Ezzel a trükkel elkerülheted, hogy romlott ételt sózzanak rád a boltban!

2022. március 17.
Az élelmiszerek műanyag csomagolása sok szempontból praktikus, ugyanakkor becsapós is, már ami az étel frissességét illeti. Ezzel a trükkel viszont könnyen felismerheted, ha valami nincs rendben!

Veled is megesett már, hogy olyan műanyag tálcás ételt találtál az élelmiszerboltok polcain, aminek a csomagolása kicsit puffadtabbnak tűnt a megszokottnál? Ha igen, reméljük, hogy nem vitted haza, mert az ilyesmi nem sok jót jelent: az esetek jelentős többségében arra utal, hogy elszaporodtak benne a baktériumok, vagyis nem a legjobb elfogyasztani!

Védőgázas csomagolású ételek

Az ételek műanyag csomagolásának nagy előnye, hogy amíg sértetlen marad, semmi nem folyik ki belőle, így az élelmiszerek tárolása és szállítása is sokkal higiénikusabb. A frissesség szempontjából azonban nem biztos, hogy annyira magasztalnunk kellene ezt a csomagolási módszert, a környezetvédelemről nem is beszélve! 

A külső műanyag borítás vagy fólia nem teszi lehetővé, hogy megszagoljuk az ételeket, pedig az igen sokat elárulna a minőségről, a frissességről. Szerencsére a többi érzékszerved is segíthet abban, hogy felfedezd, ha valami nem stimmel a kiszemelt élelmiszerekkel: az, hogy a csomagolás puffadtabb, mint kellene, szemmel is jól látható és tapintható is. Na, ezek azok az élelmiszerek, amiket nem szabad hazavinni, megenni pedig pláne nem! És mi a helyzet az online vásárlással? Ezekkel a tippekkel a netes élelmiszervásárlás is biztonságos lehet!

Az ételek csomagolása sok esetben azért lesz levegővel teltebb, mert nagy valószínűséggel elszaporodtak benne bizonyos baktériumok. Ahogy az EatingWell cikkéből kiderül, cseppet sem túlzás gyanakodni, ha olyan csomagolást látsz, ami jobban felpuffadt a többinél: „A csomagolás gyakran azért duzzad meg, mert a benne lévő étel megromlott, ez pedig gázok keletkezésével jár együtt” – mondta egy szakértő. Minél több baktérium szaporodik el a csomagolás alatt, az annál inkább úgy festhet, mintha levegőt pumpáltak volna bele.  

Általánosságban igaz, hogy erre érdemes odafigyelni: például a tejesdoboz is duzzadtabb lehet a többinél, ami szintén nem túl ígéretes. Ha konzerves ételeknél tapasztalsz hasonlót, könnyen lehet, hogy a Clostridium botulinum nevű baktérium szaporodott el, amelyik botulizmustoxint termel, ami kellemetlen tüneteket válthat ki, ha bejut a szervezetbe. 

Védőgázas csomagolású lazac

Kiderült azonban az is, hogy nem minden puffadt csomagolás rejt romlott ételt: vannak olyan csomagolási technológiák, melyek alkalmazása során direkt töltik meg gázokkal a csomagolást, például a chipsek esetében. Így biztonságosabb a szállításuk (nem törik millió apró darabra a burgonyaszirom), az étel ízére és szavatosságára azonban ez nincs semmilyen hatással!

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?