Rendszerezd az otthonod, és boldogabb lesz az életed!

2021. október 21.
A rend és a tiszta otthon nagyban befolyásolja azt, hogy hogyan is érzed magad a bőrödben, mennyire vagy kiegyensúlyozott. A listák nagy segítséget nyújtanak a napi teendők megtervezésére, hogy ne uralkodjon el feletted a káosz. De mi a helyzet az otthonoddal? Könnyen kézben tartod az állapotát? Most megmutatjuk, hogyan csempészhetsz egy kis boldogságot az életedbe azzal, hogy megteremted a rendet kívül és belül is!

Szelektálj, hogy rendszerezhess!

Az, hogy milyen tárgyak vesznek körül, befolyásolja a hangulatodat. Az olyan tárgyak, amik a múltból ragadtak veled, sokszor olyan emlékeket hordoznak magukban, amik nem feltétlenül pozitívak. Emellett a túlzott tárgymennyiség is képes az utadba állni. A káosz látványa csökkenti a motivációt, így nehezebb lesz megtenni az első lépéseket a rendszerezés felé.

Kezdődhet tehát a nagy volumenű szelektálás és szanálás otthon! A holmiktól való megválás sokszor nem egyszerű, de minden tárgy esetében gondold át a következő 3 kérdést, amik segíthetned az elengedésben!

1. Mennyire hasznos ez a tárgy a számodra?

2. Mennyire tetszik neked az adott tárgy, mit érzel, ha ránézel és a kezedben tartod?

3. Helyettesíti bármi más ezt az adott tárgyat?

thumbnail_rendszerezd-az-otthonod-es-boldogabb-lesz-az-eleted-1

Ne csinálj raktárat az otthonodból!

Szelektálj ki mindent, amire nincs szükséged! Ne sajnálj valamit kidobni, eladni, elajándékozni csak azért, mert azt valakitől kaptad. Előfordul, hogy a tíz évvel ezelőtt kapott ajándéktárgynak akkor nagyon örültünk, de teljesen normális, ha az évek alatt egyes dolgok haszontalanná válnak számunkra. Hiszen folyamatosan változunk, így más és más dolgok válnak prioritássá.

Ha egy időben volt valamilyen hobbid, például festettél, varrtál vagy sokat sütöttél, akkor megannyi ehhez kapcsolódó tárgyad felhalmozódott az évek alatt. Azonban, ha változott a családi helyzeted, például szülő lettél vagy csupán egyre többet dolgozol, és nincs időd már a korábban megszokott kedvtelésekre, akkor válj meg ezektől a kellékektől is. Semmi szükség arra, hogy a régi hobbidhoz kötődő holmik láttán stresszelj azon, vagy bűntudatot érezz amiatt, hogy már nem szánsz ezekre a tevékenységekre időt. Ne raktározz semmi olyan dolgot, amiről tudod, hogy már valószínűleg sosem kerül használatba. A „majd jó lesz valamire” elvet felejtsd el. Ne félj megválni a tárgyaktól!

Azzal, hogy a szelektálás során több helyet szabadítasz fel az otthonodban, az új élményeknek és a stresszmentes életnek is teret adsz! A dolgoktól való megválás sokszor egy személyiségfejlődést is eredményez egyben is egyben, ezért nem érdemes elkapkodni ezt a folyamatot.

Öröm legyen a hazaérkezés!

Amennyiben sikerült megszabadulnod azoktól a tárgyaktól, amiknek többé nincs helye az otthonodban, mert csak negatív energiákkal láttak el, akkor kezdődhet a rendrakás és a szokások megtervezése!

Ha mindennek megtaláltad a helyét, akkor már csak egy dolgod van: meg is tartani ezt az állapotot! Ha napi 10-15 percet szánsz a rendrakásra és takarításra, akkor ez nem lesz nehéz feladat. Tervezz előre, oszd le melyik nap milyen feladatokat kell ellátnod, és ezt iktasd be a szokásaid közé. Hosszú távon hálás leszel magadnak, hogy nem hagyod eluralkodni a rumlit a fejed felett!

De hogyan járul hozzá a rend a boldogságodhoz?

Ha nincs akkora rendetlenség, akkor nincs annyi vita, és nem ez lesz a fő beszédtéma a vacsora asztalnál, hogy még mennyi teendő van hátra.

Azzal, hogy kialakítasz egy napi, vagy heti teendő listát, könnyebben be tudod osztani az idődet, tudod előre, hogy mire kell felkészülnöd, és nem fogsz azon szorongani nap, mint nap, hogy mennyi dolgod van a háztartás körül is még a munkád után. Felesleges stressztől szabadítod meg magad.

Ha körülötted rend van, az hozzásegít a zavartalan pihenéshez. A pihentető alvás pedig hozzájárul az egészségedhez. Ezek mind-mind a boldogság alappillérei!

thumbnail_rendszerezd-az-otthonod-es-boldogabb-lesz-az-eleted-2

Mire figyelj a jövőben?

Ahhoz, hogy a kialakított rendszert meg tudd tartani, figyelj oda, hogy ne ess bele az impulzív vásárlások csapdájába. Ezek során olyan dolgok kerülhetnek be a háztartásodba, amire később rájöhetsz, hogy nem hasznosak számodra.

Fontos, hogy a rendrakás és takarítás ne csak a te feladatod legyen. A párod, gyermeked, lakótársad ugyanúgy vond be a feladatokba, ahhoz mérten, hogy mit tudnak megcsinálni. Akár hónap elején üljetek össze megtervezni, hogy ki, mikor, mit fog csinálni a háztartáson belül. Így nem nyomja a vállad az a teher, hogy mindent egyedül kell megoldanod.

Amellett tehát, hogy foglalkozol a belső lelki egyensúlyoddal, fókuszálj az otthonod rendszerére, és napi szinten tegyél néhány apró lépést a rend kialakítása érdekében! Ha így teszel, garantáltan jobban fogod érezni magad a bőrödben, és az otthonod fő funkciója a nyugalom megteremtése lesz számodra!

Ezt a bejegyzést Cserta Szandra, otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója írta.

Olvass tovább!