5 dolog az otthonodban, ami valószínűleg felesleges

2021. november 13.
Milyen gyakran szoktál az otthonodban szelektálni? Vannak olyan dolgok a háztartásodban, amik már csak porfogóként funkcionálnak? Évente egyszer érdemes tartani egy nagy rendrakást, ami során tényleg a fiókok mélyére is nézel és megválsz a felesleges holmitól. De mi az, ami nagy valószínűséggel felesleges?

1. Lejárt dolgok: tisztítószerek, gyógyszerek, élelmiszerek, kozmetikumok

Tisztítószerek és kozmetikumok esetében gyakran kísérletezünk, nem mindig válik be minden elsőre, mégis sajnáljuk kidobni. Ha elraktároztad ezeket a termékeket mivel alig használtad, akkor itt az ideje ezektől megszabadulni. Hiszen csak a helyet foglalják és korlátoznak abban, hogy rendezett maradjon a szekrényed.

Ugyanez a helyzet a lejárt élelmiszerekkel és gyógyszerekkel. Néhány konzerv vagy ritkán használt fűszer, ha a polcok végén bújnak meg könnyen elfelejtődnek. De az sem ritka, hogy a fájdalomcsillapítók elkeverednek a táskákban, vagy éppen a korábban felírt gyógyszer nem teljesen fogyott el, de később nem volt rá szükséged. Nem tanácsos semmi lejárt dolgot elfogyasztani, szóval válogasd át ezeket is! Azt tanácsolom, jelölj ki egy nagyobb dobozt azon gyógyszerek és vitaminok számára, amiket nem kell hűtve tárolni, mert így nem fognak elkeveredni a későbbiekben.

kivul-belul-boldogsag

2. Üres üvegek, jégkrémes dobozok

A családi ebédről maradt sok finomságot hányszor hoztad haza jégkrémes vagy tejfölös dobozban? Na és a befőttesüvegekből hányat tartasz otthon? Az üvegből készült dolgok egy bizonyos mennyiségig hasznos eszközei lehetnek a konyhának, különösen ha használod is ezeket. Azonban a sok műanyag edény, aminek a teteje sem zár jól, nem gondolnám, hogy a legalkalmasabb konyhai eszköznek minősülnek. Szelektáld ki a konyhádból ezeket a dolgokat és legközelebb a nagyszülőktől kapott ételek számára készülj jó minőségű ételhordóval vagy hazaszállítás után dobd ezeket a műanyag dobozokat a szelektívbe!

3. Magazinok, reklám szórólapok, ezeréves blokkok

Mindenki tart otthon hivatalos papírokat és dokumentumokat. Ám sokszor ezek mellé keverednek a különböző szórólapok, névjegykártyák, blokkok és akár még az újságok is. Az iratok átválogatása nem kis feladat, de néha érdemes megcsinálni. Ugyanis, ha egyszer valami fontos dokumentumot kell előkeresned, hálás leszel magadnak, hogy rendszerezted ezeket, és nem többórás művelet lesz mire kikeresed a sok felesleges papírhalom közül azt, amire szükséged volna. Persze egy nagyobb összegű vásárlás után érdemes elrakni a nyugtát egy kis időre, de a többéves blokkokra már nem lesz szükséged.

A papírok átválogatása közben kategorizálj is! Külön dobozba vagy mappába helyezd az orvosi papírokat, a garancia papírokat és így tovább. Minden odakeveredett, felesleges holmitól pedig válj meg. Ha a gyermeked iskolai papírgyűjtési időszakára hagyod a szelektálást, akkor még az osztály is jól fog járni!

kivul-belul-boldogsag

4. Sosem hordott ruhák, elhasználódott textíliák

Mennyire van tele a gardróbod? Ha tartasz benne olyan ruhákat, amiket sosem viselsz, akkor csak a helyet foglalják. Pedig a gardróbok 80%-át érdemes maximum megpakolni, hogy az új ruháknak is jusson benne hely. A gardrób rendszerezés során válj meg minden olyan ruhádtól, amire már nincs szükséged. A jó minőségű darabokat el is adhatod vagy tovább ajándékozhatod, eladományozhatod.

Ha már a ruhákkal megvagy, érdemes átgondolni azt is, hogy hány szakadt, foltos törölköződ, konyharuhád és ágyneműd van? Szelektáld ki alaposan ezeket is!

5. Elavult elektronikai eszközök, használt elemek

Neked van kacatos fiókod? A legtöbb háztartásban van ilyen, viszont nem szabad elfelejteni, hogy miket tárolunk itt. Sokszor ide kerülnek a használt elemek vagy régi mobiltelefonok. Azonban ezeket teljesen felesleges hónapokig őrizgetni. Az elemek számára nevezz ki egy dobozt vagy zacskót, amibe gyűjtöd őket, de amint az megtelik add le a megfelelő helyen, mivel ezeket nem szabad az általános szemétbe kidobni!

Neked megtalálható ezek közül bármelyik a háztartásodban? Mivel tudnád még bővíteni a listát?

Ezt a bejegyzést Cserta Szandra, otthonszervezési tanácsadó, a Kívül Belül Boldogság alapítója írta.

Olvass tovább!