Milyen a te rendszerezési stílusod?

2022. január 01.
Úgy érzed a rendrakás egy végeláthatatlan feladat? Hamar felborul a rendszer, amit megalkottál? Ha nem a saját rendszerezési stílusod szerint alakítod az otthonod állapotát, akkor ezek az érzések ismerősek lehetnek számodra. Lássuk milyen rendszerezési módszerek lennének hatékonyak számodra!

1. Akik mindent szeretnek látni

Vizuális beállítottságú embernek tartod magad, aki szereti, ha mindent lát? Akkor egy olyan típusú rendszeren kell gondolkodnod, ahol szem előtt tarthatod a dolgaidat. Ebben az esetben viszont vigyázni kell a vizuális zaj okozta hatásokra, szóval jól át kell gondolni, mit hogyan tárolsz. Konyhai tárolás szempontjából például nálad kifejezetten jól működhet a légmentes tárolás, aminek lényege, hogy a száraz élelmiszereket eredeti zacskókból öntöd egy átlátszó étel tároló dobozba. Ez amellett, hogy esztétikus és megvéd a konyhai kártevőktől, még abban is segít, hogy jól lásd miből mennyi fogyott. Ilyenkor fontos, hogy felcímkézd a tárolókat, hogy még véletlenül se keverd össze a hasonlóan kinéző alapanyagokat.

A nyitott polcrendszerek teremtik meg számodra a harmonikus otthon érzetét, de csakis akkor, ha az ott tárolt holmi nem okoz zsúfolt és kaotikus megjelenést. Így elengedhetetlen, hogy redukáld a tárgyaid mennyiségét! Amiket nem használsz, az ne porosodjon tovább a polcokon és a dekorációs tárgyakból is csak azokat tartsd meg, amik kedvesek számodra és passzol az otthonod stílusához. Az olyan dolgokat, mint a fontos papírok vagy hobbival kapcsolatos eszközök, rendezd kategóriánként különálló tároló dobozokba, amiket szintén címkézz fel, és így helyezd szemmel látható helyre. Sokkal esztétikusabb látványt nyújt majd, mintha papírhalmok borítják a polcot vagy az íróasztalt, mégis láthatóak maradnak.

rendszerezes-stilus

2. Akik minél gyorsabban szeretnének végezni

Sokat dolgozol, keveset vagy otthon vagy elfoglalt édesanya vagy, aki nem tud sokat időzni azzal, hogy átöntögesse az élelmiszereket? Akkor neked egy olyan rendszerezési módszert kell kialakítanod, ami segít abban, hogy minél gyorsabban haladj a napi rendrakási feladatokkal, hiszen a rendetlen háztartás megnehezíti a mindennapokat. Először is célszerű, ha apró lépésekkel kezdesz bele a rendszer kialakításába! Minden nap foglalkozz 15-20 percet egy feladattal, legyen akár a zoknis fiók átválogatása vagy a nappali könyvespolca. Olyan rendszerezőket alkalmazz, amikben a legegyszerűbb megtartani a rendet és nem érzed a nap végén sem fárasztónak, hogy elpakolj magad után. A különböző kosarak, tetővel ellátott tároló dobozok, amik nem átlátszóak, praktikus megoldást nyújthatnak számodra. Sőt ezek a gyermeked számára is érthető és egyszerű tárolási módszernek bizonyulnak, így akár maga után is el tud pakolni. Címkézd fel a tárolókat, így sosem kell azon gondolkodnod, hogy mit hova pakoltál. Továbbá igyekezz minden nap néhány percet foglalkozni a napi rendrakással, hogy ne nőjön túl rajtad hétvégéig a káosz!

rendszerezes-stilus

3. Akik ragaszkodnak a tárgyakhoz

Jelmondatod a „majd jó lesz még valamire…”? Akkor te mindenképpen ebbe a kategóriába tartozol. Számodra nem a tárolási módszer kialakítása okoz nehézséget, hanem az, hogy rávedd magad a szelektálásra. Azt ajánlom, hogy próbálkozz meg Marie Kondo szelektálási módszerével, hiszen ez a szentimentális típusoknak általában beválik. Válaszd ki, hogy mivel szeretnéd kezdeni a szelektálást, rendszerezést. Ruhákkal? Konyhai dolgokkal vagy esetleg könyvekkel? A választott kategória mindegyik darabját pakold egy kupacba a szoba közepére, így láthatod mennyit felhalmoztál az évek alatt. Ezután mindegyik tárgyat egyesével fogd meg és dönts a sorsáról: megtartod, eladományozod, kidobod, eladod. A döntés aszerint hozd meg, hogy az adott tárgy örömet okoz-e számodra vagy sem! Ezzel a technikával elérheted azt, hogy az évek alatt összegyűjtött holmid mennyiségét akár a felére csökkentsd, és kialakíts egy átlátható tárolást. A számodra kedves tárgyakat tartsd szem előtt, minden mást rejts dobozokba, vagy zárt ajtók mögé. Továbbá légy résen minden vásárlás során, csak azokat a holmikat vásárold meg, amire szükséged van, különben a káosz újra kialakul a rengeteg holmitól.

rendszerezes-stilus

Te milyen személyiség vagy, ha tárolásról van szó? Illik rád a 3 közül valamelyik, vagy inkább máshogy jellemeznéd magad? Vannak, akik a minimalista irányzatot követik rendszerezés szempontjából is, vannak, akik látszólag rendezettek, de ha a szekrény ajtók mögé tekintenénk, kupira bukkannánk és vannak olyanok is, akik otthona beleillik a magazinokba inspirációul szolgáló képek közé, amik tökéletesen rendezettek.

Tehát először is figyeld meg, hogy a te és a háztartásodban élők jelleme milyen. Törekedj arra, hogy a családod számára is érthető legyen a kialakított rendszer. Ne másokéhoz hasonlítsd az otthonod, hanem a saját módszereidet próbáld megtalálni!

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!