Az okosruhák elárulják, ha stresszelsz

2021. december 27.
Iga Węglińska divattervező ruhadarabjai a szívverésünk, a testhő és a galvános bőrreakció változásaira reagálva változtatják meg színüket.

A lengyel divattervező, Iga Węglińska olyan ruhadarabokat álmodott meg, melyek azonnal reagálnak viselőjük érzelmi változásaira, és a külvilág (és az adott egyén) felé is kommunikálják azokat. Az Emotional Clothing kollekció a tervező diplomamunkája a krakkói művészeti egyetemen, és az vele a célja, hogy a technológia segítségével kitágítsa az öltözködés kereteit.

tech-ruha-hangulat-stressz-iga-weglinska

Węglińska két felsőt tervezett, melyek (az ujjunkra illeszthető szerkezet segítségével) monitorozzák a viselő szívverését, testhőjét és galvános bőrreakcióját, ha pedig a stressz-szint emelkedését észlelik, színük megváltoztatásával jelzik azt. Az egyik darab egy karcsúsított, garbónyakú top, amely teljesen áttetsző anyagát sötét színre változtatja, a másik pedig egy puffos ujjú felső, ami az elejére applikált LED-panel segítségével jelez.

tech-ruha-hangulat-stressz-iga-weglinska

tech-ruha-hangulat-stressz-iga-weglinska

Ezek a visszajelzések nemcsak a külvilág, de a viselő számára is fontosak, hiszen kézzel fogható jelet adnak belső változásaikról, így segítik az önreflexiót: hatásukra dolgozhatunk a légzésünk lassításán és a paraszimpatikus válaszok aktiválásán, így gyorsabban és hatékonyabban megnyugodhatunk.

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!