Így szabadulhatsz meg a matracba ivódott kellemetlen szagoktól

2021. október 24.
A kellemetlen szagok, különösen a vizeletszag megszüntetése nem egy egyszerű folyamat, főleg az ágymatrac esetében. Cikkünkben lépésről lépésre ismertetjük a terület szagtalanítását, például ecet és szódabikarbóna használatával.

Ha van kisgyereked vagy háziállatod, már biztosan megtapasztaltad, milyen fáradtságos – és gyakran sajnos eredménytelen – munka megszabadulni a kellemetlen szagoktól, miután megtörtént a baleset. Az ágyneműt és a ruhákat persze be lehet dobni a mosógépbe, de mi a helyzet az ágymatraccal? A vizelet szaga azután is „kísérthet” a hálószobában, miután már mindent megpróbáltál. Most egy alapos, de hatásos módszert mutatunk, ráadásul a matrac hatékony tisztításához nincs szükséged csili-vili tisztítószerek garmadájára, elég csak néhány egyszerűbb hozzávaló!

matrac-haztartas-vizelet-szag-tipp

Amikre szükséged lesz:

  • kedvenc mosószered
  • oxigénes fehérítőszer
  • egy tiszta törölköző
  • enzimalapú folteltávolító szer
  • súrolókefe
  • szórófejes flakon
  • desztillált fehér ecet
  • szódabikarbóna
  • porszívó levehető fejjel vagy morzsaporszívó
  • hidrogén-peroxid

Hogyan csináld?

  1. lépés: Távolíts el mindent az ágyról – takarók, párnák, lepedő –, és dob őket a mosógépbe. Adj hozzá néhány evőkanál ecetet és az oxigénes fehérítőszert a normál mosószeredhez, hogy az ágyneműk teljesen kitisztuljanak.
  2. lépés: Egy száraz törölközővel határozottan töröld meg a matrac foltos részét. Fontos, hogy ne dörzsöld, mivel azzal csak jobban beszívja a matrac anyaga a vizeletet. A cél az, hogy minél inkább felitasd a folyadékot.
  3. lépés: Keverj össze fél teáskanálnyi enzimalapú folteltávolítót egy csésze melegvízzel. Márts a keverékbe egy puha sörtéjű tisztítókefét, majd kezd el súrolni az érintett területet. Töröld le száraz törölközővel.
  4. lépés: Egy szórófejes flakonba keverj össze egyenlő arányban csapvizet és fehér ecetet. Fújd az oldatot a foltra. Mivel az ecet savas, elpusztítja a vizeletben lévő baktériumokat, és emiatt megszünteti a szagot is. (Megjegyzés: Ha nincs kéznél ecet vagy nem szereted használni, hasonló eredményt érhetsz el víz és néhány teáskanál mosópor keverékével.) Töröld (ne dörzsöld!) szárazra egy tiszta törölközővel a területet.
  5. lépés: Vesd be a következő szagsemlegesítő eszközt, a szódabikarbónát. Tegyél a foltra bőségesen a szódabikarbónából, majd hagyd állni. Minél több ideje van a szódabikarbónának magába szívni a vizelet szagát, annál jobb. Ha lehetséges, próbáld meg legalább 12 órán keresztül rajta hagyni a matracon.
  6. lépés: Porszívózd fel a szódabikarbónát. Ha a matracnak tiszta szaga van, sikerrel jártál, ám ha a matrac még mindig büdös, lépj tovább a következő lépésre.
  7. lépés: Ha a vizelet szaga még mindig érezhető a matracon vagy a folt már nem friss, a legerősebb tisztítószerre van szükséged: ez a hidrogén-peroxid. A hidrogén-peroxid – ideális esetben 3%-os koncentrációban – kíméletes fertőtlenítőszer, amely anélkül távolítja el a vizeletszagot, hogy károsítaná a matrac anyagát. Spriccelj egy kis hidrogén-peroxidot a büdös területre, és hagyd, hogy a matrac teljesen megszáradjon, mielőtt újra használnád a matracot.

Szerző: Kocsis Lilla (gyakornok) Fotó: Getty Images

Olvass tovább!