és szocializálódunk, ami tele van vonzó lehetőségekkel. A médiától a sarki kisboltig, mindenhonnan áramlik felénk a fizikai szépség” – mondja a szakember. Ennek a „kirakatnézegetésnek” olyasféle következménye lehet, mely a kapcsolatunk stabilitását fenyegeti és bizonytalanságot ébreszt.
Érthető, hogy nehéz ignorálni a vonzó embereket. Brady kutatásából is az derült ki, hogy az emberek hamarabb figyelnek fel a szép emberekre és hosszabban időzik a figyelmük rajtuk. A következő kérdés, amit mindez felvet a szakember szerint, hogy mit teszünk azután, hogy legeltetjük a szemünket?

Az önuralom hatalma
Ha valaki csekély önuralommal rendelkezik, a kirakatnézegetés – hasonlóan a vásárláshoz – gyakrabban végződik úgy, hogy enged a csábításnak, azaz megcsalja a párját. A szakember szerint ezért a félrelépés megelőzésének egyik módja, ha gyakoroljuk az önuralmat és átvesszük az irányítást a cselekedeteink felett. Az biztos azonban, hogy ezt könnyebb mondani, mint a gyakorlatban megvalósítani.
Gondoljunk csak a játékfüggőségre vagy a stresszevésre – a cselekedeteink befolyásolása nem feltétlenül egyszerű. Emellett az önuralmat kétségtelenül befolyásolja a stressz, a betegségek vagy az alkoholfogyasztás.
A pszichológus kutatása szerint azoknak, akiknek eleve magas az önszabályozó képessége, teljesen mindegy, hogy mennyi csábítás veszi körül őket, egyszerűen képesek tudomást sem venni ezekről. Ám azokra, akik nem urai ennyire a cselekedeteiknek, a vonzó, ám tiltott gyümölcs látványa szinte katalizátorként hat, ezért számukra valóban az a leghatásosabb, ha inkább elkerülik az olyan szituációkat, amikor ki vannak téve a csábításnak.

Forrás: Psychology Today
Fotó: Unsplash