Algával színezett póló lehet a jövő

2021. december 30.
A Vollebak spirulina algából kivont festékanyaggal színezte sötétre pólóit, ami fenntartható alternatívát kínál a hagyományos, kőolajból nyert fekete festékek helyett.

A spirulina alga hőkezelése után megmaradt fekete pigmentet használta ruhái színezéséhez a kísérleti divatmegoldásairól híres Vollebak márka. Az algából nyert festékanyag karbonnegatív: minden egyes kiló előállítása elvon 4,16 kilogrammnyi szén-dioxidot az atmoszférából – épp annyit, amennyit az alga élete során megkötött.

vollebak-polo-alga-fekete-festek-kornyezetbarat

A Vollebak így igazán zöld, fenntartható alternatívát kínál a divatipar hagyományos módszereivel szemben, amelyek rendszerint kőolajból állítják elő a fekete festékanyagokat. A hőkezelés során létrejött algapigmentet egy kötőanyaggal keverve létrejön a tinta, amit aztán szitanyomással visznek fel a pólókra. A pólók anyaga egyébként len és lyocell, vagyis maga a textil sem terheli annyira a környezetet.

vollebak-polo-alga-fekete-festek-kornyezetbarat

A ruhadarabok használat után nagyjából 12 év alatt lebomlanak, de a fekete pigment annyira stabil marad, hogy még több száz, vagy akár ezer évig megtartja magában a megkötött szén-dioxidot.

Forrás: Dezeen

Olvass tovább!