Karácsony, stressz, túlköltés: ezért költenek többet a nők az ünnepek alatt

2021. december 13.
A karácsonyi varázslat nem magától születik. Ami a család többi tagjának öröm és csodavárás, sok nőnek újabb stresszforrás, ami túlköltéshez vezethet az ünnepek alatt. Ez az év legcsodálatosabb időszaka, legalábbis állítólag. Sokkal gyakrabban, mint sem, a nők számára komoly munka a karácsonyi varázslat megteremtése, ami sokszor a pénztárcát is túlterheli. Sok nő birkózik egy időben az ünnepek miatti plusz terhekkel és a család bankszámlájának egyensúlyban tartásával.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság kutatásából kirajzolódott, hogy a nők sokkal erősebb stresszt tapasztalnak, mint a férfiak, mivel a karácsonyi teendők – a tervek egyeztetése a különböző családtagokkal, az ajándékvásárlás, üdvözletek kiküldése, a menü kitalálása, az alapanyagok beszerzése és megfőzése, de még a csomagolás is – szinte teljesen az ő nyakukba szakadnak. A stressz kimeríti az embert, a fáradtság pedig hatással van a döntéshozatali képességünkre is, ami a pénzügyekre is vonatkozik. A pénzügyi szakértők szerint ezért eshetnek sokan az ünnepi időszakban a túlköltés csapdájába. 

Mindegy, hogy a pénzügyi tervezés nagymesterei vagyunk vagy esendő emberek, akiknek már a költségvetés szó hallatán is kiver a víz, az alábbi jótanácsok sokat segíthetnek, hogy egy kicsit könnyebben kezeljük az év végi teendőinket. 

karacsony-stressz-koltekezes

Kezdjük onnan, ahol vagyunk

Egész évben az utolsó forintra lebontva vezettük a költéseinket és pontosan tudjuk, mennyit szánunk a karácsonyi szezonra? Vagy épp azon tűnődünk, vajon talán van-e még elég pénz a számlánkon ahhoz, hogy egy kicsivel drágább ajándékot vegyünk a szeretteinknek, de nem vagyunk benne biztosak? Ha az utóbbi csoportba tartozunk, Sofia Figueroa pénzügyi coach azzal nyugtat, sosem késő egy működő tervet kitalálni. “Még ha csak rövid távú is, akkor is egy terv.” Első lépésben tisztázzuk a célunkat: mi kell a vendégséghez? Kinek kell még ajándék? Utazásra is szükség lesz pénzre? Ha már van egy költségvetés a fejünkben, tekintsük át, felmerültek-e közben plusz kötelezettségeink, vagy mindennel hamarabb végeztünk, mint terveztük? Ha bármelyik feladat miatt szorongást érzünk vagy úgy érezzük, anyagilag túl megterhelő, próbáljunk lemondani róla vagy átcsoportosítani a terveinket.

Saját magunkhoz illő költségvetés

A pénzügyi coach arra bíztat, legyünk hűek a saját szándékainkhoz és értékrendünkhöz, amikor a költségvetést készítjük. Ez azt jelenti, hogy csak arra költsünk, amire valóban úgy érezzük, hogy megéri

Ehhez szintén üljünk le és írjuk össze a céljainkat, tisztázzuk, valóban úgy és arra költjük-e a pénzünket, amire szeretnénk, amire fontosnak tartjuk. Sok ember szeretetnyelve az ajándékozás, mások számára viszont az élmények számítanak igazán. Ha ezt tisztáztuk, próbáljuk eszerint meghozni a pénzügyi döntéseinket. “Ha szeretünk tárgyi ajándékot adni és sokat költeni másokra, az nagyon szép dolog, tervezzünk így” – magyarázta Figueroa. “Ha nem, akkor viszont ismerjük fel azt, hogy sokkal többet jelent számunkra az együtt töltött idő vagy a szavakkal kifejezett szeretet, ami szintén csodálatos.”

Legyünk őszinték a pénzzel kapcsolatban

Ha nem lenne önmagában elég nehéz az ünnepek megszervezése, sok ember érzi úgy, hogy idén még jobbnak, még szebbnek, még különlegesebbnek kellene lennie az ünnepeknek, ami még több nyomást helyez az emberekre.  Ha azonban őszinték tudunk lenni magunkhoz – és a szeretteinkhez – azzal kapcsolatban, mi az, amit elbírunk, a szó minden értelmében, akkor sikerülhet helyesen meghatároznunk az elvárásokat. Ha az ünnepek alatti túlköltekezés hátráltatja a távlati, nagyobb terveinket, költözést, utazást, vagy a januárt adóssággal indítjuk miatta, inkább engedjük el a karácsonyi extra tervek egy részét, és koncentráljunk arra, mai belefér

Nézzünk előre az újévre

“A tökéletes karácsony miatti nyomás leginkább az egyedülálló anyák vállát nyomja” – mondta Dasha Kennedy pénzügyi aktivista. “A lehető legszebb élményt akarjuk megteremteni a gyerekeinknek, és nem akarjuk, hogy a pénz legyen az oka annak, hogy nem tudjuk teljesíteni az ígéreteket.”

Kennedy elárulta, hogy a nők, akik hozzá fordulnak, leginkább a január miatt aggódnak, amikor az ünnepek után pénzügyi szempontból is arcul csaphat a valóság. A megtakarítások lecsökkentek, akár személyi kölcsönt is felvettek, hogy tökéletes legyen a karácsony, amit most el kell kezdeni visszafizetni. Sokan az ünnepek alatt kizárják a tudatukból a számlákat, pedig azok is érkeznek. A legegyszerűbb dolog, amit tehetünk, hogy a naptárunkba beírjuk már most, mik lesznek a legnagyobb kiadásaink rögtön január elején, így ezek nem érnek váratlanul, az ünnepi fények sem vakíthatnak el annyira, hogy figyelmen kívül hagyjuk ezeket. 

Legyünk kreatívak az ajándékozással

Teljesen mindegy, milyen az anyagi helyzetünk, a kreativitás mindig enyhítheti a nyomást a bankszámlánkon az ünnepek alatt, ha az ajándékozásról van szó. 

Megfőzhetjük a szerettünknek kedvenc ételét, süthetünk sütit egy drága, de személytelen ajándék helyett, vagy készíthetünk személyre szóló társasjátékot a közös élményeinkből például.

Fogadjuk el, ha a tervek változnak

A pénzügyeink tervezésének egyik legfontosabb eleme a rugalmasság, miközben a fő céljaink megmaradnak. “A költségvetés nem egy megváltoztathatatlan, kőbe vésett dolog” – mondta Kennedy. “Ha valami közbejön, nem a világ vége. Minden hónap másképp fest.”

A pénzügyi szakemberek azt javasolják, használjuk az 50-30-20 szabályt: minden hónapban a bevételeink 50 százalékát fordítsuk a fix, rendszeres kiadásokra (bérleti díj, rezsi, bevásárlás), 30 százalékot költsünk el tetszés szerint (hobbi, wellness, szépségápolás, amit szeretnénk), 20 százalékot pedig tegyünk félre a jövőre (megtakarítások, nyugdíj). De akkor se essünk kétségbe, ha ezt nem tudjuk minden hónapban pontosan kivitelezni, gondoljunk erre úgy, mint egy keretre, ami segít kézben és rendszerben tartani a pénzügyeinket.

Forrás: Washington Post/The Lily Fotó: Unsplash

Olvass tovább!