Ezt teszi velünk a vizuális zaj: a rendetlen háztartás hatásai a nőkre

2021. december 26.
Gondolkodtál már azon, hogy milyen hatással van a rendetlenség az életedre? Szokás mondani, hogy a zseni átlátja a káoszt. De ez valóban így van, vagy a kellemetlen látvány mellett más negatív hatás is felróható a rendetlenség számlájára? 

Rendetlen háztartás fizikai és pszichológiai hatásai

A környezet, ami körülvesz, nagyban befolyásolja a hangulatodat. Azonban ez fordítva is igaz: az otthonod kivetíti a lelki állapotod. Így a rendetlenségnek számos pszichológiai hatása van, ami hosszú távon károsíthatja akár a fizikai egészséged is. Ilyen negatív hatás lehet a stressz, a frusztráció vagy a bűntudat érzése. Emellett a sok tárgy vagy a zsúfolt terek vizuális zajként hatnak rád, aminek következménye a fizikai fáradtság, hiszen a folyamatosan érkező vizuális ingerek éppúgy fárasztóak lehetnek, mint egy nehéz nap a munkahelyeden. A fáradtság pedig további negatív hatásokat eredményez, mint a motiválatlanság vagy érdektelenség. Ez a sok-sok rossz, amit a hosszú távú rendetlenség eredményez, boldogtalansághoz vezethet.

Rendetlenség okozta konfliktusok

Előfordult már veled, hogy konfliktusba ütköztél a családoddal amiatt, mert az egyikőtök nem volt megelégedve az otthonotok állapotával? Ha van gyermeked, veszekedtél már vele a rendrakás vagy takarítás miatt? Az egyik leggyakoribb konfliktusforrás egy családban a rendetlenség. Általánosságban a nőkre nézve ezek a viták sokkal rosszabbul hatnak, mint másokra. Hiszen a nők felé a mai napig érkeznek bizonyos társadalmi elvárások arra nézve, hogy a háztartás vezetése az ő feladatuk. Emiatt sok nő kudarcként éli meg, ha kicsit megcsúszott az otthoni feladatokkal. Különösen egy ünnepi időszakban nagy teher szakad a nők vállára, hiszen az átlagos napi teendők mellett olyan extrafeladatokat is el kell végezniük, mint a többfogásos vacsora főzése vagy a csomagolás, hogy a legjobb karácsonyi ajándékötletek ott lapuljanak szenteste a fa alatt.

Azonban fontos, hogy ne hibáztasd magad amiatt, mert jelen pillanatban nincs tökéletes rend az otthonodban!

Azt se várd el magadtól, hogy mindent egyedül akarj megcsinálni. Vond be a férjed, élettársad, gyermeked vagy lakótársad a rendrakásba, hiszen lehet, hogy ott csúszott meg a dolog, hogy a kialakított rendszer nem passzol mindenki igényéhez. Egy rendszer akkor lesz hosszú távon fenntartható, ha mindenki számára érthető a háztartásban, mindenki odafigyel és elvégzi a kisebb, mindennapos feladatait!

De mit is nevezünk rendetlenségnek?

Nem mindegy, hogy azok a dolgok vannak szem előtt, amik éppen használatban voltak és még nem lettek visszatéve a helyükre, vagy olyan dolgokat találni az otthonod különböző pontjain, amikre egyáltalán nincs szükséged. Továbbá az a lehetőség is fennállhat, hogy a praktikus, mindennap használatos dolgoknak nincs kijelölt fix helye. Például, ha egy konyhai eszközt egyszer a polcra teszed használat után, egyszer pedig a fiókba, az kisebb felfordulást vagy zsúfoltságot okozhat, és hozzájárul ahhoz, hogy nehezebben találd meg a dolgokat.

Számolj fel a rendetlenséggel!

Amennyiben nálad a rendetlenség egyetlen forrását a még helyükre vissza nem pakolt tárgyak képezik, akkor először is gratulálok, mert ez azt jelenti, hogy nagyon jól menedzseled a háztartásod. Hiszen csak annyi dolgod van ezekkel a tárgyakkal, hogy napi néhány percet rászánva, visszapakolod őket a helyükre.

Ha azonban rengeteg mindent felhalmoztál az évek alatt, és alig van bárminek fix helye, akkor kicsit több feladatod lesz. Mindemellett, ha elsőre sikerül szuperül megcsinálod, akkor könnyen fenntartható lesz a rendszer hosszú távon! Először is szelektálj ki mindent, amire nincs szükséged, ami nem tesz boldoggá vagy ami már használhatatlan, elévült. Ami még működőképes, azt el is adományozhatod vagy eladhatod, a lényeg, hogy ne a te otthonodban foglalja a helyet, ha neked már nincs rá szükséged! Ezután nincs más dolgod, mint egy logikus rendszer alapján minden tárgyadnak találni egy állandó helyet. Ha ez túl sok mindent jelent egyszerre, akkor haladj helyiségenként vagy akár kategóriánként. Nem az számít, hogy milyen gyorsan végzel a feladattal, hanem hogy mennyire lesz eredményes a rendszer!

Mit gondolsz, neked mennyi idő lesz rendbe tenni a háztartást? Kisebb kupival kell szembe nézned vagy egy egész otthonodat átfogó, szelektálással egybekötött rendszerezést tervezel? Nagyon szurkolok neked, hogy sikerüljön véglegesen megszüntetned a rendetlenséget az otthonodban, hogy megóvd magad ennek negatív hatásaitól!

Fotó: Getty Images

Ezt a bejegyzést Cserta Szandra, otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója írta.

Olvass tovább!