5 dolog, amiről nem gondolnánk, de mosógépben is mosható

2021. szeptember 26.
A mosás általában egy jól begyakorolt rutin, amit nap mint nap ismételünk. Ám néha nem árt újragondolni a kipróbált és működő mosási mechanizmusunkat, mert könnyen kiderülhet, hogy rengeteg olyan dolog van a háztartásunkban, amit szintén berakhatunk a gépbe megfelelő előkészítéssel, így megúszhatjuk, hogy a kézzel áztatást és tisztítást.

Természetesen mindig fontos, hogy ellenőrizzük az egyes termékek mosási útmutatóit, mielőtt egyszerűen beraknánk a mosógépbe. Ám ha jobban utánanézünk a dolgoknak, kiderül, hogy sokkal több minden mosható így – mosózsákban, cipzárral befelé, megfelelő hőmérsékleten, esetleg speciális mosószerrel –, mint gondolnánk.

1. Sminkszivacs

Bármi, ami rendszeresen az arcunkhoz ér, fontos, hogy tiszta legyen. Ez igaz a sminkszivacsra is. Ha folyamatosan mosás nélkül használjuk, nemcsak pattanásokat, de akár bakteriális fertőzéseket is okozhat a bőrön. Ám valószínűleg egyetlen ember sincs, akinek ne lenne valódi kínszenvedés minden használat után kézzel kinyomkodni az alapozószivacsot.

mosogep-mosas-5-dolog

Bár a gyártók általában nem ajánlják, hogy mosógépbe tegyük, a gyakorlat azt mutatja, hogy nem lesz baja a szivacsnak tőle. A sminkszivacsot tömörebb és tartósabb habból készítik, mint az eldobható szivacsot, így egy mosózsákban, hideg vagy kézmeleg vízben gépben is mosható, majd egyszerűen levegőn megszárítható. Az nem árt azonban, ha a festéket előtte folyó víz alatt kimossuk belőle, és nem rakunk más ruhákat mellé a gépben.

2. Zuhanyfüggöny

Kevés csúnyább látvány van a háztartásban, mint a kissé vízköves aljú zuhanyfüggöny. Ám ha bekövetkezik ez az állapot, akkor sem kell kidobnunk a régi függönyt, inkább tegyük be a mosógépbe néhány törölköző társaságában. A törölközők érdes, frottír anyaga ugyanis segít lesúrolni a függönyről a rárakódott szennyeződéseket. Használjunk hagyományos mosószert és hideg vizet, ez nem teszi tönkre az anyagot. Oxigénes fehérítő segíthet felfrissíteni a zuhanyfüggöny színét. Száradáshoz pedig egyszerűen akasszuk a helyére.

3. Plüssállatok

Nyál, por, föld, játszótéri homok, ételfoltok – szinte bármi megtalálható egy kisgyerek kedvenc plüssállatán. A mai plüssök szerencsére már jól tisztíthatók, és teljesen biztonságosan moshatók gépben is. Nem árt azonban mindenek előtt ellenőrizni a gyártó utasításait, hogy biztosan ne essen baja az alvókának. Tegyük mosózsákba a kedvenceket, használjunk gyerekbarát mosószert, és felakasztva szárítsuk.

4. Vászoncipő

Nagyon csábító a mosógépbe tenni a vászoncipőt, hiszen teljesen újjászületik a poros, koszos kedvencünk egy kiadós mosástól. A természetes anyagból készült, pamut, len vagy kendervászon darabok általában mosógépbiztosak, a bőr vagy lakk felsőrésszel készült cipők azok, amiket nem szabad gépben mosni. Célszerű mosószákba tenni a cipőket, oxigénes fertőtlenítőt használhatunk a tisztításhoz.

5. Autószőnyeg

Az autó padlóján található lábtörlőket tényleg minden nap éri a por, kosz, morzsa és egyéb szennyeződés a cipőnkről. Nehéz lehet a tisztításuk, hiszen merev anyagúak, ám a kisebb, első ülés elé való példányokat hideg vizes mosásra akár a gépbe is betehetjük.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!