Háztartás-zöldítés kis lépésekkel

2020. augusztus 23.
Ha mostanában tervezed a fenntartható életmódra való váltást, első lépésként akár a háztartást is elkezdheted fenntarthatóvá tenni!

A fenntartható háztartás azt jelenti, hogy igyekszünk úgy kielégítenünk a szükségleteinket, hogy az ne veszélyeztesse a jövő generációk lehetőségét saját igényeik kielégítésére. Ez odafigyelést jelent a környezetünkre, állatok és növények világára és embertársainkra is egyaránt. Persze hétköznapjainkban nagyon nehéz minden szempontot maradéktalanul szem előtt tartani, de több apró lépéssel, a mindennapokban bevált jógyakorlatokkal, szokásokkal egyre több mindent tudunk tenni.

Öko lakberendezés

A lakberendezés során a konyhabútor és a konyhai felszerelés beszerzésénél kezdődik az odafigyelés. A konyha elsősorban funkcionális helyiség, amely kialakításánál is szem előtt tarthatunk fenntarthatósági szempontokat. Ilyen például, hogy a méreteit tekintve vegyük figyelembe a családtagok számát, a konyhában töltött idő hosszát. Nem kell túlméretezni, elég a legszükségesebb edényt, tárolóeszközt, étkészletet, konyhagépet beszereznünk – csak a helyet foglalja, ha vannak olyan gépeink, amiket alig használunk, ráadásul akkor fölöslegesen gyártották le őket és használták az elkészítéséhez az erőforrásainkat. A használati tárgyaink lehetőség szerint legyenek jó minőségűek, hogy ne kelljen sűrűn cserélnünk. Tárolásra újrahasznosított üvegeket, dobozokat használhatunk, amiket címkékkel, esetleg a csavaros tető lefestésével és egységesítésével tehetünk szemrevalóvá.

Tartós tárgyak

Ha valahol nincs szükségünk egyszerhasználatos termékekre, akkor az a háztartásunk! Ilyen a szívószál, műanyag tányér, pohár, smely helyett a fémszívószálak és a hagyományos kerámiaétkészlet vagy gyerekek esetében a tartós műanyag, esetleg préselt, újrahasznosított étkészlet lehet a megoldás. A lényeg, hogy mindig olyan tárgyakat hozzunk be az otthonunkba, amelyek hosszú távú alternatívát jelentenek, esetleg cserélhető a fejük, újratölthetőek vagy használat után könnyen lebomlanak, újrahasznosíthatóak. Érdemes a klasszikus, olcsó műanyag takarítóeszközök helyett is olyat választani, amelyeknek természetes anyagból van a sörtéje, fából a nyele.

Bevásárlás

Mindennapi vásárlásainknál vegyünk minél kevesebb „szemetet”, azaz válasszuk a kimérhető változatokat, és mindenképpen vigyünk magunkkal vászonzacskókat és bevásárlótáskát a beszerzőútjainkra. Írjunk bevásárló listát is, hogy ne a helyszínen kelljen döntenünk, így elkerülhetjük a felesleges vásárlást, pazarlást is. A háztartási hulladék szelektíven gyűjtése alapvető. A keletkező szerves konyhai hulladékot lehetőség szerint komposztáljuk, erre már vannak lakásba tehető konyhai alternatívák is.

Takarítás

Sok esetben a papírtörlőt, mikroszálas műanyagkendőket vagy fertőtlenítő kendőket hatékonyan kiváltja a textil konyharuha. A mosogatószivacs is lehet természetes, érdemes megpróbálni a luffatökkel vagy tengeri szivaccsal való mosogatást. A folyékony mosogatószereknek pedig remek alternatívái az ugyanúgy habzó mosogatószappanok, amelyeket a csap mellett egy szappantartón érdemes tárolni, így csomagolásmentesíthetjük az otthonunk ezen szegmensét is.

A lakástisztításhoz környezetkímélő szerek használata javasolt, amelyet legjobb, ha magunk készítjük. Ehhez számos blog ad ötletet, receptet. Általánosságban elmondható, hogy az ecet és a citrom mint sav, a szódabikarbóna mint lúg használható, de a só is csodaszer a háztartásban. Azonban az arányokra, a szerek kölcsönhatására, a különböző felületeken való használatukra érdemes odafigyelni, utánanézni, mert ezek a szerek tényleg hatnak.

Csínján a vízzel

A vízfogyasztás mérséklése a mosogatógép, mosógép észszerű használatával, illetve víztakarékos csapteleppel oldható meg a konyhában és fürdőszobában egyaránt, ezekkel rengeteg tiszta vizet spórolhatunk meg. De érdemes akár a szürkevizet is újrahasznosítani vagy esővizet gyűjteni, amely a virágöntözéshez a legjobb alternatíva!

További Városban, zöldben cikkért kattints IDE!

Fotó: Getty Images